Noord Hoogland Pakistan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aardverschuiving

Noord Hoogland Pakistan,
Pakistan


Dag 13. Een lange reisdag van Karimabad naar Skardu. Een spectaculaire weg. Diepe afgronden en de snelstromende Indus rivier richting de Skarduvallei. De bergen zijn hier nog hoger. Het gebied wordt ook wel klein Tibet genoemd.

Kortom, veel gemanoeuvreer en geen plaats voor hoogtevrees. Het eerste stuk over de Karakoram highway nog asfalt maar later grindwegen. We hobbelen lekker door op deze wegen. Buiten is het erg warm. Het landschap komt vijandig over: hier overleeft niks door de hitte en de harde ondergrond. We stoppen bij een soort truckstop. Eindelijk kunnen we die mooie trucks op de foto zetten. De chauffeurs laten zich ook gretig fotograferen. We vervolgen onze weg en niet veel later horen we dat er een roadblock is. De weg is versperd. Niemand kan er door. In geen enkele richting. Alles is geblokkeerd. Dit belooft niet veel goeds. We hadden al een hele lange reisdag en die wordt nu natuurlijk veel langer.

We staan uren tussen honderden andere jeeps, auto's, vrachtwagens. Voornamelijk mannen. Onze groep als enige toeristen: 12 Nederlanders en 1 Belg. Er wordt dynamiet bij gehaald. 7 uur en 10 explosies (met de hoop dat er niet nog meer rotsblokken van de berg rolt) verder kunnen we weer verder. We moeten dan nog uren rijden, in het donker over smalle bergwegen. Uiteindelijk bereikte we na 18 uur onze bestemming. Hulde aan onze chauffeur.

Deze foto heb ik genomen net voor explosie 9. Omdat ik vrij dichtbij was, heb ik geschuild onder een shovel.