Spanje image

Spanje


Reviews

Spanje
Europa
iStock

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
9
Spanje Barcelona
Mitevisuals was hier 08 Nov 2021
Barcelona, oh wat lekker. Dat was mijn gedachte op het vliegveld van Einhoven toen ik te horen kreeg dat mijn vlucht naar Barcelona ging. Dankzij een SRPRS.ME bon van een (door Columbus georganiseerde) fotowedstrijd, ging ik op een korte trip naar een stad in Europa. Bestemming: niet bekend, tot twee uur van te voren dan. Met niet meer dan een weerbericht ging ik blanco op pad. Na de onthulling van de bestemming heb ik vrienden en familie gevraagd om tips voor de stad. En alleen de tips waren er al in overvloed. Een goed teken, er was dus genoeg te doen. En dat bleek ter plekke; wauw wat een stad! De prachtige architectuur, het relaxte sfeertje, tapas en sangria, omliggende berggebieden en de temperatuur maakte mijn trip al meteen compleet. De eerste dagen had ik zonneschijn en zo'n 17 graden, een heerlijk klimaat om te wandelen. Beide dagen heb ik zo'n 20km gelopen en zoveel mogelijk plekken in de stad bezocht. Op de derde dag was regen voorspelt, dus ik besloot Montserrat te bezoeken; dit is een klooster gebouwd aan de zijkant van een berg (ongeveer één uur met de trein vanuit Station Espanya). Op een regenbuitje na heb ik hier de hele dag kunnen hiken en genieten van het uizicht en de museums. Absolute aanrader! En zeker als het regent in de stad. Hoewel ik een behoorlijk tempo aan heb gehouden 3 dagen lang, heb ik bij lange niet alles gezien. Om écht de stad goed te verkennen mag je bijna wel een week boeken. Ik ga in ieder geval nog eens terug in de toekomst!
Stad
  • Direct in de buurt van Montserrat (één uur met de trein)
  • Tapas en Sangria (eten en drinken in het algemeen eigenlijk)
  • Genoeg keuze voor de museum liefhebbers
  • Metrosysteem is een echte aanrader
  • Prachtige architectuur en kleine straatjes
  • Natuurgebieden binnen handbereik
  • Een paar dagen zijn tekort
  • Ga tijdig naar touristische attracties, anders is het overvol
  • Steden zijn minder mooi in de regen
Review geplaatst op 2021-11-15
9
Spanje Ainsa
Agrotewal was hier 05 Aug 2021
Al jaren weet ik dat je veel gieren kunt zien in de omgeving van Ainsa. Maar pas dit jaar is het me gelukt om een onvergetelijke dag mee te maken. Het is namelijk mogelijk om vanuit een hide het voeren van de gieren mee te maken. Na het verbod in 2007 om kadavers te laten liggen voor de roofvogels is er een project opgezet om de populatie in stand te houden. Ik word 's morgens om 9 uur opgepikt bij de bushalte in het centrum van het dorp, voor een korte uitleg en een ritje door de bergen naar de vogelhut. 30 min. later komt mijn chauffeur terug met een ton met een koeienkop. Als uit het niets vallen tientallen vale gieren uit de lucht. Net zo snel als ze landen, zijn ook de meeste vogels weer verdwenen. Vanaf een veilige rots houden ze de omgeving in de gaten. Als de ochtend verglijdt verschijnt op een bergkam een groep mensen. Zij hebben een excursies geboekt en kunnen vanaf een afstand ook de gieren observeren. Zodra de auto met aanhanger naast mijn hut stopt landen de eerste gieren al, vastbesloten om de eerste te zijn bij het feestmaal. Deze keer leegt de man twee tonnen met botten, gestold bloed en koppen. Pal naast mijn hut rolt een kop van een koe voorbij. Het is alsof er een startsein is gegeven, de hemel verduistert wanneer de hongerige vogels zich neerstorten op het voer. Natuurlijk is de landing het meest indrukwekkend, maar je mag in de hide blijven zolang je wilt. De gegevens voor dit moois: Pirineos Bird Center, tel. 0034 974500597.
Stad
  • mogelijkheden om nog 2x gratis binnen een jaar gebruik te maken van de vogelkijkhut.
