Lesotho foto's & tips

'487574' door Jan10e '487574' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Zonder bewegwijzering

Jan10e

De wandeltrip naar de Maletsunyane Falls vanuit Semonkong is in een halve dag heel goed te doen. Je volgt wat ik de'boodschappen route' heb genoemd. Onderweg ontmoet je de 'cowboys' van Lesotho, de pakezels, zijn er eenzame huisjes in het glooiende groene landschap. Je bergschoenen raken geruineerd door de modder onderweg maar het einddoel is het zeker waard. De Falls vallen in een prachtige kloof. En om die kloof gaat het me nu. De entourage om de waterval is zeker nog mooier dan de waterval zelf. Hier een van de jongens die ons het laatste stukje naar het uitkijkpunt hebben gewezen met hun honden. Ik vrees dat we anders de falls hadden gemist omdat we ons op de vlakte bevonden en de kloof gewoon nog niet gespot hadden. Deze duikt namelijk stijl naar beneden. Voor de durfalllen: abseilen langs de waterval. De hoogste single drop in Afrika. Te regelen vanuit Semonkong Lodge.

'186860' door Tsjikatilo '186860' door Tsjikatilo

LesothoTeyateyaneng

LesothoTeyateyaneng

Dikke pret

Tsjikatilo

Een fototoestel tevoorschijn toveren tijdens de pauze bij een school zorgde voor een boel lol en zoals jullie zien leverde het ook erg enthousiaste reacties op..... een beetje teveel zelfs. De hele school liep leeg om op de foto gezet te worden en de leerkrachten lukte het niet meer om de leerlingen in bedwang te houden. De directeur verzocht ons op een gegeven moment dan ook vriendelijk of we als-je-blieft door wilden lopen. Hier hebben we natuurlijk gehoor aan gegeven en onder begeleiding van luid gejuich en gejoel hebben we de aftocht geblazen . Ik moet zeggen dat het de eerste keer in mijn leven was dat ik van school ben gestuurd....en eigenlijk voelde dat stiekem best goed ;-)

'487263' door Jan10e '487263' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Pakezels in Lesotho

Jan10e

Vanuit Semongkong is er een prachtige wandeling te maken naar de Maletsunyane Falls. De hoogste waterval van zuidelijk Afrika. Onderweg kom je de lokale bevolking tegen die al of niet te paard en al of niet met pakezels richting Semongkong gaan. De tocht is makkelijk zonder gids te doen. Je hoeft alleen maar de sporen te volgen. Af en toe nog wel gevraagd hoor onderweg. En bij de waterval zelf kregen we gezelschap van 2 jongens met hun honden. Trek er minimaal een dagdeel voor uit. Kosten: niets

'143181' door Joanna '143181' door Joanna

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Sani Pas

Joanna

De spectaculaire Sani Pas. We komen net uit Lesotho en kijken hier Zuid Afrika in.

'403441' door kellybaetsen '403441' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Mokorotlo

kellybaetsen

Naast de traditionele dekens is er ook de Basotho hoed of de Mokorotlo. Dit is de traditionele hoed van Lesotho en hij is gewoven uit gras. Elke kegelvormige hoed is gedecoreerd met één of meerdere lijnen en het uiteinde van de kegel wordt afgewerkt met een kroontje. Het is het nationale symbool van Lesotho. De traditionele dekens hebben een erg hoge concentratie wol en daardoor zijn ze zeer geschikt voor het ruwe klimaat van Lesotho. De deken houdt de regen weg en zorgt voor de nodige warmte tijdens de koude winterdagen. De dekens zijn erg kostbaar want omgerekend kosten ze ongeveer 500 Rand wat neerkomt op 35 euro. Dat is erg veel geld voor deze mensen. De prijzen kunnen nog schommelen want er zijn namelijk verschillende patronen, kleuren en verschil in kwaliteit. De beste kwaliteit, populairste patroon en mooiste kleur zorgt uiteraard voor een hogere prijs. Het mag duidelijk zijn dat deze dekens erg belangrijk voor deze mensen.

'183841' door konne000 '183841' door konne000

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Schaterlachen!!

konne000

Schateren deed deze dame nadat ze de eerste foto op de display zag. Gaf mij de kans er nog één van haar te maken en viel het halve gebit me op!! Prachtig!!

