10 Verborgen wateren getipt door Columbus-Reisreporters image
Lkoedam

10 Verborgen wateren getipt door Columbus-Reisreporters

We vroegen onze Columbus Reisreporters naar verborgen wateren, die zij zelf tijdens hun reis hebben vastgelegd. De Columbus-redactie heeft de 10 mooiste foto's en tips op een rijtje gezet. De geselecteerde inzendingen leveren extra profielpunten op voor de Columbus Reisreporter.

10. Vanderkloofdam in Zuid-Afrika





Een groot stuwmeer, Vanderkloofdam in Zuid-Afrika. (Foto: Columbus Reisreporter Hbplaatjes)



'Vanderkloofdam is een groot stuwmeer op de grens van de provincies Vrijstaat en Noord Kaap. Het woord dam betekent in het Zuid-Afrikaans zowel dam als meer. De dam die het stuwmeer vormt ligt in de Oranjerivier. Met ruim 130 km2 is het het op één na grootste stuwmeer van Zuid-Afrika. De streek (De Karoo) is niet erg toeristisch. Langs het stuwmeer liggen 2 nutuurgebieden, namelijk het Rolfontein Natuurreservaat aan de noordkant bij de dam en het Doornkloof Natuurreservaat aan de zuidkant bij de monding van de Oranjerivier in het meer. Beide zijn niet bekend en hebben nauwelijks voorzieningen.



Wij bezochten het meer aan de Vrijstaat kant. Normaal kan je van die kant niet bij het meer komen. Vanuit Tiger Canyons (het tijgerproject van John Varty) zijn we er naar toe gereden. over een heel slecht pad door echt niemandsland. Hier komt tegenwoordig bijna geen mens meer. Dit was de beloning na 45 minuten hobbelen en bobbelen. Een plek waar niemand komt aan een bijna onbekend meer dat zo ontzettend groot is.', aldus Columbus Reisreporter Hbplaatjes.



09. Fairy Pools op de Isle of Skye in Schotland





De Fairy Pools in Schotland. (Foto: Columbus Reisreporter Steven-dijkshoorn)



'De Fairy Pools zijn prachtige watervallen gelegen in een grote vallei in Schotland, namelijk Glenn Bros. Veel wandelaars en mountainbikers bezoeken deze plek. Ook bij natuurliefhebbers zijn de watervallen erg in trek. Er zijn namelijk veel zeldzame dieren en planten aanwezig. Een must see in Schotland!', aldus Columbus Reisreporter Steven-dijkhoorn



08. Paradijsje op Fraser Island, Australië





Lacke McKenzie op Fraser Island in Australië. (Foto: Columbus Reisreporter Karinm)



'Lake McKenzie, verborgen in de natuur op Fraser Island in Australië, doet bijna pijn aan je ogen. Het zand om het meer heen is van puur, wit silica dat knerpt onder je voeten en het water is zo ongelofelijk helder dat de blauwe kleur niet echt lijkt te zijn. Het meer bevat alleen regenwater en is zo puur dat er maar weinig leven is in het meer.



Fraser Island bezoeken doe je het best met een 4x4. Het strand is nog redelijk hard en goed te berijden (pas wel op voor de vliegtuigjes die hier soms landen!), het binnenland is één grote zandbak. Je kunt er mooie wandelingen maken, of ga op een duin zitten met een verrekijker om walvissen te spotten. Ook komen er op het eiland dingo's voor, berg tijdens het kamperen je etenswaren dan ook goed op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.', aldus Columbus Reisreporter Karinm.



07. Paradijselijke watervallen in Kroatië





Verborgen watervallen in Kroatië. (Foto: Columbus Reisreporter CBurgstad)



'Soms is het gewoon heerlijk om met een paar goede vrienden je auto te pakken, richting het oosten te rijden en te zien waar je op een gegeven moment uit komt. Zo kwamen we een paar jaar geleden in Kroatië terecht.

Via de VVV huurden we een mooi appartement aan de kust waar we 's ochtends in zee konden duiken in plaats van een douche, de druiventrossen en vijgen uit de tuin plukten bij het ontbijt op het terras en een prima uitvalsbasis hadden om de omgeving te verkennen. En er is genoeg te zien ...



Op de terugweg naar het noorden bezochten we de Plitvice-meren. Een groot National Park waar de Koranarivier doorheen stroomt en d.m.v. diverse dammen 16 meren vormt en 90 watervallen. Het kostte ons twee dagen om zowel het bovenmeer Gornja als ook het benedenmeer Donja te bezoeken. Je kunt hier heerlijk wandelen en volop genieten van een paradijselijke natuur.', aldus Columbus Reisreporter CBurgstad.



