Ecuador Artikelen & Blogs

Reisnieuws

2009 Jaar van Darwin

Gepubliceerd: 12 feb 2009 1
Vandaag, 12 februari, maakt het Darwinjaar een feestelijke start. In Naturalis in Leiden opent natuurkundige Robbert Dijkgraaf het jaar waarin de grondlegger van de evolutietheorie 200 jaar oud zou zijn geworden.
Op 24 november 2009 is het 150 jaar geleden dat Charles Darwin zijn boek ‘On the Origin of Species’ publiceerde. Voor dit boek reisde hij met het schip The Beagle de hele wereld over (1831-1836) om onderzoek te doen. Zijn evolutietheorie heeft het denken over het ontstaan van de mens radicaal veranderd en had invloed op religie, wetenschap, biologie en filosofie.

Survival of the fittest
Heel 2009 zal in het teken staan van Darwin en zijn theorie, waarin hij stelt dat slechts de best aangepaste organismen kunnen overleven. Waarschijnlijk is er geen andere wetenschapper geweest die zoveel overhoop heeft gehaald in de wetenschappelijke wereld en nog altijd garant staat voor controverses. Wetenschap, musea, science centers en bibliotheken zijn daarom een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbinnen ze allerlei Darwinactiviteiten organiseren.

Programma
In Naturalis in Leiden kun je bijvoorbeeld tot 3 januari 2010 ‘eiland hoppen’ tijdens een expositie over evolutie op eilanden. In Artis in Amsterdam is een wandelroute uitgezet waarbij je de dierentuindieren ‘door de ogen van Darwin’ ziet. Het Teylers Museum in Haarlem brengt een tentoonstelling over andere culturen als amusement. Als je de deur liever niet uit wilt, biedt de VPRO soelaas. In 35 delen reist het programma ‘In de sporen van Darwin’ de wereld rond op een zeilboot en doet multimediaal verslag.

Meer informatie over het Darwinjaar vind je ook in de aankomende editie van Columbus Magazine dat vanaf 16 maart in de winkels ligt.

Foto 'Galapagos by Boat' door lione_kolsteren.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "2009 Jaar van Darwin"

  • profile image comment

    Beste Columbus Magazine, Ik vind dat er wel enige aandacht mag worden gegeven aan dierentuin Blijdorp. Daar is nl. een permanente expositie over Darwin. Het is een wandeling die langs de reuze schildpadden, pinguins etc gaat. De wandeling gaat door een nagebouwd stuk van de Beagle. Erg leuk gedaan.

    Door driechard • geplaatst op 2009-02-19 16:34:51

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Ecuador artikelen

Bijzonder: duiken met zeeleguanen

Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk de enige plek op aarde waar de zeeleguaan voorkomt. Deze bijzondere leguanen leven uitsluitend van algen en duiken daarvoor tot wel 9 meter diep de z...

Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk...

Zo reis je door Ecuador buiten de gebaande paden

Bij Ecuador denken de meeste reizigers meteen aan de Galapagoseilanden – het vasteland is terra incognita. Maar juist hier kun je zowel de Andes als de Amazone intrekken, poema’s én walvissen spotten.

Bij Ecuador denken de meeste reizigers meteen aan de Galapagoseilanden – het vasteland is terra incognita. Maar juist hier kun je zowel de Andes als d...