'178005' door konne000 '178005' door konne000

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Armoede

konne000

Deze vrouw kwamen we tegen bij Malealea en stond achter haar koleine hutje in een oud olievat te koken. De armoede droop er van af!! Maar vriendelijk was ze wel.

'184644' door Tsjikatilo '184644' door Tsjikatilo

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Typisch Lesotho

Tsjikatilo

Dit 2-tal was verantwoordelijk voor een groep schapen die zich voorbeeldig gedroegen. Tijd dus om ergens rustig te gaan zitten en de dingen des leven met elkaar te bespreken..tot wij voorbij kwamen rijden. De herders met op de achtergrond de uitgestrekte groen gele velden...typisch Lesotho in mijn ogen en dus een ideaal fotomoment.

'567158' door Bowral '567158' door Bowral

LesothoBerea

LesothoBerea

De laatste bewoners..

Bowral

De ‘Ha Kome Caves’ zijn grotwoningen in het district Berea in Lesotho. De ‘woningen’ van leem zijn begin 19e eeuw gebouwd door Chief Teleka van de Basis Clan. Hij en zijn familie zochten een veilig onderkomen, omdat er in het land als gevolg van ernstige droogte veel geweld en kannibalisme heersten. De grotwoningen zijn tegen een hoge overhangende rots gebouwd. Dat ze er zo ‘nieuw’ uitzien, komt omdat ze elk jaar opnieuw worden bepleisterd en geschilderd. Momenteel zijn er nog maar drie grotten bewoond door drie al flink op leeftijd zijnde weduwes. Zij behoren tot de zesde generatie van Chief Teleka. Waarschijnlijk zullen zij de laatste bewoners zijn, want hun kinderen en kleinkinderen zijn naar modernere woningen in het nabijgelegen dorp vertrokken. Ha Kome Caves ligt circa 21 kilometer ten zuiden van Teyateyaneng, de hoofdstad van het district Berea. De eerste twaalf kilometer is nog keurig geasfalteerd, maar daarna wordt het een behoorlijk ruig traject. Je moet een goede (en hoge) auto hebben, anders is het bijna niet te doen. Op de foto zie je twee van de drie bewoonsters. De mevrouw met het bakje pap vroeg mij nog een hapje mee te eten. Toch maar niet gedaan …

'441294' door Jan10e '441294' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Highest single drop

Jan10e

Als je niet weet dat je zelf al op het plateau bent, dan zoek je een berg waar de waterval vanaf komt. Deze waterval is verborgen en valt in de canyon. Je ziet hem pas per ongeluk aan de overkant van de Canyon staat. Gelukkig was de lokale jeugd om ons de weg te wijzen. De hoogste single drop in Zuidelijk Afrika. 192m stort het water naar beneden. Voor de durfals onder ons reisreporters: je kunt hier het Guinessbook of Records hoogste commerciele abseil maken van 204m lengte... aaaaaaaaaahhhhhhh.... Het is hetzelfe riviertje dat ook langs Semonkong Lodge stroomt, maar haal het niet in je hoofd om dan maar gewoon het water te volgen.... De wandeling (want is verder niet moeilijk hoor) langs de 'boodschappenroute' is al avontuurlijk genoeg met veel te zien juist omdat je de Basotho people ontmoet. Het riviertje stroomt in eerste instantie gewoon door het glooiende landschap met hier en daar een huisje en boerenland. Je ziet het pas weer terug als waterval. Na de val in de canyon stroomt het gestaag weer door de verte in.

'510411' door awesomemore '510411' door awesomemore

LesothoTse'hlanyane NP

LesothoTse'hlanyane NP

Palace in the Sky

awesomemore

In een Kingdom in the Sky kun je natuurlijk maar op een plek slapen: in a Palace in the Sky. De Maliba Lodge is de enige 5-sterren accommodatie in dit kleine bergkoninkrijk. Het ligt midden in het Tse'hlanyane National Park waar het heerlijk wandelen, paardrijden, masseren en eten is en je 's avonds de haard in je luxe hut aansteekt of naar de hemel staart totdat je sterretjes ziet - http://maliba-lodge.com

'484550' door fem99x '484550' door fem99x

LesothoLeribe

LesothoLeribe

Leerlingen in lesotho

fem99x

Als je in Maliba Lodge verblijft heb je de mogelijkheid om een bezoek aan een dorpje te brengen, onder begeleiding van een lokale gids. Je gaat langs bij een schooltje, traditionele rondavel en de bierbrouwer. Helaas was de medicijnman uithuizig tijdens onze tour. Tijdens ons bezoekje aan de school werden we getrakteerd op een traditionele dans, deze foto is ook gemaakt op het moment dan de leerlingen zich verzamelden. De bijdrage voor deze tour komt volledig ten goede aan de plaatselijke gemeenschap.

