Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Burcht Rheinstein.

Rijnland-Palts,
Duitsland


De burcht Rheinstein is prachtig gelegen boven een afgrond en heeft daardoor wat weg van een hangende burcht, de burcht is te bereiken via een vrij steil pad, maar eenmaal boven, ontvouwt zich een subliem uitzicht over de Rijn..
Het interieur van deze burcht is bijzonder aardig en onder de kapel liggen enkele graftombes van Pruisische vorsten.
In 1816 viel het oog van de Pruisische architect Karl Friedrich Schinkel op de burcht. Hij ontwierp plannen voor een geromantiseerde herbouw van de burcht, die voor prins Frederik van Pruisen in 1823 aanleiding werden tot de aankoop van de ruïne. Ook daarna werd er weinig aan onderhoud gedaan en raakte de burcht weer in verval.
Nu na 30 jaar werk aan restauratie en renovatie is de burcht rond 2015 in de oude glorie hersteld en grotendeels in de oorspronkelijke toestand heringericht. De burcht is particulier bezit, maar op regelmatige openingstijden voor publiek toegankelijk. Bijzonder bezienswaardig zijn de grotendeels gereconstrueerde muurschilderijen en de gerestaureerde ramen uit de 14e tot de 17e eeuw. Op de burcht bevindt zich een restaurant en kunnen een torenappartement en een vakantiewoning worden gehuurd. Voor de viering van zowel burgerlijke als kerkelijke huwelijken staan een romantische tuin en historische ruimten ter beschikking. Het is zeker de moeite waard on deze burcht te bezoeken.