Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ... image
Lkoedam

Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ...

Elke Columbus-editie staat een nieuw thema centraal. Dat was dit keer 'lekkere landschappen'. Je kon tot 8 september aantonen dat jij over de Columbus-factor beschikt. Daar hoefde je alleen maar je beste reisfoto van een local met tip óf review voor in te zenden. De nr. 1 winnaar van de cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 is geworden ...



Dit keer was het thema 'lekkere landschappen' (Foto: Columbus-ambassadeur Paul de Roos)



Wie koos de winnaars?

De jury voor het thema ‘onvergetelijke outdooractiviteiten’ bestaat uit Columbus-webmaster Saphira Siahaya-Ursepuny en Columbus-ambassadeur Paul de Roos.



------------------------------------



10. Foto - Reisreporter Roxanne-89



Zuidland, IJsland - Lakigigar, een spleetvulkaan van 24 KM lang. Bijzonder en indrukwekkend! Op internet is slecht te vinden hoe dit te bereiken is. Vanaf de hoofdweg is het 49 KM, slecht begaanbare weg. Meerdere rivieren doorgestoken. Maar een prachtige tocht, het leek wel of we op de maan reden. Je kunt in een krater wandelen, en naar boven klimmen om alles van bovenaf bekijken.



Juryoordeel: Als er een land is dat zich bij uitstek leent voor het maken van mooie en spectaculaire landschapsfoto's dan is het wel IJsland. Door naar boven te klimmen, heb je een fantastisch overzicht over de kilometers lange rij vulkanen van Lakigigar. Het rotsblok op de voorgrond zorgt voor diepte in de foto.



9. Review - Reisreporter Marlinnie



Kerala, India - Kerala, de provincie met de bijnaam ‘Venetië van het Oosten’, staat bekend om zijn backwaters, een netwerk van rivieren, kanalen en meren. De ultieme verkenning doe je met een houseboat, een authentieke omgebouwde rijstboot (Kettuvallam). Je kan ze huren in alle soorten en maten, een privéboot met 1 slaapkamer of een gedeelde boot met soms wel 7 slaapkamers, inclusief bemanning en in alle prijsklassen. Rond het Vembanadmeer worden veel dagtochten gedaan waardoor je soms in colonne achter elkaar aan vaart. Wij raden aan om in Alleppey een houseboat te huren voor 2 nachten, je hebt dan de tijd om de kanalen naar het zuiden te nemen. Het zuidelijke deel van de backwaters wordt veel minder door toeristen bezocht waardoor je een veel beter inkijkje krijgt in het echte leven van de mensen die hier wonen. Werken op de rijstvelden, met de boot naar de kerk, de was doen in de rivier. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, alsof we onzichtbaar zijn glijden we aan hen voorbij. Tot een paar kinderen ineens enthousiast beginnen te roepen en te zwaaien, zelfs al ben je de zoveelste toerist. De vergelijking met Venetië gaat niet helemaal op. Ja, het heeft kanalen, er is veel water en er varen bootjes, maar nee, er is geen historische architectuur en geen rijke eeuwenoude geschiedenis. Het is begrijpelijk dat een regio vergeleken wil worden met een mooie stad als Venetië, maar dat is helemaal niet nodig als ze vertrouwen op hun eigen authenticiteit, schoonheid en karakter. Columbus factor 3, Cijfer 9



Juryoordeel: Zelfs ‘leunstoelreizigers’ zullen na het lezen van deze review geneigd zijn direct de koffers te pakken voor een idyllische meerdaagse boottocht door de backwaters van Kerala. Wat is er mooier dan vanaf een houseboat het tropische waterlandschap aan je voorbij zien trekken?



8. Foto - Reisreporter Marcvankessel





Groot Brittanië, Schotland - Het mooie van het verblijven aan de westkust van Schotland is dat je altijd wel ergens een prachtige zonsondergang kunt mee maken. Zo ook in het plaatsje Elgol. En het bijzondere hiervan is dat de zon ondergaat achter de Cuillins; Skye's hoogste bergen.



Juryoordeel: In deze foto is duidelijk te zien dat de maker er veel aandacht aan heeft besteed. Compositorisch en technisch gezien is dit een fraai staaltje landschapsfotografie. Er is op een fraaie wijze veel diepte in de foto aangebracht. Mooi werk!



7. Foto - Reisreporter KarinM



Colca Canyon, Peru - Een diepe kloof in het Peruaanse landschap, de Colca canyon. Hier kun je de enorme condor zien vliegen. Deze beesten hebben een enorme spanwijdte en maken gebruik van de thermiek in de canyon.

