Sani pass

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sani pass

Sani pass,
Lesotho


De Sani pas is een bergpas tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Dit is de enige route om aan de oostkant van Lesotho van Zuid-Afrika naar Lesotho te komen en de hoogste bergpas in Zuidelijk Afrika waar motorvoertuigen kunnen rijden. De bergpas ligt in de Drakensbergen. Uiteindelijk kom je op 2876m hoogte aan op het ´dak van Afrika´.
Je wordt bij de grens van Zuid Afrika (deze is beneden) onherroepelijk teruggestuurd als je geen 4x4 rijdt. En als je nog weinig ervaring met 4x4 auto hebt zou ik het toch ook afraden. Want hoewel al een groot gedeelte inmiddels geasfalteerd en ´veilig´ gemaakt is met muurtjes, de grote klim met alle haarspeldbochten is toch nog steeds een soort van rivierbedding met losse stenen en verzakkingen.
Dus wij hebben gekozen om in Underberg een excursie te boeken waardoor we met een stoere jeep op een prachtig zonnige dag de klim hebben gemaakt. Dit is eigenlijk 'niemandsland'. Pas helemaal boven is de immigratie van Lesotho. Na 10 jaar (in 2012 verbleef ik er een kleine 2 weken) was ik dus weer heel even in Lesotho.