Artikelen & Blogs Azië en Midden-Oosten

Reisnieuws

Haaien naar de haaien

Gepubliceerd: 27 mei 2008
1

De jacht naar haaienvinnen heeft zulke desastreuze vormen aangenomen, dat elf haaiensoorten worden bedreigd met uitsterven. De dieren zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische honger naar haaienvinnensoep.

Het tijdschrift Aquatic Conservation: Marine and Freshwater publiceerde een onderzoek naar de status van 21 soorten haaien en roggen die leven en jagen in open zeeën. Het onderzoek wijst uit dat meer dan de helft straks niet meer uit de zee te vissen is. De meest kwetsbare soorten zijn de mako (kortvin), de kleintandvoshaai en de zijdehaai, zo blijkt uit het rapport.

Geen limiet
'Ondanks groeiend bewijs dat het aantal haaien steeds verder afneemt, zijn er geen internationale limieten vastgesteld voor de haaienvangst', aldus Sonja Fordham, medeschrijfster van het onderzoek en onderzoekster bij Oceans Conservancy in Brussel, tegenover Discovery. 'Ons onderzoek laat zien dat we dringend internationaal actie moeten ondernemen, als we willen dat deze vissoorten in leven blijven.'

Haaienvinnensoep
Veel grote haaiensoorten zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische economie, waar haaienvinnensoep als must have delicatesse wordt aangeprezen op bruiloften en andere officiële gelegenheden. De vinnen worden vaak van de nog levende haaien afgesneden, om vervolgens de vis weer in zee te dumpen. Ook de bijvangst, het per ongeluk vangen van haaien, door grote industriële visserijen draagt bij aan de afname van de haaienpopulatie, zo zegt het onderzoek.

Gevoelig voor overbevissing
Haaien en roggen zijn gevoelig voor overbevissing omdat het vele jaren duurt voordat ze seksueel rijp zijn en omdat ze relatief weinig nakomelingen krijgen. 'We verliezen nu tien tot honderd keer zo snel haaiensoorten als vroeger', aldus Nicholas Dulvy, hoofd-auteur van het onderzoek en professor aan Sime Fraser University in Vancouver, Canada. Het onderzoek pleit voor de instelling en handhaving van vangstlimieten op haaien en roggen en een verbod op het afsnijden van haaienvinnen.

Zou jij haaienvinnensoep eten tijdens je reis? Of een andere lokale specialiteit die wij in het Westen niet eten? Geef je mening en stem op onze reisbarometer! Klik hier!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Azië en Midden-Oosten artikelen
Reisnieuws
Dit land eist je DNA bij binnenkomst. Zou jij het geven?

21 sep 2017, Het lijkt haast een script van een sciencefictionfilm, maar dit land gaat vóór het einde van het jaar al zijn burgers, expats en reizigers verplichten om een DNA monster af te geven … Wie weigert, komt er niet in. Reis jij binnenkort deze kant...

0
Reisnieuws
Op deze 5 duikspots haal je voor een prikkie je PADI-brevet

20 sep 2017, Elk jaar slagen meer dan 500.000 mensen voor hun PADI-duikcursus. En dat op zo’n duizend totaal verschillende duikspots. Ben jij klaar om de onderwaterwereld te ontdekken, maar zit jij al bijna aan je vakantielimiet? Haal dan je PADI-brevet in e...

1
Handige Tips
Door: Yorick Lips
Uitgerust het vliegtuig in? 4x relaxen op het vliegveld

15 sep 2017, Wat doe jij op de luchthaven om de tijd te doden? Een koffietje drinken? Een tijdschriftje lezen? Of je geld uitgeven in de taxfree zaken? Wij hebben een beter idee: duik het zwembad in! Regel het zo.

0

Reacties van bezoekers Reageer

irene1981

Door: irene1981 • Geplaatst op

Ik eet al een jaar of 9 (bijna) geen vis meer, omdat ik ook erg bang ben voor het uitsterven van sommige haaiensoorten. Tuurlijk, sommige soorten vis worden gekweekt, maar ik heb de keus gemaakt om helemaal geen vis te eten voor het behoud van alle haaiensoorten. Ik heb er overigens absoluut geen moeite mee dat anderen wel gewoon vis eten hoor, ik zie mezelf als 'vis-vegetarisch' en daar heeft niemand last van. Hopelijk hebben de haaien hier wel profijt van.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.