Australië image

Australië


Reisgids

Australië
Oceanië
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Australië: tips voor je rondreis

Australië is een eens-in-je-leven-reiservaring. Grote kans dat je daarna nog véél vaker terug wil komen, want Australië is een walhalla voor vrijwel elk type reiziger. Het snorkelen en duiken in het Groot Barrièrerif is legendarisch, de kustlijnen zijn ruig en verwoestend, de old skool surfsfeer vind je nergens ter wereld, het achterland is eindeloos, er zijn legio mogelijkheden voor een stedentrip en Australië schreeuwt om een roadtrip!

Vakantie Australië

In deze gratis reisgids delen we belangrijkste bezienswaardigheden van Australië, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Australië, welk visum je moet aanschaffen en het tijdsverschil met Australië.

Mooiste roadtrip Australië

De meest populaire en volgens velen mooiste route van Australië voert langs de Great Ocean Road, aan de zuidkust in deelstaat Victoria. De totale lengte van het traject is 240 kilometer tussen Torquay en Allansford, met de Shipwreck Coast (130 km) als meest spectaculaire deel. Elk jaar snoept de Zuidelijke Oceaan twee centimeter van de kustlijn af door het uiteenspatten van de krachtige golven. Het natuurgeweld heeft iconische formaties in de kustlijn gevormd, met Loch Ard Gorge en de Twelve Apostles als spectaculaire hoogtepunten. Toe aan een roadtrip in Australië die minder is platgereden door toeristen? Wij stippelden drie roadtips voor je uit, inclusief handige tips!

Sydney

De hoofdstad van Australië is Canberra, en dus niet Sydney wat veel wordt gedacht. Sydney is de grootste en oudste stad van Australië, met iconische bezienswaardigheden als Harbour Bridge, Opera House en Bondi Beach. Het mooiste uitzicht over de Harbour Bridge en Opera House heb je vanaf Milson’s Point, waar je langs de kade beide bouwwerken in één beeld kunt vangen. Neem wat lekkers mee en vergaap je aan het uitzicht dat zich voor je ogen ontvouwt.

Melbourne

Andere topbestemmingen voor een stedentrip in Australië zijn Perth (westen), Darwin (noorden), Adelaide en Melbourne (zuiden) en Brisbane (oosten, direct aan de populaire Gold Coast). De steden vormen de uitvalsbasis voor een rondreis door de verschillende regio's van Australië. Melbourne wordt ook wel de 'Garden City' genoemd vanwege de vele parken en ander groen die in de stad te vinden zijn. De Royal Botanic Gardens zijn de op één na grootste botanische tuinen ter wereld.

Perth

Aan de westkust van Australië is Perth al een bestemming an sich, maar zeker in combinatie met de omgeving. Op zo'n tweehonderd kilometer van de grootste stad in het westen bevindt zich Nambung National Park (beter bekend als The Pinnacles). Je vindt hier een geel gekleurd woestijnachtig landschap met duizenden kalkstenen pilaren, die soms wel vijf meter hoog zijn. Vlak tegen zonsondergang zijn de schaduwen van de rotsen het langst, wat bijzondere beelden oplevert. Het voelt alsof je op een andere planeet bent beland.

Adelaide

Adelaide is de hoofdstad van de staat Zuid-Australië. Vanwege de vele kerken die de stad rijk is, wordt Adelaide ook wel de 'City of Churches' genoemd. Na wat culturele inspanning in de stad, vind je op een steenworp afstand van Adelaide de mooie stranden van Glenelg voor ontspanning. En wie dorst krijgt van de stedentrip in Adelaide, zet koers naar het National Wine Centre voor de lekkerste lokale wijnen.

Brisbane

Brisbane is na Sydney en Melboure de grootste stad van Australië. Onlangs de ligging aan de oostkust, is Brisbane geen strandbestemming. Tijdens een rondreis lang de oostkust is Brisbane dus vooral een citybreak. South Bank, een park met zwembad, livemuziek, restaurants en cafés, in het midden van de stad vormt de ultieme stadsoase en het middelpunt van je bezoek aan Brisbane.

Groot Barrièrerif (Great Barrier Reef)

Het Groot Barrièrerif voor de oostkust van Australië, bij Queensland, is het grootste koraalrif ter wereld. De verzameling van maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden werkt als een magneet voor liefhebbers van de onderwaterwereld. Verreweg de meeste reizigers kiezen voor het noordelijk deel van het rif, omdat het toegankelijker is. Het Zuidelijk Great Barrier Reef is, relatief gezien, nog een onder-de-radarbestemming, met eilanden en koraalriffen die je helemaal voor jezelf hebt. Ook belangrijk: dit deel van het Groot Barrièrerif is (nog) niet getroffen door koraalverbleking. Onze favoriet? Lady Musgrave, een rustig koraaleiland met de grootste lagune van het Groot Barrièrerif, veel rifvissen en zeeschildpadden. Geen stromingen en gemiddelde diepte van zes tot acht meter maken het water bij uitstek geschikt voor onervaren snorkelaars.

