Georgië image

Georgië


Reisgids

Georgië
Azië
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Georgië is een onbekend maar ideaal vakantieland: het is enorm gevarieerd, de economie trekt aan dus worden voorzieningen steeds beter, maar het is er nog goedkoop. Georgië ligt deels in Azië, deels in Europa en is beïnvloed door verschillende culturen, doordat er vroeger handelaren op de zijderoute de grenzen passeerden.

Zo herken je Arabische, Perzische, Turkse en Griekse invloeden. Ook het klimaat en natuur zijn enorm gevarieerd: in een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland, vind je een subtropische klimaatzone (West-Georgië), een alpiene zone (Kaukasusgebergte) en woestijn (Oost-Georgië). Je kunt zowel een bergtocht maken met indrukwekkende uitzichten als een wandeling door subtropisch bos. Door de variëteit in klimaat en landschap zijn er ook een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten te vinden. Van alles komt er voor: bamboe, palmbomen, theeplantages, eucalyptusbomen etc.

De mooiste plekken bevinden zich met name aan de Military Highway die door de vallei van de Terek loopt. Het Gergeti kerkje is bekend om zijn prachtige ligging. Ook het Tusheti National Park en het Inkit meer zijn hoogtepunten. Georgië was de eerste christelijke natie ter wereld en het oudste wijnland. Een bezoek aan een wijnproeverij is dus een must! Voor cultuurliefhebbers zijn er onder meer oude grotsteden te zien en langs de zwarte zee vind je stranden die niet onder doen voor die aan de Spaanse Costa, maar waar het wel een stuk rustiger is. Ieder jaar komen er veel toeristen naar kustplaatsen als Soechoemi en Batoemi voor het warme zeewater en de mooie stranden.

De hoger gelegen gebieden zijn populair door de mogelijkheden om te skiën, klimmen en wandelen. De hoofdstad Tbilisi staat bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen in de stad. Rondom de bronnen zijn verschillende badhuizen te vinden waar je nog steeds gebruik van kan maken. Het water zou een heilzame werking hebben door de temperatuur en de zwavel en minderalen. Verder zijn er ook veel bijzondere historische gebouwen te vinden in Tbilisi. Georgië is heel geschikt voor individuele reizigers van verschillend kaliber. Genoeg te zien en te doen!

Wat zegt de community

(11)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Koruldi Lakes
Koruldi Lakes
Kaukasus gebergte
Reizen-en-reistips.nl
Enguri Dam in Georgië
Enguri Dam in Georgië
Kaukasus gebergte
Reizen-en-reistips.nl
waken over de schapen
waken over de schapen
Kaukasus gebergte
Travelbag

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Georgië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Georgië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Georgië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Georgië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: lari (GEL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  9 mei – Dag van de overwinning

  26 mei – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag wordt gevierd dat Georgië in 1918 onafhankelijk werd (na het uiteenvallen van de Sovjetunie is deze feestdag in ere hersteld).

  28 augustus – Maria Hemelvaart

  14 oktober – Svetitskhovlba
  Op deze dag wordt de bouw van de eerste Georgische orthodoxe kerk Svetitskhoveli in de elfde eeuw gevierd.

  23 november – Giorgoba
  Nationale feestdag waarop er traditioneel Georgisch gegeten wordt en de bevolking naar de kerk gaat.

  6 december – Sint Nicolaas

  25-26 december – Kerstmis

 • Georgië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Georgië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Georgië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 3 uur later
  De hoofdstad van Georgië is Tbilisi.
  Het oppervlak van Georgië is 1,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Georgisch.