Slovenië image

Slovenië


Reviews

Slovenië
Europa
Spicychick

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
9
Slovenië Vintgar Kloof
Henk Vanetie was hier 29 Aug 2021
De Vintgar Kloof - een hele mooie kloof dichtbij het meer van Bled (ca. 4-5 km). Wij stonden met onze camper op Camping Bled (reserveer van te voren) want het is een druk bezochte camping. Het is een mooie camping met een goed restaurant. Het is een prachtige uitvalbasis voor mooie tochten. Zoals met de fiets naar Vintgar Kloof, dat is zeker goed te doen. Je betaald helaas wel wat entreegeld € 10,00 en dat begrijp ik ook wel wanneer je daar loopt. Vanaf restaurant Vintgar loop je naar het noordoosten en snel bereik je de ingang. Deze rotsachtige ravijn waar sommige rotsen 300 mtr hoog zijn, stroomt de rivier Radovna over een lengte van 1,6 km tussen de steile hellingen van de Hom en de Bort en heeft deze kloof laten ontstaan. Met haar kolken en watervalletjes en leuke info langs de paden is het zeker de moeite waard om dit te bezoeken. Het is ca. 1 uur wandelen tot je aan het einde komt van de kloof en daar vindt je Sum waterval zie foto https://www.columbusmagazine.nl/europa/slovenie/vintgar-kloof/foto/1132225/vintgar-gorges-sum het enige nadeel vonden wij dat je nadat je einde hebt bereikt via een andere weg buitenlangs terug moet lopen en waar je ook een dik uur over doet, dat staat nergens vermeld. Ik vertel het is geen vlakke weg. Al met al zeker de moeite waard.
Highlight
 • mooie aangelegde paden
 • fotogeniek
 • gevarieerd
 • schoon
 • kan erg druk zijn, eind augustus 29 was het niet meer zo druk
 • entreeprijs
 • Een uur teruglopen, buitenom zonder dat te vermelden
Review geplaatst op 2021-10-06
10
Slovenië Zuid Slovenie
TravelGoom was hier 27 Jul 2021
Vanaf het bezoekerscentrum (tickets) lopen we naar de werkelijke ingang van de grotten. Daar gaan we een voor een naar binnen. Hopelijk lukt het om stiekem een paar foto's te maken want dat is verboden in het grottenstelsel. De eerste grotkamer brengen ontelbare stalachtieten en -mieten en een stel enorme bruidstaarten. De verlichting is basic, geen extra theater met mooie kleuren of andere lichteffecten. De natuurlijk pracht krijg je zoals het is. Ergens in de buurt horen we de Reka rivier stromen. Zij heeft met haar zusjes dit grottenstelsel gevormd. Op buitengewone wijze merken we even later als we de grootste van alle kamers betreden. Een onwerkelijk indrukwekkende ruimte doet ons in een sprookjeswereld belanden. We dalen af om het hart van de Škocjan Caves te overzien. Met de Reka duidelijk hoorbaar maar amper zichtbaar 80m onder je. Het wandelpad als een oneindig feeëriek lint kronkelend tegen de rotswanden geplakt. Een brug die je de diepte echt laat voelen en het verbaasde geluid van vele open monden. Stiekem maak ik wat foto's met mijn mobiel. Het 1e 'donkere' deel van de grotten loop je met gids (1u). Het 2e deel van de grotten loop je zelf waarbij je afwisselend door nieuwe grote grotkamers loopt en door de canyon die het ingestorte deel van de grot geeft gevormd (ook 1u). Ook hier is het mooi en je kunt er volop fotograferen daar het daglicht overals zichtbaar is. Totaal ben je ca. 2,5u onderweg. Tip: ga vroeg! Info > https://www.park-skocjanske-jame.si/en/
Regio
 • Er staat een particulier ijstentje op de terugweg naar de auto
 • 2e deel zonder gids kun je volop fotograferen, ook erg mooi
 • Keuze uit korte route (na 1e deel) en lange route
 • Overweldigend ervaring, wat een pracht en grootsheid
 • Ruime parkeerplaats, bezoekerscentrum en restaurant aanwezig
 • Entree is prijzig
 • Mag 1e deel niet fotograferen, gidsen controleren dat volop
 • Kolossaal bezoek, enorme groep die zich in grot gelukkig snel verspreid
Review geplaatst op 2021-08-13
9
Slovenië Bled
TravelGoom was hier 23 Jul 2021
