Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een bijzonder museum in Gori

Centraal Georgie,
Georgië


Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili is in de geschiedenis bekend geworden onder zijn bijnaam Stalin. Hij regeerde de Sovjet Unie met harde hand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorde hij bij de internationale verzetshelden. Ook in Nederland waren er vlak na 1945 Stalinstraten en -pleinen. Pas na zijn dood in 1953 werd op grote schaal duidelijk hoe onmenselijk zijn beleid is geweest met verplichte deportaties en verdwijningen.
Men schat dat er tijdens het bewind van Stalin tussen de 20 en 42 miljoen Sovjet burgers en soldaten op een niet natuurlijke wijze zijn gestorven.

Toch zijn ze in Georgië best nog wel een beetje trots op hem en dat kun je goed merken in het Stalinmuseum in zijn geboortestad Gori. Uit nieuwsgierigheid ben ik daar gaan kijken en zo krijg je veel interessants te zien en horen. Foto's, schilderijen, beelden, geschenken en andere bezienswaardigheden geven veel informatie over deze Sovjet-leider.

Zijn geboortehuis is opnieuw opgebouwd in de tuin van het museum. Zijn vader was een schoenmakersknecht, die onder invloed van drank heel gewelddadig kon zijn.
Stalin heeft voor priester gestudeerd. Dat was een goedkope manier om voortgezet onderwijs te krijgen, maar daar is hij voortijdig mee gestopt omdat hij steeds revolutionairder ging denken.

In zijn jonge jaren schreef hij gedichten. Een bundeltje met Engelse vertaling is in de museumwinkel te koop. Daar staat een dame in Sovjet Pioniersuniform als curiositeit achter de toonbank. Zij verkoopt ook flessen Stalinwijn. Daar betaal je omgerekend €17,50 voor. Da’s veel geld want eigenlijk heeft alleen het etiket maar met Stalin te maken.

In de tuin staat ook een grote groene treinwagon waar Stalin mee door het grote Sovjetrijk trok. De inrichting is netjes maar eenvoudig. Alleen het toilet is een uitzondering. Daar is al minstens zestig jaar geen WC borstel meer gebruikt….(ik heb er een foto van geplaatst als bewijs.)

Dramatisch is het verhaal over zijn oudste zoon Jakob. Die belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits concentratiekamp. Hitler bood aan om hem te ruilen voor een door de Sovjets gevangen Duitse veldmaarschalk. Stalin weigerde met de woorden: “Je hebt niet alleen mijn zoon Jakob in handen, maar een miljoen van mijn kinderen. Of je bevrijdt ze allemaal of mijn zoon deelt zijn lot met alle anderen.” Jakob overleed.

Het is de moeite waard om dit stuk geschiedenis uit Sovjettijd hier te kunnen bekijken. Wikipedia zorgt later thuis voor goed tegenwicht wat het verhaal in het museum betreft.