Pamplona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gemeentehuis Pamplona

Pamplona,
Spanje


Het gemeentehuis staat midden in het oude stadscentrum. De ligging is niet toevallig. Koning Karel III de Edelmoedige vaardigde in 1423 het Voorrecht van de Unie uit en gaf de opdracht om dit gebouw op te trekken op het punt waar de drie burchten die er destijds stonden: Navarrería, San Saturnino en San Nicolás samenvielen.

Hiermee werd een einde gemaakt aan eeuwenlange twisten en confrontaties tussen de bewoners van deze rechtsgebieden. Het gebouw in zijn geheel heeft een aantal verbouwingen ondergaan, de laatste halverwege de achttiende eeuw, waarbij de prachtige, kleurige façade waarin de barokke en neoklassieke stijl worden gecombineerd, bewaard is gebleven.

Elk jaar op 6 juli om 12 uur 's middags richten miljoenen mensen uit de hele wereld hun blik op de gevel van het stadhuis van Pamplona. De media brengen verslag uit van de spectaculaire massabijeenkomst op het moment van de "chupinazo", een vuurpijl die vanaf dit gebouw wordt afgeschoten en die het begin van de beroemde weergaloze feesten van Fermin aankondigt.
Bron: Turismo Navarra.