Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Allium Schoenoprasum

Den Bosch,
Nederland


Allium schoenoprasum is in de volksmond beter bekend als bieslook of pijpgras. Bieslook is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. Bieslook bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Bieslook wordt bezocht door bijen.
Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek.
Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik.
Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten.
Met dank aan Wikipedia