06. Blue hole in Vanuatu





Blue hole in Vanuatu. (Foto: Columbus Reisreporter Esthers)



'Dit mooie blue hole is gelegen op het eiland Espiritu Santo in Vanuatu. Op dit eiland vindt je meerdere blue holes met zoet water wat door een klein riviertje uitmondt in de zee. In de spiegeling de vele bomen en planten die je op dit groene eiland terug vindt.', aldus Columbus Reisreporter Esthers.



05. Poço da Alagoinha, Azoren Portugal





Een mooi stukje natuur Poço da Alagoinha. (Foto: Columbus Reisreporter Miekedehaas)



'Poço da Alagoinha is voor mij wel het mooiste stukje natuur wat ik gezien heb op het eiland Flores op de Azoren in Portugal. Het is een verborgen pareltje. Tientallen watervallen storten hier naar beneden in een waterbekken en alles is groen en nog eens groen.



De weg erheen is geen gemakkelijke. Je loopt ongeveer één kilometer over grote gladde lavastenen. Deze weg gaat ook nog eens steil omhoog. Maar wanneer je eenmaal boven staat valt je mond open van verbazing. We stonden boven en kregen zowel meteen een pittige plensbui over ons heen. Dat duurde gelukkig maar even.



Daarna terug over de nog gladdere stenen waar ik een flinke smak maakte met in mijn achterhoofd het beeld van de watervallen. Dat verzachtte de val.



Het is best lastig vinden omdat de naam niet staat aangegeven.

Hier op het kaartje zie je het liggen. Wanneer je het bordje Poço Rib Ferreiro ziet staan bij een rivier zie je een pad steil omhoog gaan. Tegenover dit pad kun je je auto parkeren.', aldus Columbus Reisreporter Miekedehaas.



04. Het onbekende strand van Salamansa in Kaapverdië





Het onbekende strand van Salamansa. (Foto: Columbus Reisreporter Sidonius)



'Op een vorige foto van het mooie strand van Salamansa op het Kaapverdische eiland Sao Vicente zag je geen zee. Deze foto maakt het beeld completer. Het strand bestaat dus uit een mix van wit en zwart zand met mooie structuren, maar de zee is prachtig blauw. Als toegift zie je aan de rand van de mooie baai veel lavabrokken liggen, bedekt met felgroen zeewier. Dit strand, deze baai, heb je nagenoeg voor jezelf. Nog onontdekt door toeristen. Qua fotografie kun je je heerlijk uitleven.', aldus Columbus Reisreporter Sidonius.



03. Wateren in het bos van Trentino





Een wandeling in het bos van Trentino. (Foto: Columbus Reisreporter Marcvankessel)



'
De wandelroute over het Adolf Munkelpad, in Trentino, Italië is heel populair. Vandaar loop je er op mooie dagen nooit alleen. Toen Murielle onderweg moest plassen zocht ze een plekje in het bos, enkele meters verwijderd van het pad. "Kom eens kijken! ", zei ze toen ze eenmaal uit mijn gezichtsveld was verdwenen. Iets verder op waren een paar kleine watervalletjes te zien. Niet zichtbaar vanaf het wandelpad.', aldus Columbus Reisreporter Marcvankessel.



02. Nationale park Lencois de Maranhenses





Nationale park Lencois de Maranhenses. (Foto: Columbus Reisreporter Jeannette)



'Met al zijn energie rende dit spelende jongetje door de duinen met regenwater van het Nationale park Lencois de Maranhenses gelegen in het noord-oosten van Brazilië. Dit is een waanzinnig mooie plek. We zijn er een hele dag geweest en hebben gepoedeld in het warme water. Met mijn Teva's kon ik er zo inlopen.', aldus Columbus Reisreporter Jeannette.



01. Carana (hidden) beach, Seychellen





Prachtig strandje, Carana beach in Mahe, Seychellen. (Foto: Columbus Reisreporter RobHoekstra)



'De lonely planet beschreef Carana beach in Mahe, Seychellen als een prachtig strand waar je wel even goed naar moest zoeken. Toen mijn dochtertje en haar moeder hun middagslaapje deden heb ik de bus gepakt naar het noorden van Mahe. Na een paar mensen gevraagd te hebben naar het strand wist ik waar ik ongeveer de bus uit moest. Nog een stukje lopen over de weg en dan via een niet aangegeven zandpad naar beneden. Het strand is er inderdaad erg mooi en, op een verliefd stelletje na, die dag helemaal leeg. Aan het uiteinde van het strand, na een klein stukje over de rotsen te hebben gelopen, kwam ik uit op dit punt. Vond het zelf wel iets idyllisch hebben.', aldus Columbus Reisreporter RobHoekstra.