2009 Jaar van Darwin image
2009 Jaar van Darwin image 2009 Jaar van Darwin image
Marieke1983

2009 Jaar van Darwin

Vandaag, 12 februari, maakt het Darwinjaar een feestelijke start. In Naturalis in Leiden opent natuurkundige Robbert Dijkgraaf het jaar waarin de grondlegger van de evolutietheorie 200 jaar oud zou zijn geworden.

Op 24 november 2009 is het 150 jaar geleden dat Charles Darwin zijn boek ‘On the Origin of Species’ publiceerde. Voor dit boek reisde hij met het schip The Beagle de hele wereld over (1831-1836) om onderzoek te doen. Zijn evolutietheorie heeft het denken over het ontstaan van de mens radicaal veranderd en had invloed op religie, wetenschap, biologie en filosofie.

Survival of the fittest
Heel 2009 zal in het teken staan van Darwin en zijn theorie, waarin hij stelt dat slechts de best aangepaste organismen kunnen overleven. Waarschijnlijk is er geen andere wetenschapper geweest die zoveel overhoop heeft gehaald in de wetenschappelijke wereld en nog altijd garant staat voor controverses. Wetenschap, musea, science centers en bibliotheken zijn daarom een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbinnen ze allerlei Darwinactiviteiten organiseren.

Programma
In Naturalis in Leiden kun je bijvoorbeeld tot 3 januari 2010 ‘eiland hoppen’ tijdens een expositie over evolutie op eilanden. In Artis in Amsterdam is een wandelroute uitgezet waarbij je de dierentuindieren ‘door de ogen van Darwin’ ziet. Het Teylers Museum in Haarlem brengt een tentoonstelling over andere culturen als amusement. Als je de deur liever niet uit wilt, biedt de VPRO soelaas. In 35 delen reist het programma ‘In de sporen van Darwin’ de wereld rond op een zeilboot en doet multimediaal verslag.

Meer informatie over het Darwinjaar vind je ook in de aankomende editie van Columbus Magazine dat vanaf 16 maart in de winkels ligt.

Foto 'Galapagos by Boat' door lione_kolsteren.reisreporter.nl

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "2009 Jaar van Darwin"

  • profile image comment
    Door driechard • geplaatst op 19 Feb 2009 | 16:34:51

    Beste Columbus Magazine, Ik vind dat er wel enige aandacht mag worden gegeven aan dierentuin Blijdorp. Daar is nl. een permanente expositie over Darwin. Het is een wandeling die langs de reuze schildpadden, pinguins etc gaat. De wandeling gaat door een nagebouwd stuk van de Beagle. Erg leuk gedaan.