Selous Game Park

'517188' door JMoerkens '517188' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Tradities van de...Bo

JMoerkens

Hoewel je het immense wildreservaat Selous in de eerste plaats voor de wilde dieren bezoekt, is er meer te beleven dan enkel safari's. Zo maakte ik er een bushwalk met een jonge knul die afstamt van de traditionele Bosjesmannen. Hij wist veel te vertellen over de cultuur en de tradities van de volksstam. Hun leefstijl is nauw verbonden met de natuur waarin ze leven. Ze schrijven diverse bomen en struiken medicinale werkingen toe. De natuur is voor hen de apotheek. Zo zou het roken van gedroogde olifantenpoep heilzaam zijn, het bestrijdt onder andere griepverschijnselen gelooft men. De jongen demonstreerde het ons, door wat gedroogde poep uit het bos in een blaadje te rollen, en het ter plekke aan te steken. Hij vond het de normaalste zaak van de wereld.

'325724' door ClaudiaIngmar '325724' door ClaudiaIngmar

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Lilac breasted roller

ClaudiaIngmar

Deze lilac breasted roller zat naast de weg op een dooie tak. Op de achtergraond was alleen dor en dood gras te zien.

'483652' door andresenmarianne '483652' door andresenmarianne

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Schone slapers

andresenmarianne

Deze twee broers lagen in een diepe slaap. Ze hadden gejaagd en gegeten en nu lagen ze in een diepe slaap, Ze hebben niet eens gemarkt dat we met de jeep kwamen aanrijden en we konden vol op fotos van het maken

'513740' door JMoerkens '513740' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Toekomstig Tanzaniaan

JMoerkens

Tijdens mijn safaridagen in het vasteland van Tanzania, bezocht ik ook een willekeurig dorp, gelegen vlakbij de Rufiji-rivier. Het was er erg rustig en het tempo lag er laag. De meeste mensen gingen ook onverstoorbaar verder met hun dagelijkse dingen. Dit meisje liep eerst voorzichtig achter ons... heel verlegen. Ik maakte contact met een high-five, waarbij ik deed alsof ze me zó hard sloeg dat het me pijn deed. Toen was het ijs gebroken: Ik had er een nieuwe vriendin bij. Bijna de gehele wandeling door het dorp heeft ze mijn hand vastgehouden. Toen ik weer verder ging, wilde ik nog een foto van haar maken. Ze dook eerst verlegen achter de boomschors, om vervolgens in één vloeiende beweging zichzelf in een ware modellenpose te manoeuvreren. Juist daardoor heb ik haar mooi kunnen vastleggen in een portret dat haar karakter lijkt te weerspiegelen: Verlegen, maar stiekem heel nieuwsgierig en gek op aandacht.

'514114' door JMoerkens '514114' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Lunchtijd voor de...L

JMoerkens

In november bezocht ik het uitgestrekte Selous Game Reserve in Tanzania. Het was daar op dat moment lente. Een geweldige tijd voor een safari, omdat het er wemelt van de jonge diertjes. Pasgeboren giraffen, impala's, leeuwenwelpen, overal was nieuw leven. Deze jonge dieren zijn natuurlijk heel aandoenlijk om te zien, maar ze zijn ook kwetsbaar. Veel jonge dieren vallen ten prooi aan bijvoorbeeld de jagende leeuwinnen. In het reservaat lagen vele kadavers en skeletten. Ik trof een leeuw die net een jonge buffel aan het verslinden was. Hoewel het de leeuwinnen zijn die de prooi buit maken, mag het mannetje zich als eerste tegoed doen. De leeuwinnen wachtten geduldig op hun teken. Deze kill was wrang om te zien, maar ook heel ontzagwekkend. Je hoorde het vlees scheuren, de botten kraken. Je ziet op de foto hoe de leeuw de lippen van de buffel al gegeten heeft. Hoe bruut ook, dit maakt een safari wel onvergetelijk, omdat het zo dicht bij de natuur staat. De één zijn dood....

