Sri Lanka image

Sri Lanka


Populaire bestemmingen

Sri Lanka
Azië
iStock

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Sri Lanka

Sri Lanka kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Sri Lanka naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Sri Lanka. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(27)
Bekijk reviews >

1. Ga voor het mooiste uitzicht op Sigiriya

Geniet jij liever in je eentje van de rots van Sigiriya? Beklim dan, tussen 7 en 8 uur ’s ochtends, de nabijgelegen en onbekende rots Pidurangala.

2. Maak de mooiste treinreis van Sri Lanka in omgekeerde richting

De meeste toeristen reizen van Kandy naar Ella en die route is vaak volgeboekt, maar de omgekeerde weg is veel rustiger.

3. Hike door rijstvelden van het grootste reisgeheim

Het boerenland naast de Knuckles Mountain Range is een goed bewaard geheim. Het is misschien wel de meest afgelegen regio van Sri Lanka.

Reisinspiratie

Van onze community

Tussenstop op treinrit Kandy-Ella
Tussenstop op treinrit Kandy-Ella
Kandy
TonnievdBoogaard
Witbuik arenden
Witbuik arenden
gal-oya-national-park
Henk Vanetie
Witbuik arenden
Witbuik arenden
gal-oya-national-park
Henk Vanetie

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Sri Lanka van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Sri Lanka dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Sri Lanka:

  - Buiktyfus

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Sri Lanka kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Srilankese rupee (LKR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • De meeste feestdagen hebben een religieuze achtergrond. Iedere volle maan wordt door Boeddhisten Poya Day gevierd. Deze dagen vallen elke maand op een andere datum, dat ligt maar net aan de stand van de maan. In totaal zijn er in Sri Lanka wel jaarlijks zo’n dertig officiële feestdagen. De belangrijkste feestdagen zijn:

  Januari – Durutu Poya
  Feestdag ter ere van het eerste bezoek van Boeddha aan het land.

  15 januari – Thai Pongal
  Feestdag ter ere van de rijstoogst.

  4 februari – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de interne politieke onafhankelijkheid van de Britse heerschappij.

  Mei – Vesak Poya
  De geboorte, verlichting en dood van  Boeddha staat deze dag centraal.

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

  22 mei – Dag van de helden
  Herdenking van de belangrijkste persoonlijkheden in de Sri Lankaanse samenleving, van politiek tot aan wetenschap.

  18 juni t/m 17 juli  – Ramadan
  Vastenmaand voor de moslims.

  18 juli – Suikerfeest
  Viering van het einde van de Ramadan.

  19 t/m 29 augustus – Esala Perahera
  Groots festival met elegante kostuums en voor de boeddhisten een belangrijk feest.

  23 september – Offerfeest
  Viering ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die zijn zoon op had geofferd in opdracht van God.

  11 november – Deepavali
  Een hindoelichtfeest waarbij de overwinning van het goede op het kwade en de overwinning van licht op donker wordt gevierd.

 • Sri Lanka – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Sri Lanka, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Sri Lanka gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type D
 • Tijdsverschil: 5 uur later
  De hoofdstad van Sri Lanka is Sri Jayewardenapura Kotte.
  Het oppervlak van Sri Lanka is 1,6x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Singalees en Tamil.