Harfra

'492134' door Harfra '492134' door Harfra

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

S-21 gevangenis

Harfra

Tijdens het bewind van Pol Pot werd de middelbare school "Chao Ponhea Yat" omgebouwd tot gevangenis. Deze gevangenis kreeg de naam Security Prison 21. Op het schoolplein staat een groot bord met daarop de tien regels waaraan de gevangenen zich moesten houden. Op het schoolplein liggen nog 14 graven waarin de laatste slachtoffers zijn begraven. Deze slachtoffers werden na de val van de Rode Khmer in 1979 in de martelkamers van deze gevangenis gevonden. Naar schatting werden hier tussen de 17.000 tot 20.000 mensen gemarteld en vervolgens vermoord op de Killing fields.

'492034' door Harfra '492034' door Harfra

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

De Drakensbergen van.

Harfra

Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat Zuid-Afrika twee Drakensbergen heeft. De meest bekende is de Drakensbergen in de omgeving van het Krugerpark. Denk aan de Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes, Three Rondavels en de Panorama Route. Er is echter een minder bekende Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal, welke de natuurlijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika vormt. Deze foto is genomen in het “Royal Natal National Park Thendele Camp”. Een prachtig wandelgebied met schitterende vergezichten.

'491952' door Harfra '491952' door Harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Banteay Kdei tempel

Harfra

Zo’n vier kilometer ten noordoosten van het grote tempelcomplex Angkor Wat ligt de Banteay Kdei tempel verscholen in de jungle. Deze tempel wordt veel minder bezocht, waardoor je er op je gemak kan rondslenteren. Tip: Huur voor een dagje een tuktuk met chauffeur. Hij weet alle interessante plekjes en het is heerlijk om van de ene naar de andere bezienswaardigheid even lekker uit te waaien.

'491840' door Harfra '491840' door Harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Kijkje in het verlede

Harfra

Angkor Wat is één van de drukstbezochte tempels van Cambodja. Onze tuktuk chauffeur had een goede tip. Wil je rustig kunnen wandelen zonder gigantische hordes toeristen, dan moet je ’s morgens vroeg gaan. Het licht is dan niet op z’n mooist, maar je kunt dan wel op je gemak leuke opnames maken. Als ’s middags Angkor Wat volstroomt met toeristen, kun je de omliggende tempels bezoeken waar het op dat moment dan nog relatief rustig is.

'491719' door Harfra '491719' door Harfra

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Geduldig

Harfra

Na een lange reis vanuit het zuiden van Madagaskar, zijn we eindelijk weer terug in de “bewoonde wereld” richting Antananarivo. Op de hoogvlakte van Antsirabe kochten we bij een jonge moeder wat bananen en pinda’s. Nadat ik toestemming had gekregen mocht ik van dit kleine meisje een foto maken terwijl ze rustig bij oma zat te wachten totdat haar moeder al haar handel verkocht had.

'491608' door Harfra '491608' door Harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Embalse de Zahara el.

Harfra

Op de route van Arcos de la Frontera naar Ronda heb je in de buurt van Zahara de la Sierra een prachtig uitzicht over het meer Embalse de Zahara el Gastor. Het meer staat bekend om z’n azuur blauwe water. Het dorp Zahara de la Sierra kijkt uit over dit meer en is gebouwd op de zijkant van een heuvel. De hoogte van het dorp varieert van 300m op het laagste punt, tot 1100 meter op het hoogste gedeelte.

'491490' door Harfra '491490' door Harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Rio Seco

Harfra

De snelste en gemakkelijkste weg van Malaga naar Granada is de A92. Wil je iets anders, dan is de bergroute van Malaga naar Granada aan te bevelen. Je hebt er prachtige vergezichten. Op deze opname, de rivier “Rio Seco” in de buurt van Órgiva. Een dorpje aan de zuidkant van de Sierra Nevada.

'491347' door Harfra '491347' door Harfra

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Glimlach

Harfra

Tijdens een korte stop in de bergen van Antsirabe kwam onder begeleiding van dit vrouwtje een groep kinderen naar ons toe. Na het uitdelen van een paar koekjes waren ze allemaal weer tevreden. Dit vrolijke vrouwtje had nog wat in haar mondhoek bewaard.

'491192' door Harfra '491192' door Harfra

MadagaskarMorondava

MadagaskarMorondava

Oogcontact

Harfra

Tijdens onze reis door Madagaskar zagen we deze kameleon. Hij was bezig met een klim vanaf de grond naar de top van een grote rotsblok. Toen ik van bovenaf een opname van hem wilde maken bleef hij even stil zitten en keek me met zijn grote ogen recht aan. Een mooi moment om me even op dat bijzondere oog te focussen!