  • Keuze uit een t shirt bij boeking hide.
  • betaalbaar, 50 euro voor de hut en 20 voor een excursie.
  • het huren van een hide, om gieren te observeren.
  • mogelijkheid om met een excursie mee te gaan, om het voeren van de gieren te zien.
  • leuk dorp in de bergen
  • je moet eigenlijk vantevoren boeken om zeker te zijn van een plek.
  • de ramen van de hide worden schoongemaakt, maar toch is het lastig foto's maken.
Review geplaatst op 2021-08-23
9
Spanje Picos de Europa NP
Saskiahamminga was hier 30 Jul 2021
In Noord-Spanje, op nog geen 40 km van de Atlantische kust ligt Spanjes meest spectaculaire gebergte: Picos de Europa. Dit is een ruig, indrukwekkend bergmassief, met loodrechte bergwanden, diepe dalen en prachtig grillige toppen waarboven je vrijwel continue gieren ziet cirkelen. De hoogste punt is Torre Cerredo met 2640 m. Het ‘Parque Nacional Picos de Europa’ bestaat vooral uit gebergte. In de groene dalen zie je boomgaarden, boerderijen en gezellige authentieke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan en waar je heerlijk kunt eten. Wij verbleven in een hotel bij Fuente De, vlakbij de kabelbaan Teleferico Fuente. Je neemt deze kabelbaan, die het laatste stuk langs een loodrechte bergwand glijdt, naar het startpunt op een hoogte van ruim 1800 meter. Vanaf hier kun je de mooiste wandelingen maken. Zorg wel dat je 's ochtends op tijd bij de kabelbaan bent (of juist einde middag), mocht je in het hoogseizoen zijn: het kan er druk zijn. Eenmaal boven heb je spectaculair uitzicht (als je niet de pech hebt dat het mistig is). Je kunt kiezen uit meerdere wandelingen, variërend van een uur tot ruim een halve dag. Aanraders zijn wandelingen naar Puertos de Áliva en Horcados Rojos, met spectaculaire uitzichten op de ruige pieken van het nationaal park Picos de Europa. Wij liepen vanaf het einde van de kabelbaan Fuente De helemaal naar beneden, een schitterende wandeling van ruim 14 km, van zo'n 4,5 uur. Een pittige tocht, maar absoluut de moeite waard!
Highlight
  • Naast wandelen kun je er ook allemaal andere activiteiten ondernemen, zoals kanoen, canyoning, fietsen of paardrijden
  • Nog niet platgelopen door toeristen (al is het een populaire bestemming bij Spanjaarden zelf)
  • Mooie en gezellige dorpjes waar je ook lekker kunt eten
  • Veel flora en fauna te zien
  • geweldig wandelgebied
  • Prachtige ongerepte natuur
  • Bij de kabelbaan Fuente De kan het erg druk zijn hebben we ons laten vertellen (in coronatijd viel dat erg mee) en in het gezellige dorpje Potes ook (vrij toeristisch, maar wel leuk)
  • Het weer kan onbestendig zijn, zoals eigenlijk in alle bergachtige gebieden
Review geplaatst op 2021-08-30
8
Spanje Bilbao
Saskiahamminga was hier 10 Aug 2020
Als je in Spaans Baskenland bent is Bilbao een echte aanrader om te bezoeken of een paar dagen te verblijven. Het is de tiende stad van Spanje, heeft 350.000 inwoners, ligt in een prachtig bergachtig gebied en wordt steeds populairder. Een van de meest beroemde bezienswaardigheden van de stad is het Guggenheim museum. Met de komst van het museum in 1997 kwamen de toeristen naar de stad en met het geld dat zij uitgaven kon de stad opgeknapt worden. Het museum is absoluut een bezoek waard, maar ook de buitenkant is indrukwekkend om te zien. Hier staan bijzondere kunstwerken, zoals de puppy, helemaal begroeid met bloemen en een gigantische spin. Ook het historische centrum van Bilbao, Casco Viejo, is erg leuk om doorheen te slenteren; de gebouwen zijn indrukwekkend en kleurrijk en je kunt overal heerlijk eten in de kleine straatjes of op de gezellige pleintjes. Wij gaan hier zeker terug!
