Costa de Lisboa foto's & tips

'533334' door Fransvdg '533334' door Fransvdg

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

De vuurtoren van...Ca

Fransvdg

Cascais is een havenstadje ten westen van Lissabon. Vanuit de Portugese hoofdstad is het gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Daar staat deze leuke, twintig meter hoge, vuurtoren. Het is een onderdeel van het Santa Marta fort. Je kunt hier ook een museum bezoeken. Dit is een gescande dia.

'506395' door Jan10e '506395' door Jan10e

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Op het randje Cabo di

Jan10e

Stijl paadje langs de afgrond. Altijd een bijzondere gewaarwording om op het 'uiterste' te staan. Toegegeven, Kaap de Goede Hoop is tot nu toe mijn favoriet, Vuurland was ook niet verkeerd, de Noordkaap staat nog op mijn lijstje... Dit is het westelijke punt van Europa. De vuurtoren is te zien op een eerder geplaatste foto. Makkelijk te bereiken vanuit Sintra (of uit Lissabon). Er is een informatiecentrum, het is opgenomen in alle excursies... Maar in november (bijna) het rijk alleen... Kan ook gelegen zijn in het feit dat het de avond ervoor heel hard geregend had en eigenlijk tijdens onze busreis er naar toe pas helder en zonnig werd! Binnen het uur wel uitgekeken, maar ik vond het toch de trip waard.

'503943' door Dirk-Jan '503943' door Dirk-Jan

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Hier eindigt het land

Dirk-Jan

Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Deze 140 meter hoge kaap ligt aan de Atlantische Oceaan, op ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon. Er staat hier sinds 1772 een vuurtoren, de Farol do Cabo da Roca. Op de plaquette van het gedenkmonument staat een regel van de beroemde Portugese dichter Luis de Camões: "Cabo da Roca: Onde a terra se acaba e o mar começa" (hier eindigt het land en begint de zee). Vooral tegen zonsondergang is Cabo da Roca een schitterende plek.

'557285' door Anso '557285' door Anso

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Maandag.

Anso

Als fotograaf ben ik altijd opzoek naar het perfecte plaatje passend bij de omgeving en het gevoel van dat moment. Een surfer is altijd opzoek naar feest met de zee. In dit beeld, geschoten in Ericeira/Portugal, kwamen we samen.

'526756' door Dirk-Jan '526756' door Dirk-Jan

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Palácio Nacional de..

Dirk-Jan

Het Palácio Nacional de Mafra, gelegen in het Portugese Mafra, ongeveer 28 kilometer van Lissabon, is een megalomaan groot paleis en Franciscanenklooster gecombineerd in één gebouw. Het hele complex, dat is gebouwd rondom een basiliek, beslaat een oppervlakte van maar liefst 37.790 m² en telt ruim 1.200 kamers. De breedte van de gevel, hier op de foto, bedraagt 220 meter. De bouwstijl is een combinatie van barok en neoclassicisme. Het complex, waarvan de bouw in 1717 begon, is waarschijnlijk een reactie op de bouw van het Spaanse Escorial. Het paleis is met name bekend vanwege de schitterende bibliotheek, waarin 40.000 boeken liggen opgeslagen.

'529728' door Dirk-Jan '529728' door Dirk-Jan

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Praia do Guincho

Dirk-Jan

Praia do Guincho is een van de bekendste stranden van de Costa de Lisboa, met name vanwege de vele (kite-)surfers die hier de golven en de wind trotseren. Het is een heerlijke plek om te fotograferen. Praia do Guincho ligt ongeveer 5 kilometer buiten Cascais en is te bereiken via een prachtige kustweg langs de ruige Atlantische Oceaan.