'402379' door kellybaetsen '402379' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Basothomeisje

kellybaetsen

De Basothodeken heeft een rijke traditionele waarde en je ziet ze dan ook overal. Elk motief heeft een specifieke betekenis en status. De verschillende bevolkingsgroepen dragen ook verschillende dekens en bij bepaalde gelegenheden worden ook andere dekens gedragen. De Basotho's dragen hun deken met eer. De wol voor deze dekens wordt in Lesotho gemaakt maar de dekens worden in Zuid-Afrika geproduceerd. Men is echter al jaren bezig om een fabriek in Lesotho te mogen openen zodat men de dekens zelf kan produceren wat erg goed voor de werkgelegenheid zou zijn. De dekens zijn echt erg mooi om te zien en ook zeer warm wat wel nodig is in deze streek. Dit meisje had het in ieder geval lekker warm in haar mooie deken.

'235232' door Tsjikatilo '235232' door Tsjikatilo

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Om op te eten

Tsjikatilo

Heerlijk smullend van een appel hobbelde dit dametje overal achter me aan. Pijn nog moeite werden door deze kleine gespaard om het door haar gewilde object te pakken te krijgen...mijn handen. Uiteindelijk heeft ze er een te pakken gekregen. Ik had pijn nog moeite gepaard om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen, want de combinatie appelsap met snottebel leek me er een waarna ik mijn toestel niet meer vast zou durven te pakken. Na eerst een handen-klap-spelletje gespeeld te hebben paradeerde ze uiteindelijk met mij als trofee aan haar hand rond. Loslaten lukt me niet...echt superlijm die combinatie appelsap met snottebel! Ok...ik geef toe da's een beetje een smoes...ik vond het stiekem gewoon veeeeel te schattig ;-)

'460696' door DorienSouman '460696' door DorienSouman

LesothoMaseru

LesothoMaseru

No country for old me

DorienSouman

No country for old men is een film uit 1997, die zich afspeelt in een woestijn in Texas. Een harde, ongenadige omgeving. Lesotho is een bergkoninkrijkje middenin Zuid-Afrika. Het dunbevolkte land ligt volledig boven de 1000m. De bevolking is arm en moet het grotendeels hebben van hun vee en kleinschalige landbouw. Het leven is er ongenadig en hard, maar toch zijn de mensen ongekend vriendelijk. Ik vond het een fantastisch land, maar ´no country for old men´. (svp vergroten)

'493024' door Jan10e '493024' door Jan10e

LesothoMafeteng

LesothoMafeteng

Malealea Lodge view

Jan10e

Malealea Lodge in regio Mafeteng is the place to be om een trekking in Lesotho te maken. Te voet of te paard. En ook per motor heb ik ergens gelezen. Maar voor ook niet aktievelingen is het er goed toeven hoor. Leuke rondavel, het eten is prima. En de omgeving! Dit is uitzicht vanaf het gemaaide veld van de tuin.

'416980' door kellybaetsen '416980' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Brrrr...koud

kellybaetsen

De winters zijn koud in Lesotho...heel koud! Je weet het van te voren want je gaat immers in de winter. Zodra je daar dan toch staat te bibberen in je legging, spijkerbroek, longsleeve, dubbel fleecevest, jas, handschoenen, muts en sjaal...besef je je dat het toch wel heel erg koud is. Gelukkig hebben de meeste bewoners van Lesotho warme wollen Basothodekens tegen de kou. Helaas zag ik geregeld kinderen zonder broek en op blote voeten...in hartje winter. Dit kereltje had gelukkig wel een dekentje om zich warm te houden.