Tijdsverschil Australië

Binnen Australië gelden drie tijdszones. Aan de oostkust is het in onze wintertijd 10 uur later en bij de zomertijd 8 uur. Binnen deze tijdszone vallen Sydney en Melbourne, waar het dus in de winter 10 uur later en in de zomer 8 uur later is. In het westen, bijvoorbeeld in Perth, is het tijdsverschil kleiner: 6 uur in de zomer, 7 uur in de winter. En het centrale deel van Australië zit ertussenin: 7,5 uur later in de zomer en 8,5 tot 9,5 uur later in de winter, afhankelijk van het gebied. In Adelaide is het in onze wintertijd 9,5 uur later.

Vlag Australië

Vlag AustraliëDe vlag van Australië bestaat uit een donkerblauwe achtergrond met de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek. In het kanton staan zes witte sterren, waaronder de beroemde Zuidelijke Kruis-constellatie. De vlag symboliseert de historische band met het Verenigd Koninkrijk en de nationale identiteit van Australië.

 

Visum Australië

Toeristen hebben een visum nodig in Australië. Het eVisitor visum Australië is voor reizigers uit de Europese Unie het meest geschikt. Het visum is vanaf de dag van toekenning twaalf maanden geldig, maar je mag telkens maximaal drie maanden aaneengesloten in Australië verblijven.

Wat zegt de community

(31)
Bekijk reviews >

1. Bekijk de Twelve Apostles zonder mensenmassa’s

Wil je het natuurschoon met de nodige rust aanschouwen, sta dan voor dag en dauw op. Of kies voor een rustiger alternatief.

2. Ga eilandhoppen op het Groot Barrièrerif

De zuidelijke helft van het Great Barrier Reef blijft een onder-de-radarbestemming, met eilanden en koraalriffen die je helemaal voor jezelf hebt.

3. Bewonder de mooiste natuurcreaties in Karijini National Park

Dat de natuur de meest wonderlijke creaties kan vormen bewijst het ongerepte Karijini National Park.

Columbus Travelguides

Jouw digitale reisgids per bestemming

Columbus Travelguides

€ 1.95

Columbus Travelguides

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

Quokka
Quokka
Perth
Travelbag
Quokka
Quokka
Perth
Travelbag
Oostkust Tasmanië
Oostkust Tasmanië
Tasmanië
Mitevisuals

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Australië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Australië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid:

    Wat is de munteenheid van Australië en wat is de koers? Lees hier alle over de officiële munteenheid en koers van de munt van Australië. Hiermee kan je gemakkelijk omrekenen wat de omwisselkoers is ten opzichte van de euro. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Een aantal landen echter heeft een gezamenlijke munt of hebben geen munt. Zij hebben dan vaak de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid. Ook kan een land een eigen munt hebben die een vaste koers heeft met een andere munteenheid zoals de Amerikaanse dollar. Deze omwisselkoers kan daarmee niet fluctueren.

    . De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    6 januari – Driekoningen
    Viering van de dag dat drie wijzen (later Koningen) een bezoek brachten aan het kind Jezus, met behulp van een wonderlijke ster die hen daarnaartoe had geleid.

    26 januari - Australia Day
    Herdenking van de oprichting van de eerste Europese nederzetting in Port Jackson, nu onderdeel van Sydney, in 1788.

    April – Goede vrijdag
    Herdenking van de dood van Jezus.

    April – Pasen

    25 april – ANZAC Day
    Anzac Day (Australian and New Zealand Army Corps) is de dag waarop Australiërs die stierven in oorlogen, conflicten en vredesoperaties worden herinnerd.

    14 mei -  Hemelvaart
    De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.


    Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

    13 juni – Koninginnedag
    Viering van de verjaardag van de koninging.

    Naast de feestdagen zijn er ook nog een aantal noemenswaardige festivals:

    Fringe Festival
    Het Fringe Festival wordt eind februari in Adelaide gehouden. Het evenement begint met een parade op Rundle Street. Tijdens het festival zijn er allerlei optredens van artiesten zowel binnen als buiten.

    Shinju Matsuri
    Het Shinju Matsuri is een jaarlijks festival dat wordt gehouden in Broome.  Het festival vindt eind augustus of begin september plaats. Er worden in de stad straatparades gehouden en bootraces. Op het strand zijn er concerten en in de avond is er vuurwerk. Ver van tevoren een accommodatie boeken is aan te raden vanwege de drukte van het festival.

    Fringe Festival
    In Melbourne wordt jaarlijks in oktober het Fringe Festival gehouden. Voor drie weken is de stad in de ban van voorstellingen en exposities van experimentele en alternatieve aard.

  • Australië – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Australië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Australië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type I
  • Tijdsverschil:

    Wat is het tijdsverschil met Australië? Het is belangrijk om te weten in welke tijdszone Australië zich bevindt en wat het tijdsverschil is met Nederland en België. Met name voor het boeken van vliegtickets en hotelboekingen kan dit van belang zijn. Maak je een lange vlucht naar het oosten, dan kom je door het tijdsverschil al snel pas de volgende ochtend aan.


    De hoofdstad van Australië is Canberra.
    Het oppervlak van Australië is 11x Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Engels.