6 bijzondere reizen naar de uiteinden van de wereld image
Bob

6 bijzondere reizen naar de uiteinden van de wereld

Soms ben je de drukte even zat en wil je je eigenlijk gewoon terugtrekken naar een plek waar je helemaal alleen bent. Geen stadsgeluiden om je heen, alleen het geraas van de natuur. Reis af naar één van deze plekken, dan bevind je je écht op de verste uithoeken van de aarde.

1. Yonaguni-Jima, Japan





Onderwater ligt hier nog een hele stad (Foto: Wikimedia Commons)



Zoek je het einde van de wereld in Japan? Dan moet je onderwater gaan. Bij het meest westelijk gelegen eiland Yonagi-Jima ontdekten duikers een stad die deel uitmaakte van een oude beschaving die daar 5000 jaar geleden leefde. De stad is waarschijnlijk onderwater gezakt door het smeltwater na de ijstijd. Daardoor is Yonaguni-Jima ook een eiland geworden en zit het niet meer vast aan China, Japan en Taiwan. Vandaag de dag leven ongeveer 1740 mensen op het bovengrondse eiland.



2. Tristan da Cunha



Het vulkanische eiland Tristan da Cunha is het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. Eigenlijk ‘zweeft’ het ergens in de Atlantische Oceaan, 2400 kilometer van de kust van Zuid-Afrika. Met slechts 268 inwoners, waarvan het merendeel in de hoofdstad Edinburgh-of-the-Seven-Seas woont, kun je hier zeker de rust vinden die je nodig hebt. Het eiland is wel moeilijk te bereiken. Er is geen vliegveld en de kust bestaat uit rotsen van 600 meter hoog. Wil je er toch naar toe, dan kun je erheen met een meerdaagse cruise vanaf Zuid-Afrika, die ongeveer vier keer per jaar gaat.



3. Aralmeer, Oezbekistan





Geen druppeltje water meer te bekennen (Foto: Columbus Reisreporter zonnebloem34)



Het Aralmeer, met zijn grootte van 17160 km2, was in 2014 het achtste grote meer ter wereld. Op de grens van Oezbekistan en Kazachstan vind je nu de overblijfselen. De uitdroging van het meer wordt beschouwd als een van de grootste natuurrampen ooit. Nu ligt er nog maar tien procent van het water dat er ooit in zat. De rest van het gebied bestaat uit een kurkdroge woestijn en een verlaten landschap.



4. Ittoqqortoormiit, Groenland





Ittoqqortoormiit  (Foto: Columbus Reisreporter Marjoleinnobel)



Het meest afgelegen dorpje van Groenland bezoeken? Dat is Ittoqqortoormiit. Het ligt aan de rand van het grootste nationale park ter wereld en naast een grote gletsjer van meer dan twee miljoen vierkante kilometer. Voor een zonvakantie moet je hier niet naartoe gaan, het is nooit warmer dan tien graden. Wel kan je luisteren naar het indrukwekkende geluid van vallend ijs in de zee. Ittoqqortoormiit is maar een paar maanden per jaar te bezoeken en je kan er alleen per boot of helikopter komen.



5. Kamchatka geisers, Petropavlovsk, Rusland



De Kamchatka geisers liggen op het meest oostelijke puntje van Rusland, vlakbij Alaska. Het is niet makkelijk om erheen te reizen, de geisers zijn alleen per helikopter te bereiken vanaf Petropavlosk. Het landschap is adembenemend, het gebied bestaat uit ongeveer 90 geisers en vele hete bronnen die 40 meter de lucht in kunnen spuiten.



6. Longyearbyen, Spitsbergen, Noorwegen





Fietsen in Longyearbyen (Foto: Columbus Reisreporter sgtravel)



Meer dan 60 procent van Spitsbergen (Svalbard in het Noors) bestaat uit gletsjers. In de stad Longyearbyen zijn er evenveel sneeuwscooters als dat er mensen leven. De inwoners leven met extreme seizoenen. Van eind oktober tot maart is het 24 uur per dag donker en van eind april tot augustus schijnt de zon alleen maar, dag en nacht.