Brokopondo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ston eiland, een heerlijke plek!

Brokopondo,
Suriname


Ston is een schiereiland bij het Brokopondomeer. Vlak voor het dorp Brownsweg ga je linksaf en hobbel je een kilometer of vier naar deze fantastische vakantiebestemming. De huisjes staan aan het meer. Je kunt daar heerlijk dobberen in tropisch warm water. Het is er veilig, want een net in het water beschermt je tegen te enthousiaste piranha's. Die kun je daar trouwens vangen als je een vaarexcursie boekt. Vraag dan ook maar of ze er een voor je willen klaar maken. Ze zijn heerlijk (alleen wel veel graten.)

Een andere tocht die de moeite waard is, is een bezoek aan het natuurpark Brownsberg. De wandeling naar de Ireneval is niet echt eenvoudig (lang en steil) maar het verkoelende bad in deze waterval is een unieke ervaring.

Ook kun je naar de Witikreek. Vraag dan wel een gids mee, want verdwalen is niet fijn. Trouwens, je hebt die gids ook hard nodig als hulp bij een paar oversteekjes over boomstammen. Vraag hem maar of hij een wandelstok voor je wil kappen.

Breng ook een bezoek aan het dorp Brownsweg. Hier wonen mensen die in de jaren zestig verdreven zijn uit hun oude dorp toen het Brokopondomeer ontstond. Dit stuwmeer is zo groot als onze provincie Utrecht en er staan nog miljoenen kale boomstammen. Dat is een bizar gezicht, maar maakt het meer ook wel fotogeniek.

Als je in Brownsweg bent probeer dan in contact te komen met het schoolhoofd van de ds. Rasmus Schmidtschool. Dat is een vriendelijke, zeer spraakzame man die je graag zijn school laat zien en ook veel interessants te vertellen heeft.

Als je interesse hebt voor deze locatie dan kun je via Jane Tours in Paramaribo om meer informatie vragen. Het mailadres is jsoemosentoso@hotmail.com Vraag dan in ieder geval of er een kookploeg aanwezig is, want van een restaurant is geen sprake.

Als je meer sfeer wilt proeven, nodig ik je uit om ook mijn foto's te bekijken. Ja, dat kleine mannetje in die blauwe badkuip woont ook in Ston.