Oei, met dit type koffer mag je NÍÉT meer vliegen image

Oei, met dit type koffer mag je NÍÉT meer vliegen

Deze gave koffer staat op ons verlanglijstje. We vragen toch maar iets anders …


Weleens gehoord van een slimme koffer? (Foto: Rui Silvestre, Unsplash)

Een slimme koffer is een koffer met lithiumbatterijen waarmee je bijvoorbeeld je koffer kunt gps-tracken en je smartphone kunt opladen. Sommige zijn zelfs voorzien van Bluetooth en wifi. Sinds de opkomst van dit type reiskoffer – een hip en handig hebbeding voor reizigers – zijn er honderdduizenden van verkocht. Maar wat blijkt: in de afgelopen jaren moest een aantal vliegtuigen een noodlanding maken vanwege lithiumbatterijen die vlam vatten. 

Nieuwe regels

In de Verenigde Staten is het daarom vanaf januari 2018 verboden om slimme koffers in te checken. Je slimme bagage mag alléén mee in het ruim als de batterijen kunnen worden verwijderd. Bij koffers van diverse merken is dit echter níét mogelijk zonder gereedschap. Van de grote Amerikaanse airlines mogen slimme koffers nog wel mee als handbagage, mits uitgeschakeld. De onderdirecteur van de International Air Transport Association (IATA) is ervan overtuigd dat airlines wereldwijd dit voorbeeld zullen volgen. Bij British Airways moeten de batterijen nu ook al worden verwijderd, of het nou om hand- of ruimbagage gaat. Een groot nadeel van het verwijderen van de batterijen, is dat je er een van de belangrijkste eigenschappen van een slimme koffer mee elimineert: het opsporen van verloren of gestolen bagage via gps. 

Doe de check

Heb of wil jij een slimme koffer? Controleer dan of de batterijen eenvoudig kunnen worden verwijderd. Dus niet met een schroevendraaiertje. En ga jij binnenkort vliegen met slimme bagage? Dan doe je er goed aan om de bagageregels van de airline er nog eens bij te halen. Emirates, Etihad en Cathay Pacific hebben er bijvoorbeeld al aparte webpagina’s voor aangemaakt.