Rond het meer van Bled loopt een wandelpad van 6 km. Dé manier om het beroemde eilandje met de kerk en het kasteel van Bled van alle kanten te zien. Start onder het kasteel van Bled nabij het verzorgde lido. Een park scheidt de huizen van het water. Aan de oostkant van het meer bij de grote hotels vindt je leuke terrassen. Over het water heb je hier het kasteel en de St. Martinuskerk in één blik. Het pad volgt de oever met een boog om de recreatieberg Straža heen. Hier vind je een gezellige zwemplek vlakbij de het vertrekpunt voor de bootjes naar het eiland en een kiosk met terras. Even later loop je langs exclusieve villa's waar het wandelpad zich tussen de strak aangelegde tuinen en het water perst. Hier zie je zwemmers, suppers en roeiers richting eiland zie gaan. Ze beklimmen straks de lange trap om de kerk op het eiland te bereiken. Door een natuurgebied met een fraai vlonderpad direct aan het water kom je bij de camping van Bled met een kiezelstrand dat langzaam afloopt in het water. Elders is het snel diep en worden steigers gebruikt als duikplanken. Het eiland en het kasteel heb je hier in één beeld met de indrukwekkende Julische Alpen op de achtergrond. Aan de noordkant vind je de Olympische roeiclub dat een beetje verscholen aan een inham van het meer ligt. Dé plek voor de locals met een restaurantje en veel muziek. Even later ben je weer bij de rotswanden onder het kasteel en het lido. Zo heb je Bled en haar meer van alle kanten kunnen bekijken.
Stad
 • Er gaat een treintje rond het meer, prima alternatief voor parkeren
 • Goede voorzieningen voor jong en oud
 • Perfecte uitvalsbasis voor allerlei (outdoor) activiteiten in omgeving
 • In Bled heerst een rustige warme sfeer
 • Prachtig schoon en helder meer dat voelt als een zwembad
 • Parkeren is lastig en duur
Review geplaatst op 2021-08-04
9
Slovenië
AnitaH was hier 30 Jun 2018
Wat een geweldig land. Ik ging hier een paar dagen heen toen ik in Kroatie zat. Eerlijk gezegd had ik er geen hoge verwachting van en stelde ik het mij voor als een arm land en stugge mensen. Niets bleek minder waar. Vriendelijke mensen, prachtige bergen, veel groen, mooie meren. In mijn omgeving hoor ik vaak van mensen dat ze naar Kroatie gaan. Ik zou die mensen allemaal aanraden om toch ook een keer naar Slovenie te gaan. Het aantal toeristen is hier beduidend lager dan in Kroatie en dat is mijns inziens onterecht, want dit land heeft echt van alles te bieden. Op de toeristische plaatsen zoals het meer van Bled is ook genoeg te doen voor kinderen zoals zwemmen, kanoën, suppen, rodelen, er zijn glijbanen die in het meer uitkomen etc.
Land
 • vriendelijke bevolking
 • prijzen zijn normaal
 • in de zomer aangename temperatuur
 • mooie natuur
Review geplaatst op 2018-09-05
7
Slovenië Idrija
Vanessavermunt was hier 31 May 2018
We zijn nog maar net terug van onze autorondreis door Slovenië en wat hebben we genoten! Zo kwamen we bij het stadje Idrija. Er werd eeuwenlang kwikzilver gewonnen en onder de stad ligt een enorm netwerk aan mijngangen. Een deel van de mijn is opengesteld voor bezoekers. Eerst kregen we een film te zien (in 't Nederlands) over de historie van Idrija en de mijn. Daarna gingen we met een gids de mijn in (er waren geen andere toeristen). De route duurde +/- een uur en we waren stil van alle indrukken. Er zijn echter nog steeds een handvol mijnwerkers aan het werk om de mijn te onderhouden, maar officieel was de sluiting in 2008. Omdat de mijnwerkers maar een karig loon hadden gingen hun vrouwen kantklossen. Het prachtige kant werd verkocht en zo werd er een extraatje verdiend. En zo is Idrija niet alleen bekend om zijn voormalige kwikzilvermijn, maar ook om zijn kant. Je kan er een kantroute volgen en er is nog steeds een kantschool. Bezoek ook het kwikzilvermuseum/Smelting Plant aan de rand van Idrija. Dit is in 2017 geopend. Ook hier waren we de enige bezoekers en kregen een privé rondleiding. Heel interessant en wat hebben we gelachen! In en rondom Idrija is er nog veel meer te zien wat met de mijn te maken heeft/had. Rondleiding op het hele uur (check de website of vraag ter plaatse info). Voor een helm&overjas wordt gezorgd. Niet voor mensen met claustrofobie en degene die slecht ter been zijn, want veel trappen lopen/ongelijke ondergrond.
