Zuidelijk Schiereiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gulfoss

Zuidelijk Schiereiland,
IJsland


Het toerisme op IJsland is de laatste jaren explosief toegenomen. Dat is heel goed te merken aan de bezoekersaantallen bij de grote trekpleisters zoals de Gulfoss. Wij parkeerden onze camper in 2002 bij de waterval en konden daar in alle rust overnachten. Dat is nu ondenkbaar. Overnachten is er streng verboden, evenals het gebruik van drones. Het laatste verbod wordt echter vaak overtreden.
Overal worden grote parkeerplaatsen met voorzieningen aangelegd met als gevolg dat je parkeergeld moet betalen. Ook is dit het geval bij de Seljalandsfoss. Men vraagt hier 5 á 6 euro parkeergeld. Om dit niet te hoeven betalen gaan toeristen nu hun auto langs de weg in de berm parkeren met gevaarlijke situaties tot gevolg. En dat voor 5 euro!
Één ding is zeker: de Gulfoss heeft zijn schoonheid nog niet verloren.
Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer geheel haaks op de tweede trap staat. De trappen worden gevormd door harde lagen basalt die worden afgewisseld door zachtere materialen. Deze afzonderlijke lagen zijn ook goed in de wanden van de kloof te herkennen. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.