Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jerash - Jordanië - tussen de schitterende ruïnes van de Romeinse stad Gerasa

Jerash,
Jordanië


In september 2014 heb ik een rondreis door Jordanië gemaakt.
Jerash is de plaats die de schitterende ruïnes van de vroegere Romeinse stad Gerasa herbergt. Door verschillende aardverschuivingen is de stad bedolven onder het zand. Hierdoor is de stad ontzettend goed bewaard gebleven. In 1925 is men de stad gaan opgraven en bleken de aardverschuivingen wonderwel weinig grote schade aangericht te hebben.
Vandaag de dag krijg je een goede indruk van hoe Gerasa eruit gezien moet hebben, de triomfboog, het forum, een tweetal theaters (een grote en een kleine) zijn in al zijn glorie te bewonderen. Al wandelend over de toegangsweg met zuilengalerij kom je schitterende delen van de stad tegen, waarbij zelfs het karrenspoor over de stenen nog zichtbaar lijkt te zijn. De opgravingen zijn nog niet afgerond, dus wie weet wat voor pareltjes er nog onder het zand liggen ;)
Op de foto zie je het forum (marktplaats) met zijn bijzondere ovale vorm.
Tip voor als je ook een bezoek wilt brengen aan Jerash, ga vroeg, want het is erg toeristisch en de mooiste indruk en plaatjes krijg je als er nog geen hordes toeristen zijn ;) Daarnaast is er erg veel te zien, waarbij er niet veel schaduw te vinden is, op het heetst van de dag kun je je tour er het best al (bijna) op hebben zitten...