'570302' door ALopezBlanco '570302' door ALopezBlanco

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Het mooiste strand va

ALopezBlanco

Als je over de Estrada de Escarpa rijdt door de Serra da Arrabida (zie mijn foto met tip van gisteren) moet je zeker afslaan naar Portinho da Arrabida. Je rijdt over een smalle weg. Vlak voordat je het gehucht in rijdt moet je waarschijnlijk stoppen voor een rood licht. De toegangsweg naar het gehucht en baai is zo smal dat er slechts een auto over de weg kan. Groen licht en je kan veilig gaan, het is echt smal!! De baai is prachtig! Volgens een Portugees die we tegenkwamen op het strand 'Welcome to the most beautiful beach of Portugal'. Het witte zandstrand praktisch voor ons zelf, een kristalheldere zee en in november nog een temperatuurtje van 22 graden. Veel vergelijkingsmateriaal hebben we niet, dus voor ons ook het mooiste strand van Portugal!

'570994' door blauwvinger '570994' door blauwvinger

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Verkleed!

blauwvinger

In 2010 was ik in Portugal. Toen hebben we ook Obidos aangedaan. Obidos ligt vlak boven Lissabon. Binnen het ommuurde entrum zag ik deze 2 verklede mensen staan praten, waarschijnlijk een soort acteurs die op een ander moment van die dag een soort toneelstuk hebben opgevoerd. Het oudste gedeelte van Óbidos, dat nog volledig ommuurd is, is in zijn geheel een belangrijke trekpleister. Het Kasteel (Castelo de Óbidos) uit de 12de eeuw bevindt zich in dit ommuurde stadsgedeelte. Heel typisch zijn de witgekalkte huizen, die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen. In de straatjes is het zeer gezellig (en relatief fris in warme periodes). Vanop de omwalling heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving. (Bron: Wikipedia)

'560880' door Graaf '560880' door Graaf

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Baobab in Europa

Graaf

In het centrum van Cascaïs, op de zuid-west punt van Portugal, zag ik deze boom staan. Een familielid van de Baobab bomen uit Afrika.

'570248' door ALopezBlanco '570248' door ALopezBlanco

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Wat een uitzicht!

ALopezBlanco

Tussen het dorp Sesimbra en de stad Setubal ligt het Parque Natural da Arrabida. Een mooie bebost gebied met o.a. marquis, dennen, cipressen, de Europese es en zwarte els. Over de toppen van dit gebied kronkelt de Estrada de Escarpa (N379-1) met fantastisch uitzichten over de kust en baaien met witte strandjes. Deze weg is een aanrader! Slechts 15 km lang maar een genot van begin tot eind. Sla ook zeker even af (doodlopende weg) naar De Portinho da Arrabida, een klein beschutte baai met slechts enkele huisje, 2 restaurantjes en vooral een prachtig wit zandstrand met een kristalheldere zee. Deze baai zie je ook op de foto.

'569406' door Graaf '569406' door Graaf

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Steenlopers

Graaf

Leuk rijtje steenlopers die ik tijdens hun slaapje stoorde, tenminste de voorste kijkt me verstoord aan en de rest slaapt verder. Steenlopers zijn familie van de strandlopers, en ze broeden langs de Scandinavische kusten. 's Winters trekken ze naar het zuiden en als trekvogel kunnen we ze hier ook vinden. Deze zag ik in januari langs de kust tussen Cascaïs en Estoril.

'569531' door ALopezBlanco '569531' door ALopezBlanco

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Vredig en ruig

ALopezBlanco

Capo de Espichel, een door de wind geteisterde klif. De Romeinen noemden het het Promontorium Barbaricum (barbaarse kaap) . Op deze ruige plek staat de rustgevende Santuario de Nossa Senhora do Cabo, een laat 17e eeuwse kerk. Het is gebouwd met de rug naar zee. Op de binnenplaats is het windstil, loop je door een van de twee poortjes richting de klif dan snap je hoe de Romeinen aan de naam zijn gekomen. Wat een sterke wind!. Er staan waarschuwingsborden,kom niet te dicht bij de rand van de hoge klif met die harde wind!

