Mark M. kampt met een nieuwe citytriptrend image
Kiertje1986

Mark M. kampt met een nieuwe citytriptrend

Adjunct-hoofdredacteur Mark Mackintosh kampt met een nieuwe citytriptrend.

,Ik ben een fervente citytripper maar ook een echte Hollander: als het even kan, probeer ik in een vreemde stad bij vrienden of vrienden van vrienden te logeren. Zo leer ik de stad (steeds opnieuw) kennen door de ogen van de locals én bespaar ik een flinke duit op overnachtingen.



Maar het wordt steeds moeilijker een crash pad te vinden: mijn vrienden hebben en masse Airbnb en nationale varianten van de logeer-bij-een-local-site ontdekt. Als verhuurders welteverstaan. Zeker in de zomer ontvluchten ze hun eigen stad door voor grof geld hun appartement te verhuren en een paar weken of zelfs maanden in een andere, goedkopere metropool neerte strijken. Zo ook Eric, een bevriende schrijver die zijn loft in Brooklyn in augustus verhuurt, en voor een derde van dat geld een maand lang naar de Canadese stad Montreal verkast.



New York in augustus is een straf,’ verzucht hij. ‘Te heet, te broeierig, te veel toeristen. In Montreal is het weer daarentegen aangenaam en kun je voor een appel en een ei heerlijk uit eten. Ik zou gek zijn níet mijn biezen te pakken.’ Onder mijn internationale vrienden hoor ik hetzelfde verhaal in allerlei varianten. Het betreft veelal freelancers en ondernemers, die het zich kunnen veroorloven een maand lang op een totaal andere plek op de wereld te wonen en eventueel te werken, zolang er maar wifi is. Langzamerhand ontstaat zo een nieuwe klasse ‘tijdelijke’ stedeling: geen toerist of expat maar iets daartussenin. De Airbnb-vluchteling.



Ook de definitie van een ‘local’ verandert daardoor: wanneer ben je een bezoeker en wanneer een ‘echte’ inwoner van een stad? Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt de overheid, die veel belastinggeld misloopt.

In New York en Berlijn wordt daarom al geprobeerd de verhuur van Airbnbwoningen aan banden te leggen. Maar volgens Eric is de strijd reeds gestreden. ‘Het reizigersbloed kruipt waar het niet gaan kan.’ Voor mij zit er ondertussen niets anders op dan eindelijk geld te betalen voor onderdak in een vreemde stad. Of zal ik toch maar eens mijn eigen stulpje (‘Hartje Amsterdam! Balkon met uitzicht op de Westerkerk!’) te huur gaan aanbieden?



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.