Centraal Namibie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar het luipaard

Centraal Namibie,
Namibië


In Namibië verbleven we een aantal dagen in Okonjima bij de Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor het beschermen en herstel van (met name) wilde katachtigen in Namibië.
Deze stichting heeft een enorm gebied eigen land, en koopt er steeds meer omliggende gebieden bij. De cheeta's en luipaarden die hier opgevangen worden, worden na hun herstel vrijgelaten in bijvoorbeeld Etosha, maar ook in hun eigen gebied leven er een aantal in vrijheid. Met ranger Peter gaan we het gebied in, op zoek naar een van de luipaarden die hier leven.
Een aantal van deze luipaarden heeft een zendertje, zodat hun gedrag geobserveerd kan worden. Het is niet makkelijk om de dieren te spotten. De dieren hebben een goede schutkleur en leggen kilometers per dag af. We rijden en speuren, en na zeker 1,5 uur rijden en hobbelen hebben we 'beet': achter een struik zien we een prachtige luipaard liggen. Gecamoufleerd in het droge landschap. Ademloos bewonderen dit prachtige dier. Na een tijdje staat hij op en loopt zonder ons een blik waardig te gunnen langs en verdwijnt bijna geruisloos in het hoge gras. Wat een schitterende dieren zijn dit...