Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stijle wijn

Rijnland-Palts,
Duitsland


De Calmont-hellingen in de bocht van de Moezel zijn de steilste wijnhellingen van Europa met een hellingspercentage tussen 65 en 76%.
Ik heb hier vanuit het kleine typisch Duitse plaatsje Bremm een wandeling door de wijnvelden gemaakt op zoek naar een mooi uitzicht op de Moezel waarbij ik ook de stijlheid van de hellingen kon weergeven. Met m'n groothoek lens kon ik de hele bocht erop pakken.

Bremm is klein en je ziet eigenlijk vanzelf de startplek van de verschillende wandelingen die zijn gemarkeerd. De bekendste waarbij je helemaal tot de top klimt is de Calmont klettersteig. De wandeling is circa 3 kilometer lang en duurt gemiddeld 2 uur. Vanaf het begin is duidelijk dat er hoogte moet worden overwonnen. Het klauteren, klimmen begint eigenlijk meteen al. Op bepaalde plaatsen zijn metalen ladders geplaatst om steile gedeeltes te kunnen overbruggen. Op andere stukken zijn kabels bevestigd als hulpmiddel om veilig over de smalle rotspaden te komen. Het is een pittige klim om hem helemaal te doen, en het is zeer aan te raden goede wandelschoenen aan te trekken.
Ik heb met mijn man een deel van gelopen. Helaas is hij niet zo'n wandelaar en kon ik hem niet overhalen helemaal door te wandelen naar de top. Maar hier is het uitzicht natuurlijk ook al ontzettend gaaf!

Voor de wat minder geoefende wandelaar is de Calmont Höhenwanderweg een makkelijker alternatief.