Zwitserland

Het welvarende Zwitserland is een geweldige bestemming voor een geslaagde wintersportvakantie óf een actieve zomervakantie. Het is wel een dure Alpen-bestemming, maar de bergen van Zwitserland behoren tot de hoogste en meest spectaculaire van het Europese massief. De berg Matterhorn is volgens vele hét symbool van Zwitserland . Zo'n zestig procent van Zwitserland bestaat uit de Alpen; vele toppen, dalen, meren, passen en gletsjers vormen samen het klassieke hooggebergte. Van november tot april zijn er dan ook eindeloze mogelijkheden voor snowboarders, langlaufers en alpine skiërs.

Zwitserland is vooruitstrevend: van freeriders, winterwandelaars, carvers, snowparty’s en sneeuwschoenlopers kijkt niemand meer raar op. In de zomer zijn de Zwitserse bergen het schouwtoneel voor wandelaars, bergbeklimmers en andere actieve natuurliefhebbers. Ook vind je er kuuroorden en meerdere leuke steden. Zwitserland is ruwweg op te delen in drie gebieden: in het westen het bosrijke en heuvelachtige Jura, het relatief vlakke Mittelland in het noorden en de alom bekende Alpen.

Rivieren, watervallen en meren

Vele rivieren zoals de Rijn, de Rhône en de Ricino doorkruisen Zwitserland . Het land telt meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa, waar je met een bootje vlak langs kan varen. Het grootste meer is het Meer van Genève, en andere bekende meren zijn het Bodenmeer en het Lago Maggiore. Het meer van Genève heeft een oppervlakte van 600 vierkante kilometer en is omringd door prachtige Zwitserse berglandschappen. Er zijn ook meerdere nationale parken te vinden zoals het Zwitserse Nationale Park in Egadin. Dit park is het oudste park van de Alpen. Met 80 kilometer aan wandelpaden en educatieve natuurpaden zitten wandelliefhebbers hier op de goede plek. Je kan er ook steenbokken, gemzen, marmotten, sneeuwhazen, hagedissen en vele vogelsoorten spotten.

Wat betreft steden zijn Zürich en Genève natuurlijk erg bekend. Genève ligt aan een van Europa’s mooiste meren en staat bekend om de luxe winkels en chique uitstraling. In de levendige stad Zürich, die aan een rivier ligt, vind je vele musea en kan je goed winkelen en uitgaan. Guarda is een prachtig dorpje met een unieke ligging hoog in de bergen. Verder zijn Lausanne en Lugano (een paar van de) leuke steden.

Informatie over Zwitserland

Alle highlights van Zwitserland

Beste foto's & tips van Zwitserland

'533843' door Bart Brouwer '533843' door Bart Brouwer

Zwitserland

Zwitserland

Seealpsee

Bart Brouwer

De Seealpsee is een bergmeer in het kanton Appenzell Innerrhoden, in het noordoosten van Zwitserland. Het meer ligt op een hoogte van 1143,2 meter, en kan vanaf Wasserauen te voet bereikt worden.

'215463' door rblankert '215463' door rblankert

Zwitserland

Zwitserland

Spiegelen

rblankert

Wanneer je op dit moment , de winter nadert, deze foto bekijkt , Matterhorn Wallis , en je beseft dat deze rimpelose foto nu niet gemaakt kan worden wil je graag dat het snel lente wordt.

'513975' door Fransvdg '513975' door Fransvdg

Zwitserland

Zwitserland

Rhônegletsjer

Fransvdg

Boven het bergdorp Gletsch tussen de Grimselpas en de Furkapas ligt de Rhônegletsjer. Je bent dan op de noordgrens van het kanton Wallis. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 is dit een interessant gebied. Ze zien daar met eigen ogen hoe een rivier kan ontstaan. Maar het is nog te vroeg om te zingen: "De rivier de Rhône is een wilde vloed...." Dit is een gescande dia.

Praktische informatie over Zwitserland

 • Officiele website
  [url="http://www.myswitzerland.com" target=_blank]www.myswitzerland.com[/url]
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  ch
 • Hoofdstad
  Bern
 • Aantal inwoners
  7,3 miljoen
 • Oppervlakte
  even groot als Nederland
 • Reistijd
  1:00
 • Talen
  Duits, Frans, Italiaans en Retoromaans
 • Religie
  rooms-katholiek (46%), protestants (40%)
 • Tijdverschil
  geen
 • Tijdsverschil
  geen
 • Telefooncode
  41
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Bern (BRN), Geneve (GVA), Zurich (ZRH)
 • Nationale feestdagen
  1 augustus Nationale dag

Kaart van Zwitserland en omgeving

Kippenvel: deze skier schuwt geen gevaar

De Matterhorn in de Alpen op de grens van Zwitserland en Italië is bijna een toren, zo steil is deze berg. Geen reden voor skiër Nicolas Falquet om er niet af te gaan. Sterker nog, jij kunt thuis meegenieten via deze video!

De Matterhorn in de Alpen op de grens van Zwitserland en Italië is bijna een toren, zo steil is deze berg. Geen reden voor skiër Nicolas Falquet om er...

De primadonna van Zwitserland

IN het Zwitserse kanton Ticino ben je niet in Italië, maar toch ook weer wel. De mix is verwarrend en grappig. Je spreekt Italiaans én Duits en als je niet oppast ook nog Frans. Je koopt Zwitserse kaas en de Neue Zürcher Zeitung met franken en je bedankt in het Italiaans. Ticino adverteert met die d...

IN het Zwitserse kanton Ticino ben je niet in Italië, maar toch ook weer wel. De mix is verwarrend en grappig. Je spreekt Italiaans én Duits en als je...