Hajargebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waarom een masker?

Hajargebergte,
Oman


Eerder liet ik jullie een foto zien van de onderhandelingen van een dame met twee heren op de markt in Sinaw. De dame droeg een z.g. snavelmasker.
Nu wat meer info over dit masker dat er bij deze dame weer heel anders uitziet.
Bij de bedoeïenenfamilies in Oman bedekken meisjes vanaf de puberteit hun haar met een sjaal en wordt hun gezicht gehuld achter een masker, de Omaanse boerka. Oorspronkelijk gebruikten de woestijnbewoners deze maskers als bescherming tegen warm zand en stof dat werd meegevoerd door de wind. Tot op vandaag dragen bedoeïenenvrouwen dit masker met grote trots.
Het masker wordt niet gezien als een symbool van onderdrukking, integendeel: het toont aan dat een meisje klaar is voor de stap naar volwassenheid. De bedoeïenenmeisjes kijken dan ook vol verlangen uit naar het moment waarop ze hun eigen masker krijgen. Ze maken deze maskers zelf. De naam snavelmasker is ontstaan doordat het masker ook (een deel van) de neus bedekt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten.
Deze dame vond het ook goed dat ik een foto van haar maakte. Ik heb haar als dank een Hollands speldje gegeven ( molen, fiets, tulpje, huisje had ik mee)
Dit is altijd een hit.