Hajargebergte

'448456' door PleunGroeneveld '448456' door PleunGroeneveld

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Hajar gebergte Oman

PleunGroeneveld

Nizwah is een stad in Oman en vormt de hoofdplaats en grootste stad van de regio Ad Dachiliyah. De stad ligt op ongeveer 140 kilometer (1,5 uur) van Muscat. Nizwah telde, inclusief Burkat Al Mooz en Jabal Achdar 68.785 inwoners bij de volkstelling van 2003. Het is de oude hoofdstad van de regio Oman al-Wusta, de centrale kernregio van Oman.

'553889' door aticketto '553889' door aticketto

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Hadjargebergte

aticketto

Als je door een landschap als dit rijd in Oman kom je regelmatig waarschuwingsborden tegen voor overstromingen of Wadi’s. Een wadi is een rivierdal in droge gebieden dat gedurende het grootste deel van het jaar droog staat. Gedurende natte periodes en regenbuien stroomt echter veel water door de wadi. Dit kan vrij onverwacht gebeuren. Aangezien woestijnreizigers wadi's vaak als pad gebruiken, lopen zij het gevaar om tijdens een regenbui door het water te worden verrast. Zo kan het gebeuren dat mensen in de woestijn verdrinken. Hier op de foto zie je zo’n pad, dat nu wordt gebruikt als weg, waar het water verzameld en zo dus snel riviertjes worden die naar het dal en dus de wadi’s leiden.

'489316' door chateau '489316' door chateau

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Jebel Shams in de...w

chateau

De Jebel Shams is de hoogste berg van het Hajargebergte in Oman. De hoogte is ongeveer 3000 meter. De berg ligt op 150 kilometer rijden van de hoofdstad Muscat. In de zomer schommelt de temperatuur rond de twintig graden. In de winter is de temperatuur rond het vriespunt.

'458963' door Toetski '458963' door Toetski

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Lunch op grote hoogte

Toetski

Tijdens een ritje door het Hajargebergte in Oman, stuitten we op een prachtig hotel boven op de Djabal Achdar (= de groene berg). Een lunch op 2000 meter hoogte ziet er dan ongeveer zo uit.

'543886' door pkoelewijn '543886' door pkoelewijn

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Bergdorpje

pkoelewijn

Onderweg van Jebel Shams naar Nizwa komen we langs het bergdorpje Misfah al Abryeen. Jammergenoeg raakt dit dorpje ontvolkt. De moderne Omanees rijdt met een auto en niet meer op een ezel. Het gevolg is dat er nieuwe huizen in het dal worden gebouwd en de bergdorpjes in musea veranderen.Ook wij moesten de auto voor het dorp laten staan en te voet verder gaan. We zagen nog slechts 1 oude man op een ezel.

'557159' door marcvankessel '557159' door marcvankessel

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Natte oksels

marcvankessel

Het Ha(d)jar gebergte is een bergketen in Oman dat de lage kustvlakte scheidt van de hoge woestijnvlakte. Het is een onherbergzaam gebied met smalle gravelwegen die eigenlijk alleen met een 4WD te rijden zijn. En hopen dat op de bergpas geen tegenligger aan komt, want dan moet één van de twee terug. Dit gebeurde mij dus en dat is geen pretje. Met zweet in mijn handen moest ik tientallen meters terug in zijn achteruit naar een kleine uitsparing waarna het andere voertuig mij kon passeren. Gelukkig kon ik tijdens het wachten wel even van het weidse uitzicht genieten. En de deodorant uit de rugzak pakken.