'491046' door Harfra '491046' door Harfra

Zuid-AfrikaSoweto

Zuid-AfrikaSoweto

Soweto

Harfra

Soweto is de afkorting voor “South Western Townships”. In 1904 vertrokken de eerste mensen naar deze streek ten zuidwesten van Johannesburg. In de vijftig- en zestigerjaren groeide de bevolkingsaantallen enorm doordat de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering besloot dat er alléén nog maar blanken in Johannesburg mochten wonen. Alle kleurlingen waren verplicht te verhuizen voor de daarvoor bestemde townships. Al deze kleine wijken zijn in de loop der tijd samengevoegd tot één grote wijk, genaamd Soweto. Deze opname is genomen bij een lokale supermarkt. De mensen waren er erg vriendelijk ondanks de waarschuwingen om alléén onder begeleiding van een lokale gids deze kleurrijke plek te verkennen.

'490932' door Harfra '490932' door Harfra

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Grauwe wilg

Harfra

Vorige week hebben we de Meerbaansblaak route in de Groote Peel gelopen. De oevers stonden vol met deze prachtige grauwe wilgen. De grauwe wilg is een grote struik die meestal op moerasachtige plaatsen groeit. De mannelijke gele katjes worden voor het stuifmeel bezocht door de bijen. De groene vrouwelijke katjes worden overgeslagen. De grauwe wilg bloeit van maart tot april. Na de bloei verschijnen pas de bladeren.

'490784' door Harfra '490784' door Harfra

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

Gevulde kikkerlijfjes

Harfra

Kikkerbilletjes zijn voor onze begrippen een delicatesse. In Cambodja gaan ze heel anders om met deze billetjes. Ze vermalen de ledematen met een kruiden/groentemengsel en stoppen dit vervolgens in het lijfje van de kikker. Niets wat eetbaar is, wordt in dit land weggegooid. We hebben ons maar niet gewaagd aan deze bijzondere delicatesse. Onze westerse maag zal daar waarschijnlijk wel van gaan protesteren…

'490694' door Harfra '490694' door Harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Kelimutu Kratermeren

Harfra

‘s Morgens vroeg om vier uur uit de veren voor een bezoek aan de vulkaan Kelimutu. Met de auto rijden we tot aan de voet van de vulkaan, waarna we nog een behoorlijke klim te gaan hebben tot we de krater op zo’n 1700 meter bereiken. Als de zon opkomt is het een waar schouwspel waarbij het prachtige licht iedere minuut weer anders is. De vulkaan is bekend om zijn drie kratermeren die elk een andere kleur hebben. In de lokale taal betekent keli mutu ‘mooie berg’.

'490538' door Harfra '490538' door Harfra

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Abanico

Harfra

Onmisbaar zodra de temperaturen de hoogte in stijgen is de ‘Abanico’ oftewel de Spaanse waaier. De dames wapperen er vrolijk op los om zo de hitte te verdrijven. De Abanico wordt ook gebruikt als communicatiemiddel. De manier van wapperen en vasthouden van de waaier hebben allemaal een eigen betekenis. De meest uiteenlopende kleuren en patronen komen voor. Voor de high society worden zelfs waaiers versierd met echte diamanten! Van oorsprong komt de waaier uit China en Japan. Rond de vijftiende eeuw werd deze door Portugese handelaren in Europa geïntroduceerd. In de achttiende eeuw besloten de Spanjaarden deze waaiers zelf te produceren en werd de Koninklijke Waaierfabriek gebouwd.

'490445' door Harfra '490445' door Harfra

SurinameJungle

SurinameJungle

Dagdromer

Harfra

Moe van het spelen met de bal lag dit jonge indiaantje in zijn hangmat te chillen. Hij is blijkbaar zo diep in gedachten dat hij ons bezoek aan hun dorp “Palumeu” helemaal aan zich voorbij laat gaan. Het indianendorp Palumeu ligt aan de oever van de Boven-Tapanahony rivier, diep verscholen in de Amazone van Suriname en is met een klein vliegtuigje bereikbaar. Hier leven de Trio en Wajana indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname, nog volgens eeuwenoude tradities.

'490414' door Harfra '490414' door Harfra

GambiaKotu

GambiaKotu

Kotu Beach

Harfra

Kotu Beach aan het einde van een zonovergoten dag. Alle toeristen en zonaanbidders zijn richting hun hotelkamer om zich klaar te maken voor de avond. Tijd voor de locals om even lekker uit te waaien op het rustige strand of om even een balletje te trappen met wat vrienden.

'490360' door Harfra '490360' door Harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Onderwijs

Harfra

Door het massatoerisme rondom Angkor Wat wordt de schrijnende realiteit van het land al snel vergeten. Rondom dit complex leven mensen in totale armoede en hebben niet meer dan hun zelfgebouwde bamboe hut. Overal lopen kinderen rond in oude vieze T shirtjes, die vaak lege blikjes moeten zoeken zodat ze met dat geld een handje vol rijst kunnen kopen. In Siem Reap is gelukkig een opleidingsproject voor deze kinderen gestart. Er is een schooltje opgericht dat plaats biedt aan zo’n honderd kinderen. Op de school wordt zowel in het Khmer als in het Engels lesgegeven en draait 100% op donaties, zonder enige steun van de overheid. De leraren zijn vaak oud-leerlingen die als tegenprestatie belangeloos les komen geven. Er staan inmiddels vijf oude computers, want computerkennis is vaak de enige manier om aan een baantje te komen..

