Kalahari woestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Je moet wel geluk hebben.

Kalahari woestijn,
Zuid-Afrika


Waarom gaat iemand naar het Kgalagadi NP, het ligt ver van alle gangbare routes door Zuid Afrika en toch zou ik het zo weer willen doen. Het NP is rustig, maar weinig mensen gaan die kant op en het park is niet overal even begaanbaar. Maar je kunt er de Kalahari leeuw (met zwarte manen) zien en ook jachtluipaarden en andere katachtigen, zoals de caracal.

We hebben één dag een ochtendexcursie gedaan. Bijzonder, we hadden de ranger en de jeep voor ons zelf. Na uren zoeken geen dieren gezien. Wel heel koud.
De volgende dag ben ik alleen op pad gegaan, zo vroeg als toegestaan was. En die ochtend is het raak, ik ontdek een nest met uilen, zie verschillende leeuwen op afstand en een caracal verdwijnt net voor ik een knappe foto kan maken achter een duin. En niet te vergeten 4 cheeta's. Mijn dag kon niet meer stuk. Eén van de cheeta's is al uit beeld, de andere volgen hem.

Het Kgalagadi National Park heette voorheen het Kalahari National Park en is een prachtig en relatief stil natuurreservaat op de grens met Botswana en Namibië. Hier ziet u onder meer de karakteristieke rode zandduinen van de Kalahari (semi-) woestijn. Dit is een zeer uitgestrekt park, twee maal zo groot als het Krugerpark. Het ligt vrij afgelegen maar is de inspanning waard. Er is een flinke kans op het zien van veel wild omdat er weinig vegetatie is. (met dank aan de site Out in Africa).