Stad
  • Prachtig opgeknapt gebied rond Guggenheim waar je ook mooi langs het water kunt wandelen
  • Gezellige oude stad met leuke straatjes en pleinen
  • Heerlijk eten en gezellige barretjes
  • Niet te heet
  • Niet te druk
  • Guggenheim museum
  • Het kan hier eerder regenen dan je in Spanje wellicht gewend bent
  • Waarschijnlijk kan het 'hoogzomer' druk zijn
Review geplaatst op 2021-01-13
8
Spanje Fuerteventura
J. was hier 01 Feb 2020
Is vanouds een zeer betrouwbare reisorganisatie ! Onze reis naar fuerteventura was een zeer bijzondere ervaring - Rural Eraa Corte was en is een geweldige plek / daar voel je je op je gemak een wordt je hartstikke verwend. Het eiland is heel bijzonder / ruw en ook aantrekkelijk.
Regio
  • Geen
Review geplaatst op 2020-07-08
10
Spanje Andalusie
Imke van der Veen was hier 30 Sep 2019
Andalusië heeft mij gepakt als geen andere bestemming waar ik ooit ben geweest. Vooral Sevilla was voor mij over de top mooi. Het was alsof ik thuiskwam en ik hier ook thuis hoorde te zijn. Het landschap in Andalusië is bizar mooi. Overal waar je met de auto rijd kun je genieten van het uitzicht. Ook de steden hebben een bepaalde sfeer in zich hangen, en elke stad is hierin weer anders. Je voelt de geschiedenis van een stad zodra je erin binnenloopt. Ik hoop hier zelf snel weer terug te kunnen keren en ik zou het ook iedereen aanraden!
Regio
  • Mooie landschappen
Review geplaatst op 2019-12-01
9
Spanje La Palma
Fotodebeuckelaer was hier 30 Jun 2019
La Palma, één van de 13 Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan is er eentje waar je meteen verliefd op wordt. Voor zowel de zonneklopper, wandelaar, fotograaf, cultuur of natuurliefhebber ieder vind op dit eiland met iets meer dan 80.000 inwoners zijn gading om een prachtige vakantie te beleven. Jaarlijks bezoeken z'on 200.000 toeristen La Palma, waarvan bijna de helft een daguitstap maakt vanuit het naburige Tenerife. Om een idee te geven, de populairste eilanden Gran Canaria en Tenerife krijgen respectievelijk zeven en acht miljoen bezoekers op vakantie. Als je niet van massatoerisme houdt dan zal je zeker een geluksgevoel overhouden aan je vakantie op La Palma.
Regio
  • Indrukwekkende sterrenhemale
  • Tazacorte
  • Roque de los Muchachos
  • Los Tilos
  • Santa Cruz
  • Cultuur
  • Natuur
Review geplaatst op 2019-08-25
10
Spanje Fuerteventura
Stefanborkos was hier 31 May 2019
Fuerteventura het eiland van de kale bergen. Maat toch spaarzaam groen in de dalen. Ik verbleef dit jaar in Costa Calma. En wel in hotel Santido H10 Playa Esmeralda. Een hotel voor volwassenen. Ondanks de vele gasten was het rustig om je heen. Het hotel super schoon met als indruk een beetje kluerig Afrikaans. Heerlijk en dicht bij de mooiste stranden. Het eten goed en de bedden super. Het uitzicht op zee is echt prachtig zowel vanuit de kamer. Om vanuit hier een mooie tocht per huurauto te maken is het makkelijk. Het verhuurbedrijf zit in het hotel. Mijn tocht was naar Pajaro met de grootste vergezichten naar het zuiden en verder naar Ajuy met zijn holen aan zee. Daarna de smalle en heerlijke hoge weg naar de Valle de Santa Ines met zijn uitzichten over het noordelijke deel. Een aan te bevelen dagtrip. En tevens het hotel is ook echt aan te bevelen voor wie een super verblijf zoekt. Wij waren er in juni 2019 en zoek het eens op in Google.
