Pamplona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht over Bardenas Reales

Pamplona,
Spanje


Het lijkt erop dat het lastig is om jullie iets moois te laten zien van dit speciale NP in Spanje. Of de tekst valt weg of de foto is te donker. Jammer bij mij was de foto gewoon helder en de tekst prefect in orde. Maar de aanhouder wint; dit is een overzicht van het park als je er aan de kant van Arguedas binnenkomt. Het park is gratis, toegang is op drie verschillende plaatsen waarvan ieder een heel eigen landschap laat zien.

Het gebied van 144 km2 ligt midden in Spaans Baskenland. Een dal dat ingeklemd tussen twee bergen ligt: Pyreneeën en het Iberisch gebergte. Volgens wetenschappers was dit miljoenen jaren geleden een immense binnenzee. Fossielen van krokodillen en zeeschildpadden vormen het bewijs. Via rivieren uit de bergen kwam sediment op de bodem van de zee terecht.

De grillen van Moeder Natuur leveren wel een bijzonder landschap op. Uniek voor Europa. Eén die overigens laat erkend is, want pas in 1999 werd het gebied tot Parque Natural uitgeroepen door de overheid. Overal staan bergen en heuvels, kunstig gestileerd door weer en wind. Soms in de vorm van zandkastelen, anderen in kaarsrechte tafelbergen.

Ondanks alle schoonheid is het verhaal achter dit gebied er één dat droevig stemt. Het gebied gaat langzaam ten onder. Letterlijk. Alles wat je ziet is het resultaat van de erosie. Om uiteindelijk te verworden tot niet meer dan een hoop zand. In de bodem zijn enorme scheuren te zien. Het alleen nog maar een hoop zand en enkele rotsblokken. Bardenas Reales wordt letterlijk weggespoeld. Om roemloos te verdwijnen in de Ebro, de grootste rivier van Spanje. ( met dank aan de site droomplekken)