Krakau regio en Tatra's

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zoutmijnen van Wieliczka; Fijne Feestdagen

Krakau regio en Tatra's,
Polen


De zoutmijnen van Wieliczka vindt je bij het nabijgelegen plaatsje Wieliczka in Polen. De zoutmijn behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO en is een van de oudste nog inwerking zijnde mijnen van de wereld. Tegenwoordig zijn de mijnen een van de bijzonderste bezienswaardigheden die Polen te bieden heeft. Het winnen van zout in de Wieliczka zoutmijnen wordt al honderden jaren uitgevoerd, in het jaar 1044 was dit namelijk al voor het eerst vermeld. In totaal zijn de gangen in de zoutmijnen 300 kilometer lang en bereiken op sommige plekken een diepte van 327 meter. De zoutmijn mag alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden. Je kunt anders gemakkelijk verdwalen in de kilometerslange gangen.
Een rondleiding in de zoutmijn duurt ongeveer 2,5 uur en is onder begeleiding van een Engelstalige, Duitse of Poolse gids. De toeristische route in de zoutmijn is 3,5 kilometer lang en leid je door een sprookjesachtige stad van zouten gangen, kamers en zalen met unieke zoutstenenbeelden. Ook vind je in de zoutmijnen een aantal ondergrondse meren, een bijzondere kapel en oude werktuigen die de historie van de mijn laten zien. In de zoutmijnen wordt een constante temperatuur aangehouden van 14 graden. De lucht in de zoutmijnen is heel gezond en zuiver. De mijnen worden dan ook als sanatorium voor onder andere astmapatiënten gebruikt. Met dank aan Polen.reizen.nl.
Onder de mijnwerkers waren veel kunstenaars die prachtige zout sculpturen konden maken zoals deze voor deze tijd toepasselijk tafereel met Jozef en Maria.
Fijne feestdagen en een gezond 2020 wens ik u allen