Ha Long Bay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beleef Cat Ba

Ha Long Bay,
Vietnam


Het is een flinke klim naar het Canon Fort-uitkijkpunt op Cat Ba, maar dan heb je ook wel wat. Vanaf dit punt heb je een prachtig 360°-view op de Golf van Tonkin en de vele kalkstenen rotsen die het eiland omringen.

We komen hier langs tijdens een dagje mountainbiken. Omdat het eiland slechts één autoweg, heeft, ben je aangewezen op zand- en grintpaden en die gaan heuveltje op, heuveltje af. Voor ons 'polderfietsers' best pittig, maar wel super om te doen. Het landschap is heel afwisselend en bij iedere heuveltop is het uitzicht weer anders.

Cat Ba is het grootste eiland van Ha long-bay en is in 1986 uitgeroepen tot Nationaal Park. Je vindt er diverse ecosystemen, zoals jungle, mangrove, meren en de beroemde kalkstenen rotsen. Het is een prachtig gebied om activiteiten te ondernemen. Naast mountainbiken, kajakken en snorkelen is de 18 km lange track naar de bergtoppen van het NP één van de leukste dingen om te doen. Tijdens de 6 uur durende tocht (met gids) kun je inheemse dieren spotten en duizenden soorten planten bewonderen.

Relaxen kan natuurlijk ook. Cat Ba heeft 3 strandjes, maar voor het echte tropische gevoel kun je beter een bootje huren en naar één van de andere eilanden van het archipel varen. Cat Trai Gai, Duong Gianh en Hien Hao liggen dichtbij en hier vind je prachtige bounty stranden.

Een goede (en betrouwbare) organisatie die tours vanaf Hanoi naar Cat Ba regelt is Friends Travel Vietnam, dat gerund wordt door de Nederlander Sidney van Meenen en zijn Vietnamese vrouw Thao.
Een absolute aanrader!