Draa vallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Achtervolgt door een drone

Draa vallei,
Marokko


Talloze films zijn opgenomen bij Ait Ben Haddou. De bekendste zijn Jewel of the Nile,Gladiator, the mummy en Kingdom of heaven. Ik had nooit verwacht op de set van een opname te mogen lopen en toch is dat wat er gebeurde, op een zondagmorgen in maart van vorig jaar. Het draaide nu om een oorlogsfilm en de rivier werd ingenomen door legervoertuigen.

Drones worden steeds populairder, vorig jaar maart heb ik voor het eerst kennis gemaakt met zo'n bijzonder apparaat. Bij Ait-Ben-Haddou werd een film opgenomen door Chinezen, ze gebruikte het grote parkeerterrein waar wij stonden als startplek. De camperplek werd omgebouwd tot kantine, keuken, en slaapplaats voor de acteurs. Zo heb ik bijna voor niets kunnen genieten van de bedrijvigheid die een filmset met zich meebrengt. Vroegop om toch maar niets te missen van het spektakel ga ik op pad naar de Kasbah. Heel veel tanks en legervoertuigen staan in het midden van de rivier en op de kant. Meerdere malen word ik aangehouden, met de vraag wat ik denk te gaan doen, toch word ik niet tegengehouden. Ik klauter de bedding van de rivier door en hoor wat vreemd gezoem boven mijn hoofd. Geïrriteerd kijk ik op en zie een vreemdsoortig insect op mij afkomen. Dan realiseer ik me dat ik gevolgd word door een drone. Deze bleef boven mij vliegen tot ik het terrein weer verlaten had. Een bizarre ervaring om zo in de gaten gehouden te worden.

Reizen met de camper is een goede manier om voor weinig geld een land goed te leren kennen, zeker als je kiest voor camperplaatsen ipv campings.