'245601' door ruudblok '245601' door ruudblok

LesothoMaputsoe

LesothoMaputsoe

Nee wij hebben geen..

ruudblok

Met een 4-wheel voertuigen gaan we over de Sanipas naar Lesotho. De weg is onverhard en wordt gaandeweg steeds slechter van kwaliteit. Er bloeien verscheidene soorten Watsonia’s, de Calla en witte anemonen. Ook zien we verschillende soorten vogels (w.o. de witkruisarend), bavianen en een enkele klipdas. Bij de grenspost van Zuid Afrika weer het gebruikelijke ceremonieel. In de rij voor het ‘uit’-stempel. Dan volgt een verschrikkelijk slecht stuk weg. De chauffeur is gelukkig ervaren in het nemen van deze pas, want zo af en toe rijden we vlak langs diepe afgronden. Op zich is het een prachtige belevenis. Het gehobbel wordt door de chauffeurs een ‘Zuid-Afrikaanse massage’ genoemd. Boven op de pas aangekomen kom ik deze man tegen.

'458635' door harfra '458635' door harfra

LesothoBerea

LesothoBerea

The Hangover

harfra

Tijdens ons bezoek aan een lokale bar in een Basotho bergdorp in Lesotho troffen we deze dorpsbewoner. Na een leuke kennismaking, sterke verhalen en een biertje viel hij achter zijn flesje(s) in slaap.

'420162' door kellybaetsen '420162' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Hoppe hoppe paardje..

kellybaetsen

In Lesotho heeft de tijd stilgestaan. De Basotho zijn trotse mensen die zich kleden in kleurige wollen dekens, wollen mutsen en ze verplaatsen zich vooral te voet of te paard. De mensen leven nog steeds een simpel en traditioneel bestaan en dat zie je overal. In Semonkong zie je overal mannen op paard, gehuld in kleurige dekens. Nieuwsgierig kijken ze ons aan want veel toeristen zien ze hier niet.

'182861' door Tsjikatilo '182861' door Tsjikatilo

LesothoTeyateyaneng

LesothoTeyateyaneng

Just me please

Tsjikatilo

Tsja...eigenlijk wilde deze jongen heeeeeeeel graag alleen op de foto. Maar met hem nog zeker een stuk of 200 andere schoolgenootjes ook en waar de camera ging gingen die met z'n allen ook heen, dus alleen op de foto werd een lastige opdracht. Dat heeft de jongen zelf ook gemerkt trouwens. Aan alle kanten werden er gezichten, handen en ik heb zelf een keer een voet voorbij zien komen voor zijn gezicht gegooid, maar hij bleef lachen en duwde alles 1 voor 1 rustig weg. Dit is het beste resultaat...misschien niet helemaal alleen, maar meneer was dik tevreden :-)

'488931' door kellybaetsen '488931' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Semonkong

kellybaetsen

Lesotho is het koninkrijk in de lucht met het hoogste laagste punt ter wereld; namelijk 1300 meter. Dit prachtige land wordt volledig ingesloten door Zuid-Afrika, maar deze oase van rust wordt beschermd door de steile omringende bergtoppen. Semonkong is een stad in het district Maseru en telt ongeveer 8000 inwoners. De bekende waterval is is niet alleen de hoogste van Lesotho maar ook in heel Zuidelijk Afrika. Het mooie aan de Semonkong waterval is dat het prachtige natuurwonder (nog) niet door menselijke tussenkomst is aangetast. Het mooiste uitzicht op deze schitterende muur van vallend water heb je dan ook vanaf één van de natuurlijke plateaus aan de overkant van de waterval. Het gebied rondom Semonkong is erg geliefd bij wandelaars en zeer de moeite waard om te bezoeken. Het duurt even voor je er bent maar je bent er meer dan welkom. De vriendelijke Basotho zullen je zeker hartelijk verwelkomen.

'386818' door Jan-Hemo '386818' door Jan-Hemo

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Basotho cowboys

Jan-Hemo

Na de nodige proviand in Semonkong te hebben ingekocht, verlaten deze ruiters/herders het dorp. Laarzen aan, dekens om, mutsen op, ze zijn voorbereid op de vrieskou in de bergen. Ik ervaar het alsof ik op de set van een soort cowboy film ben.

'115026' door dirkhuijssoon '115026' door dirkhuijssoon

LesothoThaba-Tseka

LesothoThaba-Tseka

Hoed

dirkhuijssoon

Ondanks alles, veel vrolijkheid