Friesland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Palen voor de kust

Friesland,
Nederland


'Eene plage niettemin regtvaardig van den God der vergelding, als in zijne onnaspeurlijke wijsheid bestemd om den hoogmoed, overdaad, dartelheid en wellustigheid van ons Nederlandse volk, vervallen tot ongeregtigheid, ja zelfs verfoeilijke en ongehoorde zonden tot den Hemel toe om wraak roepende, te bezoeken, te dempen.' (Staten van de Provincie Friesland in het jaar 1732)

Vroeger legden de mensen houten zeeweringen in de Zuiderzee aan. Vooral in Zuid-West Friesland hadden ze veel last van paalwormen, die per ongeluk met houten schepen uit de tropische gebieden waren meegekomen. De beestjes die tot een centimeter of 30 konden worden, hadden kieuwen en aten onder water de palen en beschoeiing op. Daarop werd er geprobeerd de kust met stenen te versterken. Er lagen waarschijnlijk wel losse zwerfkeien in Gaasterland die je hiervoor kon gebruiken, maar ook het enige hunebed ter plekke werd gesloopt.

Nu denk ik dat er geen paalwormen meer in het IJsselmeer leven, want die hebben zout water nodig. Dat neemt niet weg dat ik de grillige vorm van de zeewering met verschillende ontbrekende palen best wel mooi vind. En oh ja, die dartelheid van het Nederlandse volk is wel grappig.....