'1115744' door corriedewinter '1115744' door corriedewinter

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Naar de rozentuinen i

corriedewinter

Het Al Hajar-gebergte is is een ruig en zeer gevarieerd gebied. Je hebt er Jebel Shams, de hoogste berg van Oman, en Jabal Akhdar, wat de 'Groene Berg' in het Arabisch betekent. Je komt door kleine gehuchten, oude, onbewoonde dorpen, langs grotten en canyons. Hier kijk je uit op een gedeelte van het Saiqplateau, een uitgestrekt hooglandplateau omringd door steile toppen en kloven. Het mediterrane klimaat is gunstig voor de teelt van vele soorten fruit. Het gebied staat vooral bekend om het kweken van walnoten, granaatappels en de beroemde damast rozen van Oman, waarvan je hier de groene velden ziet. Voor de bloei moet je hier in maart zijn, wij waren hier in april. Reizen door het gebergte is goed te doen met een 4x4, maar dan wel met een ervaren chauffeur, want zoals je op de achtegrond ziet, zijn niet alle wegen geasfalteerd en is het soms erg steil en smal.

'834609' door karinm '834609' door karinm

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Wakker worden in de..

karinm

Het loont om vroeg op te staan... zeker als je in een bergachtig gebied bent. Hier, vlakbij Al Hamra in de uitlopers van het Hajar-gebergte, kun je overnachten in een stoer hotel. Eén zijkant van je "pod" is van glas, met dit magnifieke uitzicht richting Al Hamra. De mist was bijna opgetrokken en gaf zicht op de bergen.

'845234' door karinm '845234' door karinm

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Een oase in het dorre

karinm

Rijden over de dorre, droge zandwegen van het Hajargebergte is een unieke ervaring op je roadtrip door Oman. Je verwacht niet direct een groene oase te zien, toch stuit je ineens op dit fotogenieke dorp, Bilad Sayt, met z'n groene akkertjes, palmbomen en kleine huisjes. Je kunt er het beste komen met een 4WD, via Snake Canyon. Tip: zet je auto aan het begin van het dorpje neer, en verken deze oase te voet. De straatjes zijn smal en je maakt zo gemakkelijker contact met de plaatselijke bevolking.

'1099829' door corriedewinter '1099829' door corriedewinter

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Roadtrip door het...H

corriedewinter

Wij maken een prachtige tocht met 4WD's door het Hadjargebergte. Terreinwagens zijn wel nodig, want de wegen zijn steil en kronkelig en onverhard. Ook moet je hier niet rijden als het regent, er kan hier hogerop wel zo'n 300 mm neerslag vallen. Hierdoor groeien hier enkele struiken en bomen en is er landbouw mogelijk. Je kijkt hier naar een op het oog verlaten dorpje , gebouwd uit leem. Als je ernaartoe loopt en iets verder om de hoek gaat, kom je opeens rozenstruiken tegen. Rozenwater is zeer gewild in Oman en de geur van rozenwater van Jebel Akhdar (de groene berg) is heerlijk. Verder worden in het gebied vruchten als granaatappelen, abrikozen, perziken en walnoten geteeld. Omani trekken graag de bergen in: ’s zomers schommelt de temperatuur hier rond de 20 graden Celsius, ’s winters kan het er zelfs vriezen.

'844932' door karinm '844932' door karinm

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Wadi Bani Awf

karinm

De bergen in Oman zijn geweldig om doorheen te rijden met je 4WD. Neem tussen Nakhal en Rustaq de gravelweg, en je bereikt Wadi Bani Awf, oftewel de Snake canyon. Je kunt hier ook een trekking maken, wij hebben het gelaten bij het verkennen van een klein stukje van de Little Snake canyon. Prachtig gevormde rotsen, hoge rotswanden, en een door het water uitgesleten canyon. Tip: hou goed de weersvoorspellingen in de gaten, bij (kans op) regen is het niet verstandig de wadi te bezoeken vanwege het risico op "flash floods", het plotselinge opkomen van het water.

