Wel of niet naar Myanmar? image
Joriskomen

Wel of niet naar Myanmar?

De militaire junta terroriseert de inwoners van Myanmar al decennia lang. Hopelijk komt hier verandering in door de vrijlating van vrijheidsstrijdster Aung San Suu Kyi. Een gelukkiger bevolking maakt Myanmar nog meer de moeite van een vakantie waard.

Indrukwekkende bergen, eeuwenoude tempels en een rijke cultuur zijn enkele van die dingen die ervoor zorgen dat Myanmar het waard is bezocht te worden. Maar hoe gemakkelijk kom je het land binnen en hoe welkom zijn toeristen?

Visum

Om naar het vroegere Birma te reizen heb je een visum nodig. Hier kun je aan komen via de ambassade van Myanmar in Brussel, maar makkelijker misschien nog via de ambassade in Bangkok. Zorg dat je 's ochtends voor openingstijd voor de deur staat en dat je kopieën van je paspoort, pasfoto's en reisdocumenten en dertig dollar bij je hebt. Vaak heb je dan de volgende dag al je visum.

Veiligheid

Als je eenmaal het land binnen bent gekomen, kun je in de veilige regio's redelijk vrij rondreizen. Je moet echter wel opletten. Spreek niet kritisch met locals over bijvoorbeeld het leger, want handlangers van de junta houden alles in de gaten. Dat merk je op verschillende manieren. De meeste media zijn staatseigendom en berichten alleen maar positief over de generaals. Buitenlandse nieuwszenders en het onafhankelijke jeugdjournaal van Myanmar (ja, echt bestaat echt!) zijn afhankelijk van burgerjournalisten die hun leven wagen om te laten zien wat er echt in hun land gebeurt.

Contact met het thuisfront

Sommige e-mailproviders zijn geblokkeerd en het is verboden je mobiele telefoon het land in mee te nemen. Zorg dus dat je van tevoren een gmail-account aanmaakt als je je familie af en toe wilt laten weten dat je nog leeft. Je hotmail- of live- adres is niet bruikbaar in het land. Je kunt wel proberen je simlockvrije telefoon het land in te smokkelen en vervolgens een simkaart te kopen, maar uiteraard op eigen risico.

Betalen in Myanmar

Het lastigste in Myanmar is betalen. Er zijn geen pinautomaten en veel creditcards worden niet geaccepteerd. Met Amerikaanse dollars kun je gelukkig prima betalen. Neem genoeg ongekreukte briefjes mee, want alleen nieuwe biljetten worden aangenomen.


Het vergt wat voorbereiding, maar Myanmar is het waard. Als je jezelf en anderen niet in gevaar brengt en genoeg geld bij je hebt, zul je een onvergetelijke vakantie hebben.


Wat vind jij? Hoe zijn je ervaringen met het land en heb je tips voor andere Reisreporters? Columbus hoort het graag! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

9 reactie(s) bij "Wel of niet naar Myanmar?"

 • profile image comment
  Door S-thur• geplaatst op 08 Dec 2010 | 16:40:38

  Zeker gaan! Er zijn 100 redenen te verzinnen waarom niet maar ook waarom wel. Het is een Prachtig land met veel mooie cultuur. Bagan is geweldige, Mandalay een soort van brits. En de mensen: juist daarvoor mote je gaan. Je bent hun enige toegang Tot de westerse wereld met een andere kijk op de zaken. ALS je engelse boeken mee kunt nemen: doen. Ook kaarten van de wereld zijn welkom. Geld wisselen blijft steeds spannend maar lukt altijd. Wij hadden in yangoon wat moeite omdat er net een inval was geweest. Verder: gesprekken zijn mogelijk maar de mensen geven het zelf wel aan als ze meer willen weten. Have fun!

  Bericht aangepast op 20:52:25
 • profile image comment
  Door BChambart• geplaatst op 08 Dec 2010 | 16:38:28

  Beste Astrid Slootweg.
  Media zijn inderdaad niet negatief tegenover de regering maar dat impliceert niet dat je overal spionnen moet zoeken.
  Wij reizen overal VRIJ rond en hebben tijdens de vele maanden dat we er verbleven NOOIT problemen gehad We reisden van Noord naar Zuid eigenlijk zowat overal rondgereisd in Birma Wat we wel zagen is dat er nieuwe scholen en hospitalen gebouwd worden. Als fotograaf heb ik zowat de wereld afgereisd en NERGENS vind je er zo'n vriendelijke bevolking. Tip misschien kun mijn artikel in het decembernummer van het GRANDE reismagzine eens nalezen. Ik heb er contacten met zowel de lokale bevolking,de etnische minderheden en ook met mensen van het regime maar ik kan je garanderen dat onze media overdrijven ivm de terreur. Alles is er niet korrekt maar noem me één land waar alles korrekt is en waar mensenrechten niet worden geschonden. Feit is dat er zaken gemanipuleerd worden zoals Yangon Airways sedert 3 dec 2010 hun vliegvergunning kwijt is en dit zonder enige reden Hier spelen uiteraard politieke en andere invloeden maar de toersit is er absoluut veilig. Reis er zo vlug mogelijk naartoe nu het ongerept is. Of kies je liever voor bestemmingen als Pattaya in Thailand...... aan u de keuze
  BIRMA is samen met Buthan en nog een paar bestemmingen in de regio de betere keuze.
  Wij vertrekken begin 2011 voor nog een keer een maand mijn echtgenote en ikzelf kijken er al naar uit.

  Bericht aangepast op 20:52:22
 • profile image comment
  Door Sunshine78• geplaatst op 07 Dec 2010 | 22:01:44

  Ik ben net vorige week terug gekomen van een reis door Myanmar...Wat een prachtig land en vooral de mensen...Zo vriendelijk, dat heb ik nog nergens zo meegemaakt. Als je gaat neem dan vooral van die mini flesjes shampoo mee, als je op de slow boat van Mandalay naar Bagan gaat, komen daar vrouwen, hun handgemaakte dekens ruilen voor shampo flesjes, make up en kleding.. Ze zijn zo enom gelukkig met zoiets kleins..Het is ook leuk dat er geruild wordt, eigenlijk ongelovelijk dat vrouwen iets ruilen waar ze zoveel werk mee hebben, tegen een shampo flesje...

  We hebben een 3 daagse trekking door de bergen gedaan vanuit Nam Sam naar Hsipaw..erg zwaar, maar ontzettend mooi. In een klooster en bij lokale bevolking geslapen. Tijdends de trekking kom je door dorpjes met mensen die nog nauwelijks toersten hebben gezien..en wordt je hartelijk verwelkomt door de kinderen "Minglawa"!!!

  Een mobiel was gen probleem, we werden er niet op gecontroleerd. Hotmail werkte 1 keer in Mandalay en wel in Hsipaw, maar het beste is een g mail account, die werkt altijd..

  Als je er naar toe gaat, geniet enorm van het prachtige land..!!!

  Bericht aangepast op 14:17:54