image
Cuno de Bruin

Hoe kleur jij je bezoek aan Sittard in?

Zuid-Limburg is een van de kleurrijkste regio's die ons land rijk is. Columbus-reporters Cuno de Bruin en Lotte Harms trokken eropuit om de couleur locale te proeven en verloren hun hart aan het charmante vestingstadje Sittard, waar natuur en cultuur perfect samensmelt. 

Groene omgeving - verwonder je over de natuurpracht

De Pater Karel Kapel en Vief Heringe in Sittard. Foto's: Cuno de BruinLinks: De Pater Karel Kapel is gevestigd in een Limburgse vakwerkhoeve. 
Rechts: Proef het bourgondische sfeertje bij De Vief Heringe. Foto's: Cuno de Bruin

Dat Sittard meer te bieden heeft dan zijn historische stadskern, ontdekken we tijdens de Route vol Verwondering, een honderd kilometer lange fietsroute door de heuvelachtige omgeving. Wij leggen de zuidlas (49,5 kilometer) af met een e-bike. Met behulp van speciale QR-codes langs de weg halen we audiofragmenten en 360-gradenbeelden op. Hoogtepunten zijn het RivierPark Maasvallei - een natuurgebied vol meanders en uiterwaarden -, het sprookjesachtige Geleenbeekdal en de Pater Karel Kapel, een bijzondere kapel in een Limburgse vakwerkhoeve. Tijdens het fietsen bekruipt ons een onvervalst buitenlandgevoel, alsof we een afslag hebben gemist en op wonderbaarlijke wijze in Frankrijk zijn aanbeland. Dat bourgondische sfeertje is ook in De Vief Heringe, een gezellig restaurant in een oude watermolen in het monumentale stadspark van Sittard, in overvloed aanwezig. We zoeken een plekje uit op het terras aan het water en doen ons tegoed aan een uitgebreide lunch. Uiteraard kun je ook op de bonnefooi de omgeving verkennen.


Gouden standaard - slaap en dineer in een boetiekhotel

Slaap en dineer in een boetiekhotel in Sittard. Foto: Cuno de BruinLinks: In het DoubleTree by Hilton Sittard slaap je onder hoge plafonds. 
Rechts: Merici Hotel Sittard is gevestigd in een oud klooster. Foto: Cuno de Bruin

Dat Sittard in trek is als stedentripbestemming, blijkt ook uit het feit dat niet één, maar twee piekfijne boetiekhotels neerstreken in de vestingstad. Beide gaan schuil in een historisch pand. DoubleTree by Hilton Sittard, het eerste Hilton-hotel buiten de Randstad, verwelkomt hotelgasten in het voormalig Bisschoppelijk College aan de Parklaan. Hier slaap je onder hoge plafonds en loop je door betegelde gangen, die je het gevoel geven dat de schoolbel elk moment kan rinkelen en de les gaat beginnen. Wij sliepen in de lerarenkamer. Vanuit het hotel staan we binnen vijf minuten op de Grote Markt. Vanaf € 72 per nacht voor twee personen.

Merici Hotel Sittard, de tweede grote aanwinst, is gevestigd in een oud klooster. Waar de inrichting voorheen sober en vroom was, is de inrichting nu juist uitbundig. Restaurant George’s, in de oude eetzaal van het jezuïeteninternaat, verdient een speciale vermelding. Het hotel-restaurant wordt gekenmerkt door het hoge plafond en de overzichtelijke, niet-alledaagse kaart. Vanaf € 70 per nacht voor twee personen.


Rooskleurig - ga op zoek naar de geheime tuinen

De geheime tuin achter het Toon Hermanshuis, een huis voor kankerpatiënten en hun naaste - De Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, aan de Oude Markt in Sittard, is ronduit imposant, basilieksittard.com. Foto's: Cuno de BruinLinks: Neem deel aan een gratis tuinentour door Sittard. 
Rechts: De Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart is ronduit imposant. Foto's: Cuno de Bruin

Ik heb mijn hart verloren aan Sittard. Deze charmante vestingstad heeft alles: een oude stadswal, een indrukwekkende basiliek en een prachtige stadskern waarin je heerlijk kunt verdwalen. Een van die straatjes, de Begijnenhofstraat, speelde een belangrijke rol in het leven van Toon Hermans. Stadsgids Niek vertelt ons alles over de cabaretier en zijn liefde voor Sittard. Vervolgens neemt hij ons mee naar de verborgen stadsoases: openbare tuinen, parken en perken die samen het verhaal van de stad vertellen. Zo werd de Ursulinentuin lange tijd onderhouden door de Ursulinen, een vrouwelijke kloosterorde, en vind je in de romantische Jardin des Roses verwijzingen naar de heilige Rosa, de stadspatrones van Sittard. Op de eerste zaterdag van de maand kun je deelnemen aan een gratis tuinentour met gids.


Lees ook: Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!