'1115265' door corriedewinter '1115265' door corriedewinter

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Waarom een masker?

corriedewinter

Eerder liet ik jullie een foto zien van de onderhandelingen van een dame met twee heren op de markt in Sinaw. De dame droeg een z.g. snavelmasker. Nu wat meer info over dit masker dat er bij deze dame weer heel anders uitziet. Bij de bedoeïenenfamilies in Oman bedekken meisjes vanaf de puberteit hun haar met een sjaal en wordt hun gezicht gehuld achter een masker, de Omaanse boerka. Oorspronkelijk gebruikten de woestijnbewoners deze maskers als bescherming tegen warm zand en stof dat werd meegevoerd door de wind. Tot op vandaag dragen bedoeïenenvrouwen dit masker met grote trots. Het masker wordt niet gezien als een symbool van onderdrukking, integendeel: het toont aan dat een meisje klaar is voor de stap naar volwassenheid. De bedoeïenenmeisjes kijken dan ook vol verlangen uit naar het moment waarop ze hun eigen masker krijgen. Ze maken deze maskers zelf. De naam snavelmasker is ontstaan doordat het masker ook (een deel van) de neus bedekt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Deze dame vond het ook goed dat ik een foto van haar maakte. Ik heb haar als dank een Hollands speldje gegeven ( molen, fiets, tulpje, huisje had ik mee) Dit is altijd een hit.

'853737' door Sandral '853737' door Sandral

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Hotel Alila Jabal...A

Sandral

Bij het zien van het uitzicht en ligging van dit hotel op 2493 meter hoogte, was ik meteen verkocht. Hier wilde ik zeker 1 nacht overnachten. Om er te komen is een 4x4 auto verplicht. Beneden, aan de weg ernaartoe, wordt je gecontroleerd op je 4x4 en je rijbewijs omdat de weg zeer steil is. We verwachtten deels een grevelweg van 54 km., maar in de tussentijd is hij helemaal geasfalteerd. Is een overnachting te duur voor je, gaat er dan alleen al heen voor de schitterende weg en nuttig er iets kleins in het restaurant. Over ons verblijf kan ik erg kort zijn; je waant je in een sprookje!

'1086210' door jeroenkleiberg '1086210' door jeroenkleiberg

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Grand Canyon van...Ar

jeroenkleiberg

Midden in het Hadjargebergte ligt de Djabal Sjams. Met een hoogte van ongeveer 3.000 meter de hoogste berg van Oman. In de omgeving kun je fantastisch wandelen. Indrukwekkend is de 'balcony walk' over de loodrechte kliffen van Wadi Ghul. Het smalle pad slingert gevaarlijk dicht langs de afgrond van meer dan 1.000 meter. Niet voor niets heet het hier de Grand Canyon van Arabië. Kamperen kan overal in Oman op de mooiste plekjes. Zo ook hier boven met uitzicht op dit indrukwekkende landschap.

'1095400' door karinm '1095400' door karinm

OmanHajargebergte

OmanHajargebergte

Zonsondergang over he

karinm

De off road route van Rustaq naar Al Hamra is er één die ik niet snel zal vergeten. En alleen omdat het zo'n geweldige route was om te rijden! In Rustaq is een oud fort dat je kunt bezoeken, daarna ga je off road en rijd je naar Wadi Bani Awf, met kliffen zo hoog en ravijnen zo diep dat je als chauffeur toch maar liever goed de weg in de gaten houdt. Je komt langs de little Snake Canyon, waar het water zich langs de rotsen slingert, en bereikt na een spannende gravelweg het oasedorpje Bilad Sayd, een groene plek in het dorre landschap. Leuke plek om even uit te stappen (laat je auto buiten het dorp staan en verken te voet het plaatsje). Op de stijgende gravelwegen hoop je maar dat er geen tegenligger komt, dat betekent achteruit over de smalle weg naar een inham, zodat de andere auto kan passeren. Het is ons één keer overkomen en dat was toch wel een gevalletje klotsende oksels. Nog even genieten van het Hadjar gebergte om je heen, en aangekomen in Al Hamra snel het hotel opzoeken: wat een plaatje! De ondergaande zon laat de bergen in laagjes achter, morgen weer een dag.