Stad
Review geplaatst op 2018-06-15
7
Slovenië
EliseDenHertog was hier 31 Mar 2017
Een van de oudste botanische tuinen van Europa ligt aan de rand van Ljubljana. Als je even aan de stad wil ontsnappen, is dit heerlijk. Je kan er wel even lekker ronddwalen of een rondleiding volgen van een van de gidsen. De rondleidingen worden vaak gegeven door studenten van de Universiteit die eraan verbonden is.
Land
 • Rustige omgeving
 • Snel uitgekeken
Review geplaatst op 2017-04-11
10
Slovenië
ALopezBlanco was hier 30 Sep 2015
Ljubljana de stad der liefde, de laatste verrassing in Europa, een Praag zonder drukte....een stad om te bezoeken! Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en wordt de stad der liefde genoemd omdat het Sloveense woord voor liefde (ljublezen) verweven is in de naam. Het centrum van Ljubljana is autovrij, je vindt er volop restaurantjes, cafeetjes, boetiekjes, prachtige gebouwen in jugendstil en barok, resten uit Romeinse tijd en bovenal een heerlijke ontspannen/gemoedelijke sfeer. Heerlijk om hier rond te slenteren. De stad ligt aan de voet van een middeleeuws kasteel, Ljubljana Grad. Ga met het kabelbaantje of te voet (een flinke klim) naar boven en geniet van 360 graden uitzicht over de stad.
Land
 • Goede sfeer
 • Architectuur
 • Restaurants
 • Vriendelijke mensen, spreken goed Engels
 • Autovrij centrum
 • Geen
Review geplaatst op 2016-12-12
10
Slovenië
WesselSteinhaus was hier 30 Jun 2015
Na drie fantastische Road trips door Europa en onlangs een rail trip, zijn de Europese steden op de kaart nu gelukkig steeds meer gaan leven. Er komt een beeld en een emotie op bij de steden wanneer ik ze weer voorbij zie komen. Van te voren had ik bij veel steden al een beeld en een emotie, welke later bevestigd of soms ontkracht werden. Echter zijn er maar enkele steden die mij van te voren onbekend waren en mij volledig verrast hebben. De grote verborgen parel van al deze jaren is zonder uitzondering Ljubljana. Nadat onze auto dat jaar de geest had gegeven, moesten we onze route drastisch aanpassen, aangezien de huur auto's Bosnië en Albanië niet mochten doorkruizen. Toen de pitvic meren ons enigszins tegenvielen, eigenlijk werden we al naar van het aanzicht van de hordes tourbussen, inclusief chinezen en aziaten met fotogerij van dien.Besloten we om verder te reizen, Ljubljana dan maar, geen idee hoe het zal zijn. De auto in en die kant op! Eenmaal in Ljubljana aangekomen troffen we een lichtelijk verpauperde balkan stad aan (eerste wijk waar we reden). Echter bij aankomst in ons hostel (een enorme oude school)werd het al een stuk beter. En toen we in de avond op stap gingen in Metelkova, een vrijgevochten autonome regio in Ljubljana, vergelijkbaar met ruigoord vroeger, werden we volledig verrast door de authenticiteit van dit deel van de stad. Voor het eerst voelden we ons hier echt op een plek waar de mensen zich vrijvechten van het verleden in het heden.
