Aha! Dus híér slapen stewardessen tijdens de vlucht image
Lkoedam

Aha! Dus híér slapen stewardessen tijdens de vlucht

Heb jij je altijd al afgevraagd waar stewardessen hun schoonheidsslaapje doen? Zo ziet een slaapcompartiment aan boord van een vliegtuig eruit. Exclusieve beelden.



Heb jij je altijd al afgevraagd waar stewardessen slapen? (Foto: © Virgin Australia)



Zo’n vlucht van Amsterdam naar Australië of Australië naar Los Angeles wordt gezien als een ultra-long haul-vlucht, een vlucht van 15 uur of langer. Tijdens een dergelijke vlucht is het belangrijk dat het personeel fris en scherp blijft. Om dit te bewerkstelligen doen ze om beurten een dutje van ongeveer vier uur in speciaal ingerichte slaapcompartimenten, ook wel Crew Rest Compartments (CRCs). In de populaire Boeing 777 en 787 bevinden deze twee vertrekken zich boven de business class aan de voorzijde (voor piloten) en economy class aan de achterzijde (voor cabinepersoneel). De slaapgedeeltes zijn uitgerust met bedden en in sommige gevallen een entertainmentsysteem. Dit verschilt sterk per type vliegtuig. De crewleden die een verplicht uiltje knappen nemen zelf een pyjama mee en zetten zelf een wekker.





De slaapvertrekken zijn weliswaar klein, maar bieden voldoende plaats voor een dutje (Foto: © Virgin Australia)



De meeste airlines zijn er, waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen, nogal schuchter over. Virgin Australia is een van de eersten die foto’s van deze geheime vertrekken openbaar maakte. Ze zijn te bereiken door middel van een geheime trap, vergelijkbaar met een uitvouwbare zoldertrap. Naar het schijnt zijn de ingangen naar de slaapcompartimenten in een Boeing 773 zelfs weggewerkt in een bagagevak. 





Voor het slapen gaan hangen stewardessen hun unform netjes op in het gangpad (Foto: © Virgin Australia)