De 6 nieuwste foodhallen en foodmarkten image

De 6 nieuwste foodhallen en foodmarkten

De foodhallen en foodmarkten schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa! Dit zijn de zes nieuwste locaties waar je binnenkort zeker een hapje moet gaan eten.


Elk jaar komt er in Europa weer een half dozijn nieuwe foodhallen bij (Foto: Dan GoldUnsplash)

Je kent ze wel: overal gezellige keukentjes met Aziatische gerechten, kleurrijke Franse macarons, maar ook een kraam waar je een vertrouwde zak patat met (truffel)mayonaise kan halen. Ik heb het natuurlijk over het foodhallen fenomeen dat op dit moment Europa aan het veroveren is. Zelf draag ik deze culinaire trend eveneens een warm hart toe. Ik sta permanent op de uitkijk voor nieuwe toplocaties. Bij dezen: dit zijn zes nieuwe foodhallen en -markten die zeker de moeite waard zijn!

1. Reffen, Kopenhagen

In 2017 ging een van de meest geliefde foodhallen van Kopenhagen dicht: Papirøen. Maar niet getreurd, daar was een hele goede reden voor - de street food hotspot was zo populair geworden, dat een nieuwe, ruimere locatie nodig was. In de zomer van 2018 heropende Papirøen haar deuren onder een nieuwe naam: Reffen. De nieuwe locatie heeft een industrieel tintje en ligt aan de haven.

2. Mercato Centrale, Rome

Deze culinaire knaller is nog niet zo bekend onder buitenlandse bezoekers, maar je kan ‘m eigenlijk niet missen: de Mercato Centrale in Rome ligt binnenin het Termini treinstation. De foodhal opende haar deuren in 2017. Je vind er achttien kramen met uitstekende koffie, cocktails, en allerlei speciale versnaperingen.


Reffen in Kopenhagen is een aanwinst voor de stad (Foto: Orf3us (modified), Wikimedia Commons)

3. Minglemush, Den Haag

Minglemush ligt altijd dicht bij huis, want deze foodhal opende in 2017 in het centrum van Den Haag! Je rommelende maag kan zich tegoed doen aan vijftien foodstands, maar je vind er ook podia, bars, een arcadehal en een bibliotheek. Je gaat je in ieder geval nooit vervelen!

4. Tivoli Food Hall, Kopenhagen

Ook de Tivoli Food Hall ligt in Kopenhagen, waar de foodhallen duidelijk zijn aangeslagen. Deze moderne foodhal uit 2017 ligt vlak naast het centrale station van Kopenhagen en biedt gerechten uit de vertrouwde Deense kookboeken én internationale keukens.

5. World of Food, Amsterdam

We gaan weer even terug naar Nederland, want vergis je niet: in ons kleine land staan een aantal van de beste foodhallen in Europa. World of Food in Amsterdam is een dikke aanrader als je niet zo veel geeft om strakke interieurs, maar juist geïnteresseerd bent in authentieke kookkunsten. Deze voormalige parkeergarage in de Bijlmer opende haar deuren in 2015 en is inmiddels dé aangewezen plek voor Indonesische, Surinaamse en Antilliaanse gerechten.


Cantina is een aanrader voor Portugese gerechten (Foto: ricardo (modified), Wikimedia Commons)

6. LX Factory, Lissabon

De LX Factory onder de Ponte 25 Abril-brug is al een tijdje open (sinds 2014), maar de ultra-hippe culturele broedplaats in Lissabon verdient alsnog een plekje op deze lijst. Eigenlijk overstijgt de LX Factory het concept van de foodhal, maar food is er zeker wel te vinden! Naast mode, muziek en design kun je allerlei Portugese gerechten uitproberen. Aanraders zijn Cantina, A Mesa, LXeeseCake en Café na Fábrica.

Ken jij nog leuke nieuwe foodhallen die ik over het hoofd heb gezien? Laat het me zeker weten door een reactie achter te laten!