Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vardzia, grottenstad in Georgië

Centraal Georgie,
Georgië


Het was een behoorlijk lange rit om vanuit Tiblisi Vardzia te bereiken. Wel een prachtige tocht. Onderweg komen we ook door een schitterende Borjomi kloof met daarbij de gelijknamige stad. Een plek om een volgende keer wat langer te verblijven! Vardzia is een bijzondere grottenstad in het zuiden van Georgië. Het is een groot kloostercomplex dat oorspronkelijk bestond uit 6000 woningen verdeeld over dertien verdiepingen. Ook was er een paleis met een troonzaal en een grote kerk met klokkentoren. Onder leiding van de legendarische koningin Tamar (1160-1230) begonnen Georgisch-orthodoxe monniken de eerste grotten in 1185 uit te hakken om zich te beschermen tegen aanvallen van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan.
De inwoners van Vardzia konden hun grottenstad alleen bereiken via geheime tunnels. Op het hoogtepunt woonden er liefst 50.000 mensen. In 1283, slechts een kwart eeuw na de bouw, maakte een krachtige aardbeving een einde aan het grottencomplex. De beving verbrijzelde de berghelling en vernietigde meer dan twee derde van de stad.
Vardzia is de lange rit meer dan waard. Behalve de grotten is het een prachtig bergachtig landschap waar je mooie ritten of wandeltochten kan maken. De wegen waren over het algemeen goed. Wij hadden nu een auto met chauffeur, maar een volgende keer ga ik hier zeker zelf rijden. Wel wat oppassen voor de uitdagende rijstijl van de Georgiërs.