Regio
  • super hotel
  • prachtige uitzichten
  • geen vervelende opslokkende toeristen
  • vliegveld wel ver
Review geplaatst op 2019-07-11
8
Spanje Minas-de-rio-tinto
Graaf was hier 30 Apr 2019
De omgeving van Minas de Rio Tinto, in west Andalusië, is een paradijs voor fotografen. In dit gebied is veel open mijnbouw. Hele bergen worden afgegraven om koper te winnen en daarna achtergelaten. De grond zit vol mineralen ook ijzer, zwavel, mangaan, zilver die het riviertje Rio Tinto die hier even ten noorden van Nerva ontspringt, prachtige kleuren geeft wanneer het over de mineraalrijke rotsen stroomt. De rivier lijkt alle kleuren te hebben van knal-rood, oranje, geel, paars, groen en blauw. Ook de stenen hebben prachtige kleuren. Fotograferen kun je hier eindeloos, vele landschappen en detailopnames in en om het water. Oefenen met grijsfilters en sluitertijden voor fraaie verstilling van het water. Ook liefhebbers van Urbex fotografie kunnen hier aan hun trekken komen. Nordic Vision heeft een georganiseerde fotoreis hierheen. O.l.v. een fotograaf, die je naar de mooiste plekjes brengt, en je persoonlijk begeleidt om de mooiste foto’s te maken. Ook heeft hij een excursie geregeld naar de Gruta de las Maravillas, prachtige druipsteengrotten onder de stad Aracena, waar je normaal niet mag fotograferen. Je krijgt 2 uur de tijd om met statief de mooiste opnames te maken. We overnachten in hotel Atalaya in Minas de Rio Tinto, en twee keer per dag heerlijk Spaans eten in een van de restaurants hier. Ook kun je in Aracena de beste Iberico ham kopen van deze streek, in deze stad is ook een ham museum.
Regio
  • heerlijke gastronomie
  • veel variatie voor fotografie, bijzonder surrealistische landschappen.
  • je hebt wel een auto nodig om op de locaties te komen.
Review geplaatst op 2019-06-27
8
Spanje Barcelona
Dianadm was hier 31 Mar 2019
In Barcelona wemelt het van de streetart. Sinds het begin van deze eeuw trekt de Catalaanse hoofdstad graffiteros aan van over de hele wereld. Hierdoor is het straatbeeld verfraaid en zijn de lelijke elementen in de stad weggewerkt. In tegenstelling tot veel andere steden zijn hier geen grote murals, maar kleine, subtiele kunstwerkjes. En juist omdat de werken klein en minder prominent aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te vinden. De oplossing hiervoor is een streetart-tour waarbij je samen met een local op zoek gaat naar de mooiste werken. Dat is dubbel leuk, want je komt op plekken die je zelf niet zou vinden en leert tegelijkertijd meer over de stad. Samen met Mike van Barcelona Street Style Tour verkennen we de wijken El Borne en Barri Gòtic, Je moet hier goed om je heen kijken om alle kunstwerkjes te ontdekken, dit varieert van kleine mozaïeken tot beeldjes en mooi beschilderde deuren. Achter ieder kunstwerk schuilt wel een verhaal of een boodschap. Barcelona Street Style Tour organiseert iedere dag twee tours. Meedoen is gratis, maar het is wel gebruikelijk om achteraf een fooi te geven.
Stad
  • het 'andere' Barcelona
  • 'ontdekkingstocht' - leuk om te doen
  • leerzaam
  • geen
Review geplaatst op 2019-05-14
9
Spanje Valencia
Dalix was hier 30 Nov 2018
De Spanjaarden noemen Valencia ‘de huiskamer van Spanje’. En niet voor niets. Het is een zeer gezellige stad, waarbij je, als je de hoogtepunten bezoekt, niet het idee hebt in een grote stad te zijn. Het oude centrum is prachtig met leuke pleintjes, oude kobbelstraatjes en mooie kerken. Hier vind je ook de grootste overdekte markt van Europa. Wat een genot om daar een paar uur rond te lopen. Vergaap je aan de heerlijkste hammen, vissen die je nog nooit gezien hebt, noten, kazen, maar ook werkelijk elk deel van een koe of kip. In de oude haven El Cabanyal kom je schattige gekleurde huisjes tegen. Hier heb je vele heerlijke plekjes om te lunchen. Bovendien loop je zo het strand op. In het oude centrum kan je op zeer veel plekken voor weinig geld een fiets huren en kan je deze visserswijk makkelijk bezoeken. Ook fiets je in zo’n twintig minuten via een droge rivier naar 'Ciudad de las Artes y Ciencias' (Stad van Kunsten en Wetenschappen). Dit enorme complex omvat vele gebouwen in prachtige architectuur. Op een zonnige dag weerspiegelen de futuristische hoogstandjes schitterend in de kunstmatig aangelegde waterplaatsen. Zo'n 20 kilometer ten zuiden van Valencia ligt het natuurpark ‘Parc Natural de l’Albufera’. Dit park is vooral bekend om z’n vele rijstvelden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier ’s werelds beste paella vandaan komt. Bezoek bijvoorbeeld het plaatsje El Palmar en geniet daar van een fantastische paella in een van de vele restaurants!
