Kroatië

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter LauraSan

Kroatië is een land gelegen in zuidoost Europa en telt ruim 4 miljoen inwoners. Het grenst aan Bosnië & Herzegovina, Slovenië, Servië, Hongarije en Montenegro. De Adriatische Zee ligt ten westen van het land. Kroatië is eigenlijk een soort Italië, maar dan net iets kleiner. Je vindt er verschillende soorten klimaten, een continentaal klimaat in het oosten en in de hoger gelegen gebieden tot  een mediterraan klimaat aan de zee.

Gelegen aan de rivier Sava en op de helling van de berg Medvednica, verrast de charme van de hoofdstad Zagreb vele mensen. Het is een stad dat gedurende het hele jaar de moeite waard is te bezoeken. Je vindt er vele imposante bouwwerken zoals de Sint Stefanuskathedraal en de St. Marcuskerk. Op het Ban Jelacic Plein worden regelmatig culturele evenementen gehouden. Loop door de kleine straatjes van Gornji Grad, waar je vele cafés en restaurants zult tegenkomen. De stad heeft ook vele musea en theatergebouwen en mocht je even rust willen opzoeken kun je naar de botanische tuin of het Ribnjak Park.
Ten noorden van Zagreb ligt Varazdin, een stad dat ook zeker een bezoekje waard is. Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de elegante, pastelkleurige gebouwen. De stad wordt gezien als de best bewaarde geheimen van Kroatie en voor een groot deel is er nog geen massatoerisme op af gekomen.

Er is enorm veel keuze aan stranden, een overzicht met mogelijkheden geven is bijna onmogelijk.
De Dalmatische streek is ideaal voor een strandvakantie, maar daarnaast is er veel meer te beleven. Er is bijvoorbeeld volop natuur en steden met een rijke cultuurhistorie, zoals Dubrovnik, waarvan het hele historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vestingsmuren, straatjes met vele trappen en talloze monumenten in het oude centrum. In de havenstad Split kun je de Gouden Poort en het St. Duje Kathedraal bezoeken, maar je vindt er ook archeologische opgravingen, marktjes en musea. Vanuit deze plaats kun je ook andere Kroatische Eilanden bezoeken per veerboot.

Op het grootste en meest populairste schiereiland Istrië vind je onder andere de badplaatsen Medulin en Rovinj. Het centrum van vissersplaats Rovinj is autovrij en je zult al snel terecht komen in de oude straatjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is de St. Eufemija kerk op de berg.  Als je ook de klokkentoren beklimt zul je beloond worden met een prachtig uitzicht. De grootste stad op dit eiland, Pula, heeft historische bezienswaardigheden, zoals het amfitheater en andere overblijfselen uit de Romeinse tijd. Geniet van de zon op de mooie stranden of neem een duik in het heldere water.

De Balkanoorlogen tussen 1991 en 1995 hebben het toerisme tot een tijdelijke halt gebracht, maar de laatste jaren neemt het aantal bezoekers weer toe en maakt Kroatië tot een populaire zon- en strandbestemming, waar het aan cultuur beslist niet ontbreekt!

Informatie over Kroatië

Populaire highlights van Kroatië

Alle highlights van Kroatië

Beste foto's & tips van Kroatië

Krk is het op één na grootste eiland in de Adriatische zee. Het wordt ook wel het Gouden Eiland genoemd. Sinds 1980 is het door een brug verbonden met het ...

>>

De Plitvice meren is iets wat je niet mag missen wanneer je in Kroatie bent. Er zijn 16 meren. 12 Meren worden omgeven door een enorm oerbos en 4 meren bevin...

>>

Een mooi startpunt om de omgeving te verkennen is Dubrovnik. Op zichzelf al een prachtige stad maar plekken in zijn directe omgeving deden mij boeken. Je heb...

>>

Praktische informatie over Kroatië

 • Officiele website nl.croatia.hr
 • Beste reistijd Beste reistijd Kroatië
 • Internet extentie .hr
 • Hoofdstad Zagreb
 • Aantal inwoners 4,9 miljoen
 • Oppervlakte 1,4x Nederland
 • Reistijd 2:00
 • Talen Kroatisch
 • Religie rooms-katholiek (88%), orthodox, moslim
 • Telefooncode +385
 • Voltage 220 Volt
 • Reisadvies Reisadvies Kroatië
 • Visum Visum informatie Kroatië
 • Aanvlieghaven Zagreb (ZAG) Slit (SPU)
 • Nationale feestdagen 8 oktober Onafhankelijkheidsdag, 30 mei Dag van de Republiek, 22 juni Antifascistische Dag van de Overwinning

Kaart van Kroatië en omgeving

Laatste Kroatië Artikelen

Met onze reisgids Kroatië ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Budget tripje in Europa? De 8 beste budget airlines

23 dec 2017, Nergens ter wereld heeft de opkomst van budgetvluchten het reizen zó beïnvloed als in Europa. Adviesbureau Skytrax stelde een top 8 samen van Europa's beste budget airlines, gebaseerd op beoordelingen van passagiers.

0
Reisnieuws
5x heerlijke alternatieven voor drukke Europese zomerplekken

07 aug 2017, Wil je deze zomer wél volop van de zon genieten, maar heb je geen zin om hutje mutje op het strand te liggen? Verdiep je dan in deze 5 alternatieven voor onder Nederlanders populaire zomerbestemmingen en ontloop de toeristenmassa’s!

1
Reisnieuws
8x Europa's mooiste, onbekendste nationale parken

02 mei 2017, Aan leuke citytripbestemmingen geen gebrek in Europa. Maar wist je ook dat er ontzettend mooie natuurparken te vinden zijn? Deze ondergesneeuwde nationale parken mag je absoluut niet missen.

0