Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jongen is te laat om de dienst bij te wonen van de Cao Dai

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


Bij het verlaten van de Cao Dai tempel zag ik deze jongen buiten lopen naar de ingang van de tempel. De dienst was al een poosje bezig dus denk ik dat hij alsnog wilde aanschuiven bij de biddende menigte.
De rust rondom de tempel en de jongen in zijn witte kleding maken het voor mij tot een sereen beeld ondanks de levendige kleuren.

Het Caodaïsme is een mix is van andere religies. De rites zijn een combinatie van taoïstische en boeddhistische rites. De hiërarchie is geïnspireerd door de katholieke kerk, met een paus aan het hoofd van de sekte. En het idee van reïncarnatie komt dan weer uit het boeddhisme en hindoeïsme.
Daarnaast hebben ze enkele heiligen. Onder meer Victor Hugo, Jeanne d’Arc, Shakespeare, Napoleon Bonaparte en Winston Churchill worden door Cao Dai verheerlijkt. Meer nog: Victor Hugo zou aan een medium nieuwe werken gedicteerd hebben.

Wil je Cao Dai in actie zien, dan kun je naar de ‘hoofdzetel’ van de sekte. Dat is de zogenaamde ‘Heilige Stoel’ in Tay Ninh, zo’n anderhalf uur rijden ten noordwesten van Ho Chi Minhstad. Als je de tempel bezoekt, ga dan tijdens één van de vier dagelijkse gebedsceremonies: om 6, 12, 18 of 24 uur.