Het landschap er omheen is net zo indrukwekkend als de enorme vogels!


Juryoordeel: Dit is een landschapsfoto waarnaar je blijft kijken. Er is ontzettend veel op te zien. De kleuren zijn prachtig. Diverse tinten groen vermengd met bruin creëren een rustgevend beeld. De canyon nodigt uit er een flinke wandeling te maken.



6. Review - Reisreporter TonPeters



Laponia, Zweden -  Zweeds Lapland; ook wel "The Last Wilderness of Europe" genoemd. Tja, dat klinkt zo vet in de oren dat het natuurlijk een enorme aanzuigende werking heeft elke avonturier. Tijd dus om de rugzak te pakken en er op uit te gaan. In Nikkaluokta startte ik mijn hike met als eindbestemming Abisko. Het eerste deel van de hike voert je naar de voet van de hoogste berg van Zweden, de Kebnekiase +2114m. Ik liet hem rechts liggen trok verder de verlaten dalen in met wilde rivieren en kale fjells. Overal stroomt water en liggen nog sneeuwresten. Het pad is prima bewandelbaar met niet al te veel hoogtemeters en als je het zat bent plof je je tentje gewoon op. Dat het vrijheid en avontuur. De volgende ochtend ga ik weer op pad. Het heeft in de nacht geregend waardoor alles modderig en nat is. De beken en rivieren zijn aangezwollen waardoor keer op keer de wandelschoenen plaats moeten maken voor sandalen. Dan zie ik in de verte rendieren lopen terwijl de eerste zonnestralen het wolkendek doorbreken. Boven op de Tjaktjapas ontmoet ik een Zweeds echtpaar en maak ik een praatje. Even later wordt ik opgeschrikt door een enorme steenlawine aan de andere zijde van de rivier. Wat een natuurgeweld. Dan daal ik verder richting Alesjaure hut. Het pad wordt weer langzaam vlakker en daar waar het te modderig of steenachtig is liggen houten planken. Bij Alesjaure vind ik een geweldig mooie campspot. De volgende dag daal ik af naar Abisko neem na 110km afscheid van de geweldige natuur. Columbus factor 4, Cijfer 9



Juryoordeel: Een boeiend geschreven review over het uiterste noorden van Zweden. De schrijver neemt je mee door de verlaten landschappen van Laponia. Wandelschoenen aan, tentje mee en gaan. Hier ben je echt buiten de gebaande paden!



5. Foto - Reisreporter KHeijlaerts





Klein Zwitersland, Luxemburg - Wat is het mooi in de omgeving bij Echternach en Berdorf! Een omgeving vol met fantastische rotsformaties, veel relief en groenbemoste bossen. Dit weekend heb ik een fantastische wandeling van ongeveer 27km gemaakt door deze omgeving. Een flink stuk van route 2 van de Mullerthal-trail. Die goed aangegeven staat evenals de andere wandelingen in de regio. Koop bij een van de vele infopunten een gedetailleerde wandelkaart van de regio voor 4 euro en stippel een mooie route uit.



De ochtend begon met mist, wat een sprookjesachtige setting opleverde. Wij vertrokken rond een uur of 8 in de ochtend waardoor we hier ook nog eens alleen rondwandelden. Pas na een uur kwamen we de eerste andere hikers tegen.


Juryoordeel: Dat er op een mooie landschapsfoto niet altijd besneeuwde bergen, diepe valleien of spiegelende meertjes te zien hoeven zijn, bewijst deze bijzondere foto van een mistig  mysterieus bos. Het pad leid je een sprookjesachtige wereld in. Een mooie en originele kijk op landschapsfotografie!



4. Foto - Reisreporter Sidonius







Fogo NP, Kaapverdië - In mijn vorige foto over het vulkaanlandschap van Fogo vertelde ik over de twee vulkaankraters, de hoogste Pico de Fogo (ruim 2800 meter) en de kleinere van de uitbarsting in 1995 (op ruim 1900 meter hoogte). Op deze foto zie je ze allebei. Je kunt beide vulkaankraters bereiken met een gids. De tocht naar de Pico duurt ongeveer 6 uur, die naar de Pequeno ongeveer 2,5 uur. Je wandelt door spectaculair vulkaanlandschap, met nog nasmeulend lava van de laatste uitbarsting in november 2014.

Ik liep de tocht, wegens tijdgebrek, naar de Pico Pequeno. Als je de grote tocht wilt doen moet je ´s morgens vroeg vertrekken en dus eigenlijk vlak bij of in de Caldeira overnachten.