'1089312' door blauwvinger '1089312' door blauwvinger

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Het stadsstrand van..

blauwvinger

Na een bezoek aan een paleis in Sintra en het Parque Natural de Sintra-Cascais zijn we doorgereden naar Cascais. Dit is het Praia dos Pescadores in de freguesia Cascais en Estoril. Een freguesia is het laagste niveau van bestuurlijke indeling in Portugal. Portugal telde tot de bestuurlijke herindeling van 2013 meer dan 4200 freguesias, die alle weer behoren tot een município (gemeente), ook wel concelho genoemd. Elke Portugese gemeente bestaat uit minstens één freguesia. (Bron: Wikipedia)

'1000225' door agrotewal '1000225' door agrotewal

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Mooi strand bij Porto

agrotewal

Je hebt langs de kust van Portugal heerlijke baaien die je bijna voor jezelf hebt. Als je de foto opent zie je links een man zitten verder is het uitgestorven. We zetten de camper bij een fort genaamd Perreguiro. Jammer genoeg is het heel winderig, de plek is schuin en het is onzeker of we mogen blijven staan. Dus alleen maar een stop voor de lunch. Toch is dit een heel aantrekkelijke plek, waar veel wandelpaden samen komen en waar je heerlijk kunt uitwaaien. We zijn verder getrokken en lopen toch later op de dag een bekeuring op voor fout parkeren, grrr. Ook dat hoort bij het trekken met de camper.

'842610' door ALopezBlanco '842610' door ALopezBlanco

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Strand voor jezelf

ALopezBlanco

In november verbleven we 5 dagen in Sesimbra, een gezellig vakantiedorp met een prachtig breed zandstrand en een kristalheldere zee. Het najaar is een prima periode om hier te vertoeven. Om op het strand te liggen luieren is het wat koud, je kan er wel heerlijk wandelen, genieten van de rust en oefenen met je drone :-). In de omgeving ook genoeg te zien en te doen.

'954994' door agrotewal '954994' door agrotewal

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Plezier in de oceaan

agrotewal

Vandaag lijkt er tijdelijk een einde te komen aan het zomerse weer. Reden voor mij om nog even met een strandfoto te komen. En dan van een onbekende plaats, Peniche, aan de Portugese kust. Peniche is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het is een van de belangrijkste Portugese vissershavens voor ambachtelijke visvangst en een groot watersportcentrum aan de Atlantische Oceaan. De zee is nog steeds een van de hoofdattracties en de stranden van Peniche zijn een belangrijke trekpleister. De baaien van Consolação en Baleal bieden bescherming en zijn ideaal voor gezinnen. Praia de Medão Grande wordt beschouwd als één van de beste stranden voor surfers en bodyboarders, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Het staat bekend om zijn perfecte golven met een tubevorm; daarom wordt het strand ook wel “Supertubos” genoemd. Tijdens een nationale surfwedstrijd werd het uitgeroepen tot een van de “7 Wonderen van Portugal”. Op dit strand en op Praia do Lagido vindt het wereldkampioenschap surfen Rip Curl Pro Portugal plaats, een wedstrijd die deel uitmaakt van de WSL - World Surf League Tour. ( met dank aan visitportugal)

'990816' door kimroelofshuender '990816' door kimroelofshuender

PortugalCosta de Lisboa

PortugalCosta de Lisboa

Prachtig uitzicht bij

kimroelofshuender

Eind april was ik een week in Portugal, we zaten in een heerlijk huisje vlakbij Mafra. Met de auto hebben we veel van de omgeving gezien. De laatste avond zijn we gaan eten bij een gezellig restaurantje aan het World Cup Surfstrand Playa Ribeira d'Ilhas, niet zo ver van Ericeira. Het schijnt een perfecte surfspot te zijn. We hebben vooral genoten van alle surfers die de beste golven uit probeerden te zoeken om zo lang mogelijk van de wave te genieten. Toen we weer terugreden, zijn we bovenaan de klif gestopt, vanwege de prachtige zonsondergang. En het uitzicht is fenomenaal. Samen met het beeld van een surfer leverde dit moment een prachtige foto op.