Venezuela Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Mexicaanse griep velt indianen

Gepubliceerd: 13 nov 2009
0

De Mexicaanse griep heeft de afgelopen weken zeven dodelijke slachtoffers geëist onder de Yanomami-indianen uit Venezuela. Gevreesd wordt dat duizend indianen inmiddels besmet zijn met de griep.

Er zijn ondertussen medische teams gestuurd om de grootste geïsoleerde volksstam van het Amazonegebied te behandelen tegen de ziekte.

Extra vatbaar

Inheemse volken zijn vaak extra vatbaar voor uitheemse ziekten vanwege hun isolement, geringe weerstand en de sporadische ondervoeding.

Maatregelen

De Venezolaanse regering heeft het grensgebied tussen Zuid-Venezuela en Noord-Brazilië, waar ongeveer dertigduizend Yanomami leven, afgesloten.

Evenement

Hoe de Mexicaanse griep het gebied binnen heeft kunnen dringen, is nog onduidelijk. Wel was er afgelopen maand een groot voetbalevenement in de buurt, dat veel mensen uit de omgeving trok. Mogelijk was één van de bezoekers besmet met de Mexicaanse griep.

Epidemie

Volgens Stephen Corry, directeur van Survival Internation, is de situatie kritiek. 'Beide overheden moeten onmiddellijk actie ondernemen om deze epidemie tegen te houden en de gezondheidszorg voor de Yanomami radicaal te verbeteren. Als zij dit niet doen, zien we misschien weer honderden Yanomami doodgaan aan behandelbare ziekten.'

Niet de eerste keer

Het is namelijk niet de eerste keer dat deze inheemse stam wordt getroffen door een uitheemse ziekte. Tussen 1980 en 1990 namen goudzoekers griep en malaria mee het gebied in. Dit kostte één vijfde van de Yanomami-gemeenschap het leven.

Andere landen

Ook andere landen moeten snel maatregelen treffen om hun volksstammen te beschermen. Er is voornamelijk bezorgdheid over de vaak omvangrijke bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden. Regeringen moeten erkennen dat volksstammen extra kwetsbaar zijn voor dit soort epidemieën.Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Venezuela artikelen
Reisnieuws
Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016

04 feb 2017, Afgelopen jaar had de natuur wederom bijzondere verrassingen in petto, van een deken van spinnenwebben tot een kokendhete rivier. Dit waren de meest zeldzame natuurfenomenen van de laatste tijd.

1
Reisnieuws
Wauw: 's werelds mooiste watervallen

22 aug 2016, Onze wereld herbergt veel adembenemende watervallen. Ze zijn er in alle soorten, maten en op verschillende bestemmingen. Maar welke waterspektakels moeten echt op je bucketlist? Het is een lastig keuze. Columbus helpt je graag en zet er alvast 8 v...

0
Reisnieuws
Dit zijn de gevaarlijkste landen ter wereld

18 jul 2016, Er zijn altijd landen die de meeste toeristen liever vermijden. In deze landen heerst bijvoorbeeld een grimmige sfeer tijdens de nachturen, je kan er als vrouw niet alleen over straat of het land staat bekend om corrupte bendes die het voornamelij...

4

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.