Stad
  • Vriendelijke mensen
  • Heerlijk eten
  • Heel veel mogelijke dagtripjes
  • Uitstekend klimaat
  • Geen
Review geplaatst op 2019-06-16
9
Spanje Murcia
M.an0n was hier 30 Nov 2018
Misschien ben ik een klein beetje bevooroordeeld omdat ik er heb gewoond en de regio en stad in mijn hart heb gesloten, maar Murcia is wat mij betreft echt de onontdekte parel van Spanje. De hoofdstad Murcia is ontzettend gezellig en knus. In een weekend heb je de bezienswaardigheden wel gezien. De sfeer er echter zo leuk dat het zeker geen straf is om er langer dan een paar dagen te blijven. Het eten is er heerlijk en vers, en de mensen zijn zo aardig. Vooral rond de kersttijd is het geweldig in Murcia stad. Door het heerlijke weer is iedereen op straat te vinden, de stad is prachtig versierd en elke dag wordt er wel een evenement georganiseerd. Verder is de regio Murcia ontzettend divers. De kust is nog niet echt ontdekt door toeristen, dus kun je lekker rustig op het strand liggen. In het binnenland vind je bergen, bossen, wijnranken, maanlandschap en alles ertussen in. In Murcia kun je nog het echte, authentieke Spaanse leven beleven, inclusief het ritme (mañana, mañana). Tijdens de zes maanden dat ik er woonde, heb ik amper toeristen gehoord/gezien. Zelfs de jongeren in de horeca kunnen amper Engels, maar dit geeft des te meer het Spanje zoals het echt is weer.
Regio
  • Onontdekt
  • Authentiek
  • Veelzijdig
  • Compact
  • Winkels houden vast aan de traditionele openingstijden
  • Er wordt amper Engels gesproken
Review geplaatst op 2019-11-05
7
Spanje
Melaniem was hier 30 Sep 2018
Lekker rustig wandelen net buiten Barcelona. Met bergen, uitzicht op de Middellandse Zee en kleine, opvallend relaxte kustdorpjes waar je even iets kunt eten en drinken.
Gebergte Highlight
  • Goede wandelpaden
  • Rustig
  • Slow travel vlak bij miljoenenstad
  • Geen horecavoorzieningen binnen het park zelf
Review geplaatst op 2019-04-05
7
Spanje
Melaniem was hier 30 Sep 2018
Lekker rustig wandelen net buiten Barcelona. Met bergen, uitzicht op de Middellandse Zee en kleine, opvallend relaxte kustdorpjes waar je even iets kunt eten en drinken.
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Bergen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • Goede wandelpaden
  • Geen horecavoorzieningen binnen het park zelf
Review geplaatst op 2019-04-05
8
Spanje Lanzarote
Hansdewildt was hier 31 Aug 2018
Op Lanzarote worden druiven gekweekt in z.g. hoyos, kuilen in de zwarte vulkanische grond waaromheen een halve cirkel van kleine lavastenen muurtjes (Abroyos) de plant bescherming bieden. Hier is echt over nagedacht. Het vocht dat tijdens de nacht condenseert op deze muurtjes zorgt voor het water voor de druivenstokken en is een aloude beproefde methode zoals in La Geria. Bovendien is het ook een fotogeniek landschap! Ga zeker kijken als je op dit bijzondere eiland bent, het is echt de moeite waard.
Regio
  • mooi wandelgebied
  • interessant
  • weinig toeristen
  • rustig
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-02-13