'179247' door ClaudiaIngmar '179247' door ClaudiaIngmar

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Zebra op snelheid

ClaudiaIngmar

Toen we over de landingsbaan van de lodge reden schrok deze Zebra van de auto zich een hoedje en zette het op een rennen

'513563' door JMoerkens '513563' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Killer Teeth op de...

JMoerkens

De Rufiji is een rivier die volledig in Tanzania gelegen is, zo'n 600 kilometer lang. Wanneer je Selous Game Reserve bezoekt, is het echt een aanrader om ook een bootsafari te doen op de Rufiji. Hier ben je vrijwel altijd verzekerd van het spotten van vele nijlpaarden en krokodillen. Daarnaast tref je er diverse vogel- en apensoorten. Ik deed de safari aan het einde van de middag, bij ondergaande zon. Een prachtige ervaring. We zagen een krokodil op de oever liggen, een fiks exemplaar. De bootsman stuurde ons dichter en dichter bij de kant, totdat we echt oog in oog met het dier zaten. De krokodil verroerde geen vin, waardoor ik absurde close-ups kon nemen van o.a. zijn tanden. Zie hoe zijn tanden zich dwars door zijn snuit geboord hebben! Hier wil je niet tussenkomen... Dus je snapt, dat toen de krokodil ineens vanuit het niets in rap tempo zich onze richting in begaf, wij toch enigszins schrokken. Inclusief de bootsman, die snel de boot van de oever vandaan duwde.

'513122' door JMoerkens '513122' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Cursus Medicijnen van

JMoerkens

De binnenlanden van Tanzania bestaan voor een enorm gedeelte uit de bush. En niemand kent de bush beter dan de traditionele volkstam van de bosjesmannen. Hun kennis is overgebracht op de huidige generaties die afstammen van dit volk. In de bush van Selous Game Reserve werd ik door deze jongen rondgeleid. Hij leerde me over de medicinale werking van bijvoorbeeld sommige boomsoorten, en over de betekenis van de natuur in hun leefstijl. Wist je bijvoorbeeld dat het roken van gedroogde olifantenpoep een uitstekend medicijn is tegen griepverschijnselen? ;-) Ik deed de wandeltocht in het vroege ochtendlicht vanuit Africa Safari Camp, gelegen vlakbij de prachtige Rufiji-rivier vol met nijlpaarden en krokodillen.

'412045' door andresenmarianne '412045' door andresenmarianne

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Oplettend

andresenmarianne

Deze cheetah heeft iets gezien ze kijkt er vol aandacht naar. We hebben niet kunnen zien wat ze zag maar ze liet zich niet afleiden het moet voor haar iets heel bezonder geweesd zijn. Het gras was erg hoog maar ja ze hebben zeer goede ogen beter als die van ons

'530829' door JMoerkens '530829' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Kill in Selous Game..

JMoerkens

We hoorden letterlijk de botten kraken, toen deze imposante leeuw een jonge buffel soldaat maakte. Ernaast lag een leeuwin te wachten op haar beurt. Want emancipatie lijkt in de leeuwenwereld op het eerste gezicht niet aan de orde. Het zijn namelijk de leeuwinnen die de nobele taak op zich nemen te jagen. Wanneer ze hun prooi gedood hebben, is het de mannetjesleeuw die als eerste mag toetasten. Wanneer hij er zijn buik vol van heeft, mogen de leeuwinnen zelf pas aan tafel. Het lijkt onrechtvaardig, maar de mannetjesleeuw zorgt natuurlijk in ruil wel voor wat bescherming indien nodig. Deze kill zag ik in Selous Game Reserve, een wildreservaat zo groot als Zwitserland. Hier is het safari-toerisme minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld op de Serengeti of bij de Ngorongoro-krater. Daardoor reageert het wild nog behoorlijk natuurlijk.

'461534' door andresenmarianne '461534' door andresenmarianne

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Achtervolging

andresenmarianne

Het was een lange achtervolging maar deze cheetah is een goede jager kan met veel geduld en uithouding een prooi in de gaten houden het volgen en dan als zij de kans ziet slaat zij to Dit is het moment dat de cheetah de impala dood. kan met veel geduld en uithouding een prooi in de gaten houden het volgen en dan als zij de kans ziet slaat zij toe.

'518288' door JMoerkens '518288' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Dansend door de...Str

JMoerkens

In een doodgewoon Tanzaniaans dorp, nabij de Rufiji-rivier gelegen, kon ik het onverstoorde authentieke Afrikaanse dorpsleven zien. Een kleine lokale markt, wat eten op het vuur, kleine shops in hun eigen behoeften te voorzien, een vervallen gebouw dat als kerk fungeerde. Ik ontmoette hier een meisje dat in het begin heel verlegen en terughoudend was. Na een tijdje ontdooide ze volledig en wilde ze hand in hand met mij door het dorp lopen. Het ontwapenende meisje danste op een gegeven moment de straten door, met haar kleurige jurkje om haar heen zwierend.

'525002' door JMoerkens '525002' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Camouflage in Selous.

JMoerkens

Selous Game Park is een enorm wildreservaat in Tanzania, zo groot als heel Zwitserland. Het ongerepte park wordt maar door een gering aantal reizigers bezocht, waardoor de dieren nog heel natuurlijk reageren. Landschappelijk is het park divers, van modderpoelen vol nijlpaarden, tot vlaktes met laag struikgewas waar talloze impala's doorheen struinen. Hier had ik het échte safarigevoel, omdat dieren zich wat minder gemakkelijk in vol ornaat laten zien dan bijvoorbeeld in het Krügerpark in Zuid-Afrika. De diversiteit aan diersoorten is wellicht niet zo hoog als in sommige andere wildparken van Tanzania, maar de ervaring om hier met een 4WD dwars over de vlaktes te crossen (van de paden af is hier toegestaan omdat het geen nationaal park betreft) is onvergetelijk. Aan deze giraffe zouden we bijna voorbij zijn gegaan, omdat hij zo opgaat in de dorre takken.

'513312' door JMoerkens '513312' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Ongerept Selous Game.

JMoerkens

In vergelijking met enkele andere Game Reserves heeft Selous Game Reserve in Tanzania relatief weinig naamsbekendheid. Terwijl het een reservaat betreft maar liefst zo groot als Zwitserland, waarmee het één van de grootste wildparken is in de wereld. Het is géén Nationaal Park, wat de safari-ervaring heel anders maakt. Zo mogen de 4WD's overal off-road rijden en voelt het gebied in zijn geheel wat ongerepter/rauwer dan bijvoorbeeld het Kruger Park. Mijn safari-dag zat boordevol prachtige dieren en natuurverschijnselen, heel indrukwekkend. Hoewel ik het park écht een enorme aanrader vind, hoop ik niet dat jullie massaal afreizen. Het land wil het Game Reserve zo ongerept mogelijk houden en promoten dan ook nauwelijks. Er zijn relatief weinig kampen om te overnachten en dat willen ze zo houden. Dus wanneer je in de buurt bent en de kans hebt, zéker dit park aandoen, maar verder... mondje dicht.... ;-) Deze zebra was één van de vele prachtige dieren die ik zag. Overigens is het nu rond deze tijd (november) lente in het park, waardoor het barst van de jongen dieren. Veel jonge giraffes, impala's, olifantjes, zwijntjes, leeuwenwelpen etc. Fantastisch!

'537723' door JMoerkens '537723' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Gebroederlijk:...Nijl

JMoerkens

Het ziet er heel gebroederlijk uit, hoe dit nijlpaard de Rufiji-rivier overzwemt onder begeleiding van een krokodil. Toch zal iedereen het erover eens zijn dat beide diersoorten geen types zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Over het algemeen is het nijlpaard de sterkere van de twee, dus de krokodillen blijven meestal bij hen uit de buurt. Wellicht is hier een bijzondere vriendschap ontstaan. Wanneer je in de omgeving van wildreservaat Selous bent, is het ook geweldig om een bootsafari te maken. Vanaf het water kun je dichtbij de prachtige dieren zoals deze twee komen. En zelfs als je geen wild spot, is de omgeving van de Rufiji-rivier een lust voor het oog.

'531438' door JMoerkens '531438' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Moordende Modderpoel.

JMoerkens

Mijn mond viel letterlijk open van verbazing, toen mijn gids in Selous Game Reserve me naar deze bizarre plek bracht. Een behoorlijke grote kolkende modderpoel, waarin tientallen (of misschien wel honderden) nijlpaarden lagen. Vanwege aanhoudende droogte waren al deze nijlpaarden vast komen te zitten in de modder; zij konden hier niet meer uit. Als de droogte nog veel langer zou aanhouden, zou dat voor al deze dieren hun dood betekenen. Zo hard is de natuur! De luchtbellen die je in grote getale aan de oppervlakte ziet, zijn spartelende meervallen. Duizenden van deze vissensoort weten zich nog nét voort te bewegen in de steeds dikker wordende modder. Maraboes en gieren verzamelen zich rondom de poel, omdat de meervallen zich steeds makkelijker laten vangen. Een reiger weet de situatie goed in te schatten en doopt de rug van een nijlpaard om tot standplaats. Het nijlpaard kan hem toch weinig maken. Het tafereel is even imposant als dramatisch. En wat mij betreft ook kenmerkend voor Selous als game reserve. Hier is de natuur keihard en weinig beïnvloed door toeristen. Het is relatief weinig bezocht, maar daardoor voel je je extra dicht bij de natuur. Toen de volgende dag een enorme stortbui losbarstte, dacht ik toch meteen aan deze nijlpaarden. Gelukkig. Door het oog van de naald.

'533869' door JMoerkens '533869' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Thuis in de Natuur

JMoerkens

De Bosjesmannen zijn thuis in de natuur, in elk opzicht. Ze zien de natuur niet alleen als hun thuis, maar ze weten er ook álles van. Zo kennen zij van veel bomen, planten en vruchten de medicinale werking en daar maken zij dan ook nog altijd gebruik van op traditionele wijze. In de omgeving van Selous Game Reserve, een uitgestrekt wildreservaat in Tanzania, leven nog afstammelingen van de traditionele bosjesmannen. Zij leven niet meer exact als hun voorvaderen, maar dragen er wel zorg voor dat hun kennis en tradities in ere worden gehouden. Het is interessant om een afstammeling je wat meer te laten vertellen over de flora en fauna die voorkomen en dit gebied, en welke voordelen de mens daar van kan hebben. Je kunt zo een ontmoeting regelen via Africa Safari Camp, Selous Game Reserve, gerund door een Nederlands koppel. Adres: Selous - Mtemere Gate, Rufiji Mloka, Tanzania Latitude: 38.24134 Longitude: -7.75123 Telefoon: +255 777 699 000

'523327' door JMoerkens '523327' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

De Etiquette van een.

JMoerkens

Hoe krachtig leeuwinnen ook zijn, geëmancipeerd zijn ze bepaald niet. In de leeuwenwereld is het namelijk de regel dat leeuwinnen verantwoordelijk zijn voor de jacht. Wanneer zij echter een prooi heeft weten te bemachtigen, dient ze deze eerst aan te leveren aan het mannetje. Hij doet zich tegoed zo lang hij dat zelf wenst, en pas dan mogen de leeuwinnen zelf profiteren van hun harde werk. Nogal oneerlijk natuurlijk, al moet je de mannetjesleeuw nageven dat hij het niet onaardig voor elkaar heeft... Tijdens het aanschouwen van deze kill, waarbij de leeuw een jonge buffel uit elkaar scheurde, probeerde de hongerige leeuwin soms om toch een stukje vlees af te scheuren. Dan volgde er een oorverdovend gebrul van het mannetje en deinsde zij angstvallig terug. Ze had geen andere keuze dan geduldig af te wachten tot haar het seintje gegeven werd dat ze mocht toetasten.... Deze wildlifeplaat maakte ik in Selous Game Reserve, een geweldig wildpark waar je (omdat het geen nationaal park betreft) van de paden af mag. Je rijdt door ongerepte landschappen, en de dieren zijn hier nog niet zo gewend aan bezoekers dan in veel andere wildgebieden. Hierdoor reageren ze nog heel natuurlijk, ik vond het een belevenis! Het park herbergt enkele kampen. Het is eventueel ook een paar dagen te bezoeken vanaf Zanzibar, met een binnenlandse vlucht van een uurtje. Niet goedkoop, maar elke euro waard.

'150679' door ejfovermaat '150679' door ejfovermaat

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Longfin Bannerfish

ejfovermaat

Rond Pemba zijn er geweldige duikstekken te vinden.Vanaf een dhow wordt je gedropt en een duik kan varieren van rustig tot een heftige stromingsduik.Is wel voor zeer ervaren duikers.Hier ziet je een bannerfish.Ze kunnen 25 cm lang worden en ik vind ze erg gracieus.

'498138' door andresenmarianne '498138' door andresenmarianne

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Reuze dorst

andresenmarianne

Het was heel slecht weer. het had bijna de hele nacht geregend. Zo als bekend hebben katten geen voorliefde voor regen, Toen het dan ook even droog was gingen we op pad- We zagen deze kleine welp bij zijn moeder en ik denk zijn tante en liet zich de warme melk van zijn moeder goed smaken

'412931' door andresenmarianne '412931' door andresenmarianne

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Laat in de middag ||

andresenmarianne

Deze luipaard hebben we heel lang kunnen volgen. Af en toe ging hij tussen de struiken dan hadden we hem even uit het oog verloren , maar hier was hij er weer zo dat we deze foto van hem konden maken

'541483' door JMoerkens '541483' door JMoerkens

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Slaperige Welp in...S

JMoerkens

Op safari in Selous Game Park is een spannende aangelegenheid. Omdat het hier geen nationaal park betreft, mogen de rangers tijdens een 4WD ook offroad rijden. Doordat ze onderling goed in contact met elkaar staan, en ze snel ter plaatse kunnen zijn, is de kans dat je spectaculair wildlife ziet groot. Zo zag ik hoe een leeuwenmannetje en -vrouwtje een jonge buffel volledig verslonden. Dit exemplaar oogt een stuk lieflijker... een jonge welp die met enkele welpen een rustig plekje in de schaduw hadden opgezocht. Wanneer je Selous bezoekt, raad ik je aan hier meerdere dagen voor te reserveren. Je kunt naast de 4WD-safari's ook prachtige bootsafari's maken over de Rufiji-rivier. Er zijn een klein aantal goede kampen waar je kunt verblijven zoals Africa Safari Camp, gerund door een Nederlandse eigenaar. Africa Safari Camp Mtemere Gate, Rufiji Mloka Tel. +255 777 699 000 www.zanzibar-selous.com/nl/africa-safari-camp/

'175349' door ClaudiaIngmar '175349' door ClaudiaIngmar

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Wilde hond

ClaudiaIngmar

In januari 2008 was ik in Selous daar was ik heel gelukkig om de wilde hond te zien Toen ik daar het zelfde jaar in september weer was en op op game drive ging Waren ze weer voor het eerst terug in Selous na 9 maanden afwezigheid Erg bijzonder om deze mooie beesten weer te zien

'456573' door Kooistra '456573' door Kooistra

TanzaniaSelous Game Park

TanzaniaSelous Game Park

Groep leeuwen Selous

Kooistra

Op een van onze expedities kwamen we eindelijk een groep leeuwen tegen overdag. Hoewel op 300 meter afstand de zebra' s stonden te grazen lagen de twee leeuwen en negen leeuwinnen uitgeteld in de schaduw.