'490215' door Harfra '490215' door Harfra

GambiaSerrekunda

GambiaSerrekunda

Visafslag op het...st

Harfra

Bij Tanji visafslag komen aan het einde van de dag honderden, hoofdzakelijk vrouwen, de vis binnen halen van de vissersboten. Het is een ware “visfabriek” waar de vis direct wordt schoongemaakt en zelfs gerookt. Vis die niet direct wordt verkocht, wordt verzameld in oude verroeste diepvrieskisten. Deze zijn niet aangesloten op elektra, maar gevuld met grote ijsblokken. Gelukkig is de vis wel vers want de hygiëne is ver te zoeken!

'490121' door Harfra '490121' door Harfra

MadagaskarOost Madagaskar

MadagaskarOost Madagaskar

Pirogue

Harfra

Wil je in Madagaskar een bijzondere boottocht maken, dan is een tochtje met een pirogue een schitterende belevenis. Als je eenmaal in het bootje bent gesetteld kan het avontuur beginnen. Aanvankelijk lijkt alles traag te verlopen totdat het zeil in de wind wordt gedraaid. Als je het niet erg vindt om een nat pak te krijgen is dit zeker een aanrader. Wij hadden het geluk om met twee lokale jeugdige visser een tocht te maken waarbij we ook nog getrakteerd werden op Malagasy muziek welke door de twee macho’s live gezongen werd.

'490012' door Harfra '490012' door Harfra

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

De Mezquita van...Cór

Harfra

De Mezquita van Córdoba heeft zuilen van marmer met rood-wit-gestreepte bogen. De emirs van het emiraat van Córdoba wilden in schoonheid en rijkdom concurreren met steden als Bagdad, Constantinopel en Damascus. De Mezquita van Córdoba, Grote Moskee van Córdoba, is de oudste moskee in Europa. De Mezquita van Córdoba maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed: Historic Centre of Córdoba.

'489896' door Harfra '489896' door Harfra

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

De Groote Peel

Harfra

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveenmoerasgebied waar vroeger turf werd gestoken. Het vormde tevens de natuurlijke grens tussen Brabant en Limburg. Tegenwoordig is het een belangrijk broedgebied voor vogels. Je kan in dit gebied heerlijk wandelen onder begeleiding van de boswachter. Wil je er liever alleen op uit dan is dit vanzelfsprekend ook mogelijk en natuurlijk geheel gratis. Na afloop van de wandeling kun je op het terras van het bezoekerscentrum heerlijk genieten van een drankje en een hapje.

'489484' door Harfra '489484' door Harfra

MadagaskarOost Madagaskar

MadagaskarOost Madagaskar

Twee manieren van...v

Harfra

In het oosten van Madagaskar bevindt zich het prachtige gebied Canal des Pangalanes. Het is een stelsel van kanalen en meren met een lengte van ruim 650 km dat parallel aan de kustlijn loopt. Omdat het kanaal deels door bebossing en duinen gescheiden word van de zee, is het water brak waardoor er weer andere vissen leven dan in het ruime sop. Het is niet alleen een belangrijke transportroute maar ook een bron van inkomsten voor de lokale vissers. De oude generatie vaart rond in kleine vissersbootjes met netten, terwijl de jeugd met een bamboehengel een centje probeert bij te verdienen.

'489375' door Harfra '489375' door Harfra

CambodjaMekong

CambodjaMekong

Motorboot

Harfra

Als je aan de andere kant van de rivier en ver van de grote stad woont en je wil toch regelmatig je handel verkopen, dan zit er niets anders op dan met je bromfiets in een bootje te stappen. Deze handelaar moest naar de grote stad en had in zijn dorp iemand gecharterd om hem naar de overkant te brengen. Als alles eenmaal geladen is, dan is een beetje controle over je evenwicht wel een vereiste.

'489254' door Harfra '489254' door Harfra

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Tegenliggers

Harfra

We vertrekken vanuit Antananarivo richting het Zuidwesten van Madagaskar. Al gauw stuiten we op een groep veehandelaren die een lange tocht voor de boeg hebben richting de veemarkt in Antsirabé. Ze zijn vaak dagen onderweg met hun kudde Zeboes om de veemarkt te bereiken. Nadat de kudde voorbij is, zien we wat krassen van de horens op de auto. Maar ja, het oudje waar we meer rijden is dit wel gewend en wordt regelmatig weer een keertje bijgespoten.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier