Ruimte en historie in een onderbelicht stukje Nederland image
Stella Dekker Fotografie

Ruimte en historie in een onderbelicht stukje Nederland

Wat hebben meanderende beekjes, graan en de Tachtigjarige Oorlog met elkaar te maken? Kom erachter tijdens een binnenlandse vakantie in Oost-Groningen, en ondervind het aan den lijve.

1. Leef je uit in het Dal van de Ruiten Aa

In heel Oost-Groningen, van Ter Apel tot Bad Nieuweschans, vind je (in ere) herstelde beekdalen. Wat recht was mag weer krom. Volgens kenners is het Dal van de Ruiten Aa een van de mooiste dalen van Europa. Dat zie je, dat ruik je en dat hoor je, wanneer je een van de vele routes door de twee bijzondere natuurgebieden volgt: het Liefstinghsbroek en het Metbroekbos. Eerstgenoemde behoort tot de oudste bossen van Nederland. Als je er rondloopt is het alsof je de natuur van vroeger weer beleeft. In het voorjaar tref je langs de meanderende beek één grote bloemenzee aan. De beekdalen van Westerwolde op unieke wijze beleven? Huur dan een fiets of kano via Peddel en Pedaal.

Suppen in het Dal van de Ruiten Aa. Foto: Maurtis Hohmann

2. Pik een Gronings graantje mee – toen en nu

Heb je de auto mee? Rijd dan in noordelijke richting naar het Oldambt, dat bekendstaat om zijn prachtige herenboerderijen. Deze kolossen werden ten tijde van de Graanrepubliek gebouwd en bewoond door rijke graanboeren. Langs de route van Drieborg naar Beerta zie je het ene na het andere pand liggen. Bij het hedendaagse De Graanrepubliek – een coöperatie in een voormalige locomotievenloods in Bad Nieuweschans – speelt graan nog stééds een belangrijke rol. In de oude remise streken onder andere een pastamaker en bierbrouwer neer. Gronings graan anno nu.
 Ervaar de Graanrepubliek van nu, maar ook van tóén. Foto: Stella Dekker Fotografie

3. Smikkel van ambachtelijke streekgerechten

Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht gerestaureerde Westerwoldse boerderijen, die samen het beschermd dorpsgezicht Smeerling vormen. De gasterij beschikt over een (h)eerlijke en ambachtelijke keuken waarin lokale producten centraal staan. Tip: schuif dagelijks aan bij ‘Eten wat de pot schaft’, een dagmenu (drie gangen) met producten uit de streek, € 12,50 p.p.

4. Teleporteer jezelf terug naar de Tachtigjarige Oorlog

De rijke historie van Oost-Groningen is eveneens voelbaar in vestingstadjes als Bourtange en Oudeschans, en streekdorpen als Heiligerlee. Om deze plaatsen werd ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog fel gestreden. Zowel de Slag om Bourtange als de Slag bij Heiligerlee wordt nog steeds regelmatig nagespeeld door acteurs.
 De poorten staan open. Het historische Bourtange heet jou welkom. Foto: Jeanique van de Berg

Zoek je nog een originele plek om te overnachten in Oost-Groningen, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Logeer dan op de Campspace van Jacqueline in Vriescheloo. Meer lezen over deze unieke kampeerplek? Klik hier.

Kijk voor meer inspiratie op de websites van VVV Groningen en Honeyguide