Languedoc

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lekker badderen

Languedoc,
Frankrijk


Ik heb ook dit jaar mijn ogen weer uitgekeken in de Camargue. De flamingo's daar zijn voor mij een reden om een stuk om te rijden op weg naar Marokko. Het zijn hele sierlijke vogels die met flinke aantallen tegelijk op zoek zijn naar voedsel. De vogel op de foto had het volgens mij erg warm en ging helemaal kopje onder, om daarna druipend van het water boven te komen. Zo'n kletsnatte vogel is prachtig en vertederend om te zien.

Het embleem van de Camargue is de (gewone) flamingo. Het gebied is de enige plek in Frankrijk en een van de weinige plaatsen rond de Middellandse Zee waar ze te vinden zijn. Het aantal wordt geschat op maximaal 20.000 paartjes; ze leven verspreid in groepen en staan onder bescherming. Plankton, dat ze met hun bek uit het water kunnen zeven, is hun voornaamste voedselbron. De flamingo's gebruiken modder om nesten te bouwen.

Rijdend door het moerasgebied zie je staan, maar wil je ze van heel dichtbij zien dan kun je het beste naar le Parc Ornithologique de Pont de Gau gaan. (RD 570 Lieu dit Pont de Gau, 13460 Les Saintes-Marie de la Mer, Frankrijk) Voor 7,50 mag je de hele dag naar de (wilde) vogels kijken. Het is dus van tevoren nooit te zeggen, hoeveel flamingo's er te zien zijn. De vogels vliegen af en aan en foerageren in de poeltjes van het park. Je kunt er hele mooie wandelingen maken en ook andere vogels zien. Hoe laat het park sluit is afhankelijk van het seizoen, maar je bent niet verplicht om voor de sluiting van de kassa het park te verlaten. Met wat geluk zie je ook de beverratten en ik heb er in februari boomkikkertjes gespot.