Juryoordeel: Hoe imposant een bepaald landschap ook is, het blijft lastig het op een originele wijze vast te leggen. Soms zit dat in de eenvoud. Het bloeiende struikje op de voorgrond geeft de foto iets extra’s. Het is subtiel in de rechterbenedenhoek in beeld gebracht. Erg leuk gedaan!



3. Review - Reisreporter Deerik



Torres del Paine Nationaal Park; dat zijn indrukwekkende granieten torens (Torres), azuur blauwe meren, watervallen, gletsjers en een rijke flora en fauna. Vossen, guanaco’s, flamingo’s maar ook de indrukwekkende Andescondor, de grootste vogel ter wereld. Wat velen niet weten is dat dit misschien wel HET park is om oog in oog te komen staan met de Puma. Torres del Paine, de plek waar Patagonië en het Andesgebergte elkaar ontmoeten en één van de ruigste en mooiste natuurgebieden ter wereld hebben gevormd. De elementen houden hier dagelijks huis. Zo kan het in de bergen sneeuwen of stormen, terwijl het dal in de het zonnetje schijnt. Vier seizoenen in één dag is hier gewoon. Het park werd opgericht in 1959 als Parque Nacional de Turismo Lago Grey en kreeg zijn huidige naam in 1970. Het park is in 1978 door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. Het park is gemakkelijk met de auto te bereiken vanuit Punta Arena’s, zorg wel voor een volle tank, want tanken is lastig in het park. Op de route van Punta Arna’s naar Torres de Paine kom je voorbij een kolonie magdalena penguins. Zeker een stop waard! In het park zelf heb je tal van opties om het park te verkennen. Zo heeft het park talloze wandelroutes waarvan de ‘W’ zelfs wereldberoemd is. Je kunt het park ook eenvoudig met de auto verkennen, er zijn tal van uitzichtpunten of andere interessante plekken waar je kunt stoppen. Last but not least kan je ook met een boot een deel van het park bezoeken op lago grey. Columbus factor 4, Cijfer 10



Juryoordeel: Een prima en bovenal enthousiaste beschrijving van een verblijf in een van 's werelds mooiste landschappen. Hier wil je als natuurliefhebber direct naartoe. De review is vlot geschreven en voorzien van zeer bruikbare tips.



2. Foto - Reisreporter Sgtravel





Annapura, Nepal - Annapurna basecamp, bied op ruim 4100 meter een schitterend uitzicht op de omliggende Himalaya pieken. Vele wandelaars lopen vroeg in de ochtend van Machhapuchhare b.c naar deze plek in ongeveer twee uur, na een paar fotootjes beginnen ze dan weer aan de weg naar beneden. Dit is zonde, het basiskamp voor Annapurna I en South is een schitterende plek en vooral de zonsopkomst is bij helder weer magisch. Verblijf hier dan ook minimaal één nacht in de accommodatie op de foto, zo kun je optimaal genieten van het schitterende uitzicht!!!



Juryoordeel: In deze foto komt de grootsheid van het Himalayagebergte optimaal tot uitdrukking. De gebouwen geven de verhoudingen goed weer. Het mooie weer en de voorbij drijvende wolken geven de foto een ‘vriendelijke' uitstraling. Zo maak je een prachtige landschapsfoto!



1. Foto - Reisreporter BenRTravellers





Australië - Een roadtrip door de outback van Noord-West Australië is een aaneenschakeling van wonderschone landschappelijke hoogtepunten. De één nog mooier dan de ander.



Van sommige plekken is het nauwelijks voor te stellen dat ze gevormd zijn door de grilligheid van Moeder Natuur. De Hamersley Gorge in Karijini National Park is zo'n plek.



Alhoewel het gehele park bestaat uit verschillende prachtige kloven, die je al wadend door ijskoude beekjes en watervallen en klimmend en klauterend kunt verkennen, is Hamersley Gorge de onbetwiste parel.



Het kost je een omweg van 50 kilometer (waarvan de helft onverhard) om er te komen, maar eenmaal daar wordt je beloond met deze wonderschone creatie van Moeder Natuur. Wat mij betreft Kunst met een grote K.



Juryoordeel: Landschapsfoto’s als deze zie je zelden voorbij komen. Het gekozen standpunt en de compositie zijn met veel zorg bepaald. De foto oogt mede door de prachtige kleuren als een abstract kunstwerk. Dit is de natuur op zijn mooist vastgelegd. Wij zouden zeggen: vergroten en aan de muur hangen!



Gefeliciteerd allemaal!





Deze competitie wordt mede mogelijk gemaakt door: