Selouspark in Tanzania bedreigd image
Ozzie

Selouspark in Tanzania bedreigd

Er dreigt weer gevaar voor een Tanzaniaans Game Reserve Park. Wilde de overheid eerst een snelweg aanleggen door de Serengeti, nu is het de beurt aan het Selouspark in het zuiden van Tanzania. Er ligt kostbaar uranium onder de mooie vlaktes van het safaripark en dus moet er een mijn komen.

De mijn zou jaarlijks zo'n tweehonderd miljoen dollar (ongeveer 150 miljoen euro) moeten opleveren, waarvan er vijf miljoen naar de overheid gaat. Een deel van dat geld wordt geïnvesteerd in het onderhoud van het park. Stroperij is een groot probleem en de extra investering zou dat tegen kunnen gaan. Ook levert de uraniummijn ongeveer 1.600 banen op voor de Tanzanianen.

 OphefEr is veel ophef ontstaan over het realiseren van het project. De bestaansduur van de mijn is slechts 25-30 jaar en zou voor een hoop milieuproblemen zorgen. Ook is het waarschijnlijk dat het toerisme wordt aangetast. Volgens natuuractivisten is het veel verstandiger om in het toerisme - de grootste duurzame inkomstenbron van Tanzania - te investeren, in plaats van gaten in de grond te boren. Het park staat op de UNESCO World Heritage lijst en huisvest o.a. zwarte neushoorns, giraffen, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, luipaarden en meer dan honderd vogelsoorten. Volgens een woordvoerder van UNESCO zal de mijn met name voor milieuproblemen zorgen door het vrijkomen van mineralen, olie en gas en zal de geplande infrastructuur een grote invloed hebben op de waarde van het park.

 Geen nadelenVoorstanders van het project roepen dat het maar om 1% van de totale oppervlakte van het park gaat. Het hele gebied is 55.000 km² groot en daarmee het grootste nationale park van Tanzania. De mijn zou geen invloed moeten hebben op de dieren die er wonen. Volgens Ezekiel Maige, Minister van Toerisme en Natuur, hebben studies aangetoond dat het winnen van uranium geen giftige stoffen veroorzaakt.De Verenigde Naties zeggen het project goed te keuren als is bewezen dat er zich geen milieuproblemen zullen voordoen. De beslissing wordt volgend jaar gemaakt tijdens een vergadering over het Selouspark in het World Heritage Center. Volgens de heer Maige heeft Tanzania echter geen toestemming nodig van de VN om het project te realiseren.

Hoofdbeeld door: Cuenca001.reisreporter.nl

 


Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Selouspark in Tanzania bedreigd"

 • profile image comment
  Door Wimintz• geplaatst op 30 Sep 2011 | 06:12:14

  Helemaal met Wise eens. Correctie: 200 miljoen USD is geen 1,5 miljoen Euro maar rond de 150 miljoen Euro.

  Bericht aangepast op 00:04:42
 • profile image comment
  Door Wise• geplaatst op 29 Sep 2011 | 13:57:37

  Als onderzoeker naar de milieu- en sociale gevolgen van uraniummijnbouw in Afrika kan ik aan uw artikel toevoegen dat de mijn zonder enige twijfel ernstige milieuschade op zal leveren. Om uraniummijnbouw in een dergelijk natuurgebied toe te staan, is absurd.

  De economische voordelen van een dergelijke mijn wegen niet op tegen de schade die dit op zal leveren aan de natuur, en ook aan de lokale bevolking en werkers. Om u een voorbeeld te geven: het opruimen van de milieuschade van de oude Duitse uraniummijn Wismut heeft de Duitse staat inmiddels 6,4 miljard Euro gekost. (http://www.wise-uranium.org/uwis.html)

  Een snel idee van de milieuschade: een uraniummijn gebruikt gemakkelijk een paar miljard liter water per jaar, 2000 liter diesel per dag, zo'n 900 ton bijtend zwavelzuur per dag, en grote hoeveelheden electriciteit, die in veel gevallen door een eigen kolencentrale wordt geproduceerd.
  De gesteenten die naast de mijn op de afvalhoop komen te liggen, zullen nooit worden verwijderd of onschadelijk worden gemaakt. Dit afval bevat verschillende zware metalen, die giftig en radioactief zijn en makkelijk worden verspreid door wind en regenwater. Dit leidt tot besmetting van de omgeving, die duizenden jaren voortduurt - lang nadat het mijnbouwbedrijf is vertrokken. Voor meer info, zie www.antenna.nl/wise/uranium.pdf

  Bericht aangepast op 09:30:22