Amman

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Taxi buiten Amman? Neem een onopvallende!

Amman,
Jordanië


Als je een taxi neemt vanuit Amman naar bijvoorbeeld Petra, neem dan een onopvallende taxi of vraag de chauffeur om zich (te) goed aan te snelheid te houden. Toen ik er de laatste keer was, afgelopen zomer, was ik met een typische knalgele taxi met taxi bordje op het dak met taxichauffeur Mohammad op weg van Amman naar Petra via de “King’s Highway”.
We reden met een relaxte cruise snelheid van 90 (deze snelweg is in goede staat en goed geasfalteerd!). Overigens is 110 km/uur toegestaan op deze weg.
Plots sprong een politieagent op de weg en hield ons aan. De chauffeur moest de auto uit en ik moest blijven zitten. De agent vroeg hem in zeer onvriendelijk Arabisch (ik spreek geen Arabisch maar dit was vrij duidelijk) hoe hard we wel niet kwamen aangeracet. De chauffeur antwoordde “90”. Vervolgens begon de agent nog harder te schelden en de motor van de auto werd uitgezet. Volgens de agent mochten we op het desbetreffende stuk maar 80???? Erg vreemd zeker aangezien we honderd meter terug een bordje met 110 voorbijreden. Een discussie was echter niet mogelijk. Gelijk betalen: 30 euro (wat erg veel geld is in Jordanië). Gelukkig mochten we na betaling meteen door.
Bang om nogmaals gepakt te worden reden we iets rustiger: 80-85. En ongelooflijk maar waar, nog geen tien minuten later werden we weer aangehouden en weer vals beschuldigd. Dit terwijl andere auto’s met aanzienlijk hogere snelheden dan ons zo mochten doorrijden. Toen we een opmerking daarover maakten dreigden ze met een nog hogere boete.
Omdat de taxi echter zo’n opvallend uiterlijk had en meestal ‘rijke’ toeristen aan boord heeft werden we aangehouden. Hoezo corrupt. Dus probeer opvallende taxi’s te mijden vooral op de King’s highway.