Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Contact met Mamiwata

Kustgebied,
Togo


In het kleine plaatsje Aného in het kustgebied bezoeken we een tempel waar de volgelingen van Mamissi samenkomen. Mamissi is de god van de zee en staat voor vruchtbaarheid en onschuld. Vooral vrouwen met een kinderwens proberen Mamiwata op te roepen met gezang en dans op het ritme van trommels en andere instrumenten.
Een van de vrouwen draagt twee houten poppen op haar boezem, om aan te geven dat ze een tweeling had, die is overleden. Tweelingen zijn in de voodoowereld heel belangrijk, want deze vertegenwoordigen de tweelinggod Mawu en Lissa, de scheppers van de aarde.
Als een tweeling sterft gelooft men dat deze in de bossen met de apen verder leven. De wijze mannen van het dorp maken dan een houten replica die precies op het overleden kind lijkt en de moeder draagt deze altijd bij zich. De poppen worden als heiligen vereerd.
Als de pop verloren gaat, zal de andere helft van de tweeling ook sterven en met zijn tweelingbroer of zus verenigd worden. Later zie ik meer dames die poppen dragen. De dorpelingen behandelen hen hun leven lang met groot respect. Hopelijk geeft dit een beetje troost.