Land
 • Kunstzinnig
 • Open & sociale bewoners
 • goedkope eigen gestookte drank
 • levende hippie beweging
 • niet aan te raden met kleine kinderen
Review geplaatst op 2016-09-19
10
Slovenië Ljubljana
WesselSteinhaus was hier 30 Jun 2015
Na drie fantastische Road trips door Europa en onlangs een rail trip, zijn de Europese steden op de kaart nu gelukkig steeds meer gaan leven. Er komt een beeld en een emotie op bij de steden wanneer ik ze weer voorbij zie komen. Van te voren had ik bij veel steden al een beeld en een emotie, welke later bevestigd of soms ontkracht werden. Echter zijn er maar enkele steden die mij van te voren onbekend waren en mij volledig verrast hebben. De grote verborgen parel van al deze jaren is zonder uitzondering Ljubljana. Nadat onze auto dat jaar de geest had gegeven, moesten we onze route drastisch aanpassen, aangezien de huur auto's Bosnië en Albanië niet mochten doorkruizen. Toen de pitvic meren ons enigszins tegenvielen, eigenlijk werden we al naar van het aanzicht van de hordes tourbussen, inclusief chinezen en aziaten met fotogerij van dien.Besloten we om verder te reizen, Ljubljana dan maar, geen idee hoe het zal zijn. De auto in en die kant op! Eenmaal in Ljubljana aangekomen troffen we een lichtelijk verpauperde balkan stad aan (eerste wijk waar we reden). Echter bij aankomst in ons hostel (een enorme oude school)werd het al een stuk beter. En toen we in de avond op stap gingen in Metelkova, een vrijgevochten autonome regio in Ljubljana, vergelijkbaar met ruigoord vroeger, werden we volledig verrast door de authenticiteit van dit deel van de stad. Voor het eerst voelden we ons hier echt op een plek waar de mensen zich vrijvechten van het verleden in het heden.
Stad
 • Kunstzinnig
 • Open & sociale bewoners
 • goedkope eigen gestookte drank
 • levende hippie beweging
 • niet aan te raden met kleine kinderen
Review geplaatst op 2016-09-19
10
Slovenië
Henk Vanetie was hier 30 Nov -1
Slovenië - het land waar de toerist doorheen rijdt om naar Kroatië te gaan. Slovenië is een klein land dat zal wel niet zoveel zijn, tenminste dat heb ik lange tijd gedacht en ik denk meerdere mensen onder ons. Ik kom op deze gedachte terug. WAT IS SLOVENIË MOOI !!! Wij zijn 2 volle weken met een camper (7 mtr excl.fietsendrager) door dit kleine mooie land getrokken. Begonnen in Maribor, Ptuj - dat zijn kleine steden met veel historie met mooie bezienswaardigheden. Er waren niet veel toeristen, het was dus zeker niet druk. Doorgereden Skoja Loka - heel mooi. Van Ljubljana, naar Piran/Portoroz toen naar Bovec, het meer van Bled (idyllisch) en Bohinj. Helaas was onze tijd te kort om naar Gransjka Gora te gaan. Slovenië is ons zeer goed bevallen, de natuur is prachtig, heel betaalbaar een koffie € 1,20 / € 1.30 een halve liter bier gem. € 2,60, toeristische plekken dan betaal € 3,50 voor een bier. De natuur is zo groen en glooiend, het water zo blauw turquoise, smaragd groen - geweldig!. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen over de weg is geen enkel probleem. De bergen staan in het westelijke gedeelte van Slovenië (Triglav NP) een prachtig gebied. Een land vol met watervallen en ongelooflijk mooie kloven (Gorges) . Ljubljana de hoofdstad, wij waanden ons soms of wij op Disney liepen, daar had het soms van weg met het kasteel en de gekleurde panden op de achtergrond. Vooral wanneer je op de 3 bruggen (Tromostovje) staat en terugkijkt. De bekende draken brug (Zmajski most)
Land
 • Niets gemerkt van Corona
 • Niet druk - relax
 • Een walhalla voor de fotograaf
 • Lekker eten
 • Niet duur
 • Wonderschone natuur
 • Afwisselend en divers
 • Rust
 • Bekende toeristische plekken kan het erg druk zijn (Postojnska jama)
 • In sommige delen van het land weinig camperplaatsen
 • Bewegwijzering is soms wat minder
Review geplaatst op 2021-09-07